Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamalulu

co potrafią Wasze dzieci?

Polecane posty

Gość mamalulu

Witajcie, córka znajomych która ma 15 miesięcy (4 dni młodsza od mojej córeczki) dużo więcej od niej potrafi, wszystko rozumie, wie gdzie jest jakie pomieszczenie, potrafi wskazać palcem każdy domowy przedmiot o który jest pytana, potrafi zakrecic i odkrecic butelkę po jogurcie. moja natomiast nie za wiele robi i wydaje sie ze niekoniecznie rozumie wszystko co sie do niej mówi. Czy to normalne?

Każde dziecko rozwija się swoim tempem więc nie można mierzyć dzieci tą samą miarką :)

Gość maguśka
Normalne. Poświęcaj więcej czasu dziecku, mów do niej, pokazuj wszystko, pozwalaj na więcej samodzielności (chociażby na zakręcenie bueli, nie panikując że dziecko pobrudzi), to również osiągmiesz takie efekty.

Gość tfyguhj
nie

Gość mamalulu
Właśnie o to chodzi że przebywam z nią cały czas, wszystko robi ze mną, sprząta, gotuje, daje jej do zabawy rózne bezpieczne przyrzady kuchenne, nie zmiękczam jak do niemowlaka dużo jej czytam i śpiewam wiec troche mnie to martwi...

Gość ja radze.........
mniej czasu na kafeterii spedzac a wiecej z dzieckiem to i twoje sie podciagnie. Widocznie znajomi poswiecaja czas dziecku i maja efekty :P

Gość mamalulu
dziecko śpi więc mogę chyba na kafeterii posiedzieć? Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POZWOLENIE!

Gość taka.jadna.ja
e tam zawsze sie wydaje ze dziecko kolezanki wie wiecej ;)

Gość mojażonaZofia
moja ma dokładnie 15 i poł miesiąca i umie wszystki te rzeczy, nie mam jednak w otoczeniu dziecka w podobnym wieku więc również brak porównania...

Gość aga 1981
mój niuniek ma 16 miesięcy i też dużo rzeczy wie...gdzie lampa, okno, obraz, dywan, kwiatki, tv, fotel...umie pokazac oko, ucho, nos, buzię, zęby, język, nózki, kolano, pokazuje jak myje rózne cześci ciała i takie tam...rozumie bardzo bardzo duzo a moze Twoja już duzo mówi?????????

Gość mamalulu
Mówi, tata (na wszystkich :), "am", jak chce spać to "aaaaa", mniam, i lala, jak cos upadnie to "ba", oczywiście najczęściej mówi "nie" czasem "tak"

Gość moj to łasuch do potęgi
moj synek ma 17 m-cy, wiecej rozumie niz umie powiedziec daje tacie buzi na dobranoc, odnosi po sobie naczynia do kuchni, ostatnio odkryl ze ma siusiaka, jeszcze nie bardzo wie do czego sluzy nie za bardzo chce mowic, wszystko to h, h jak cis mi daje to mowi da ni emoze zrozumiec ze bicie po twarzy nie jest zabawne wie co to kotek i piesek mozna by tak pisac bez konca kazde dziecko rozwija sie inaczej wazne zeby cieszyc sie kazda nowa umiejetnoscia dziecka i uczyc go swiata jak najlepiej potrafimy i najwazniejsze NIE POROWNYWAC DZIECKA Z INNYMI DZIECMI

Gość aga 1981
mój mówi: mama, mamo tata, tato baba, babi nie ma tak niam niam dana-imię babci ga-ga-to aga ania jak się go pytamy kto on jest to mówi niunio:) no i nsladuje zwierztak:ko-ko, gę-gę, ka-ka, icha-cha-koń, au au-pies, ssssss-wąż, buu-krowa, traa-wrona pokazuje jak się śmiej, płacze, jak robi mikołaj, jak dmucha się w wiatraczek, jak tupie nóżkami, robi brawo, pa-pa, przesyła buziaka, jak sroczka kaszkę ważyła, bęc na pupę pewnie o czyms zapomniałam

Gość aga 1981
mojej kolezanki sy jet starszy od mojego o 5 tyg i od 2 tyg powtarza bardzo duzo, codziennie jakies inne słowo