Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość teeenagedream

Dlaczego mam taki dziwny kolor oczu?

Polecane posty

Gość teeenagedream

Mam dziwne oczy, tzn. lubie je, al enikt nie ma takiego koloru jak ja. Jedno oko mam koloru niebiesko-zielonego i w srodku troche piwnego, natomiast drugie mam prawie cale piwne, tylko na obrzezach mam zielony. Ogolnie nie widac tego tak na pierwszy rzut oka, ale jak sie przyjze to tak. Czy wy moze tez macie cos takiego? To jest dziwne, bo moja mama ma czysto niebieskie oczy,a moj tata czysto piwne

Właśnie dlatego masz kolorowe oczy :) Taki układ genów i nic poza tym. Po prostu na kolor oka składa się duża ilość genów odpowiedzialnych za konkretne charakterystyki, ponieważ Twoi rodzice są najwyraźniej homozygotami na kolor oczu ich kolor jest wyraźny i oczy są jednakowe-Ty natomiast jesteś heterozygotą i geny odpowiadające za kolor oczu bardzo się wymieszały, tworząc taki ciekawy efekt :)

Gość zdesperowana kafeterianka
tate pożalował spermy i dlatego jestes niedorobiona :classic_cool:

Gość teeenagedream
Proszę o normalne odpowiedzi - prosba do osoby powyzej. Juz jestes az tak zdesperowana, ze musisz czepiac sie nieznajomych ludzi na forum? A tak poza tym to jestem zadowolona z moich oczu i nie czuje sie niedorobiona :)) Najwyrazniej ty masz jakies ubytki na mozgu, wniosukujac z wypowiedzi, ktorej udzielilas :)

Gość gość
Masz heterochromię, to rzadkie zjawisko, ale całkowicie normalne. Oficjalnie jest to ,,wada wrodzona" występująca nie tylko u ludzi, ale też u zwierząt.