Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość faworeczka3

ile kwasu foliowego na początku ciąży?

Polecane posty

Gość faworeczka3

czy witaminy tez uzywac?

Gość jeżeli lekarz nie zaleci inacz
ej, to bierzesz sam kwas foliowy przez pierwsze 3 miesiące ciąży

Gość tfyguh
ja brałam rok przed zajściem w ciążę i przez jej pierwsze miesiące kwas foliowy po 1 tabletce, dodatkowo lekarz zalecił Prenatal raz dziennie przez całą ciąże i okres karmienia

Gość faworeczka3
no wlasnie mnie dziwi bo lekarz powiedzial ze kwas 2 raz dziennie i do tego witaminy. czy to nie za duzo???

Gość czasem czasem
zcasem lekarz zaleci większa dawkę niż 0,4 mg a to zależy od tego czy urodziło się już dziecko z uszkodz. ukł. nerwowym lub istnieje jakieś podejrzenie (w trakcie badań zauważy) ale to tylko w wypadku jak lekarz zleci podaje się zwiększona dawkę normalnie bierze się 3 -mce przed zajciem i jakieś 3 miesiace w ciaży

Gość faworeczka3
to moja piewsza ciaza. n ausg widoczny byl pecherzyk a lekarz nic nie mowil o podejrzeniach

Gość na początku sam kwas foliowy
a potem zmieniła mi na feminatal.Myślę że nie ma po co brać i tego i tego.

Może zalecił więcej dlatego, że brałaś wczesniej tabl anty, one upośledzają wchłanianie, ja tez brałam anty 5 lat prawie, dlatego na 3 miesiące przed zajsciem brałam w dawce 400 kw foliowy a jak zaszłam to pierwsze 8 tyg 800, teraz znoy 400, odstawiam za 4 tyg, i tylko już witaminy będę brała bo w witaminach tez jest dawka 400 więc folik dodatkowo niepotrzebny, mieszkam w uk więc będę brała vit pregnacare, ale w poprzednich dwóch ciążach brałam od 3 miesiąca materne i jest fantastyczna, gdybym mieszkała w Polsce brałabym maternę. Kw foliowy trudno przedawkować, natomiast nie wchłania sie w dawkach jakie bierzesz, by dobrze sie wchłaniał potrzebna jest wit B6

w okresie starań i do 12 tygodnia ciąży brałam kwas foliowy 5mg-tak zalecił lekarz; po 12 tyg. ciąży już tylko prenatal classic (ma składzie kwas foliowy), a teraz dokupiłam sobie jeszcze prenatal DHA. Ja przyjmowałam większą dawkę kwasu foliowego pewnie ze względu na moje problemy z zajściem w ciążę, moje schorzenie powoduje też częste poronienia.

przyjmowanie zarówno kwasu foliowego jak i witamin należy konsultować ze swoim ginekologiem. Moj nie zaleca przyjmowania witamin przed 12 tyg. ciąży ze względu na możliwe przedawkowanie, dziecko na tym etapie ciąży nie potrzebuje jeszcze tak wiele, później witaminki są bardziej potrzebne

ukryteznaczenie, przyjmując kw foliowy w dawce nawet 1000 nie ma możliwości go przedawkowac, gdyż w pozywieniu jest znikoma ilość kw foliowego, i to ciekawe, znasz nastepstwa w internecie przedawkowania? w kazej publikacji mówią, że nie da się przedawkowac, jedynie gdy syntetycznie chyba w dawce 1500 bardzo długo a jakie następstwa??lekka niestrawnośc, więc nie strasz tu ciężarnych

kw foliowy ma tylko znaczenie w pierwszych 60 dniach ciąży, szczyt ostrożności przypada na 30 dzień, cewa nerwowa zmyka się między 23 a 28 dniem, potem kw foliowy bez znaczenia, możemy jedynie lepiej spac po nim, jesli lekarz zauwazy w czasie badań że coś jest nie tak z zarodkiem, a zuwazy gdy zarodek jest dość duży, i tak juz bez znaczenia jest przyjmowanie kw foliowego później bo po czasie zamykania cewy nerwowej sa to efekty nieodwracalne

myślę, że chodziło o przedawkowanie pozostałych witamin z preparatu np prenatal, a nie kwasu foliowego ;)

Gość gość
O kwasie foliowym nigdy za wiele, przecież od niego zależy zdrowie naszego dziecka i prawidłowy rozwój cewy nerowej

ja brałam i przed ciążą i teraz w ciąży również biorę, ale nie zwykły kwas foliowy, tylko femibion natal 1 z metafoliną w składzie, bo lepiej się wchłania, a ja się panicznie boję, że coś w ciąży może pójść nie tak, że dziecko może być chore itp. Pewnie niepotrzebnie panikuję, ale tak już mam, wolę dmuchać na zimne

Gość gość
A lekarz Ci zasugerował ten właśnie suplement? słyszałam, że wiele kobiet ma problem z przyswajaniem kwasu foliowego a tą metafoliną chyba jest pewniej.

Gość gość
ja bralam kwas az 15 mg, pewnie ze wzgl na wiek. Ale tak czy siak 0.4 to za malo. Bierze sie po 5 mg. Lepiej dmuchac na zimne. Znajoma brala tylko 0.4 i mala miala rozszczep. A kwas temu zapobiega.

Gość magdau88
Kwas foliowy trzeba brać jeszcze zanim zajdzie się w ciąże, ja zaczęłam kilka miesięcy przed i teraz jestem w ciąży i dalej biorę, myślę że normy ustali lekarz, tak jest najbezpieczniej.

Gość gość
zalecana dawka obecnie to 0,6 do 20tyg ciazy czyli 2 tabletki 0,4 lub kompleks witamin plus 1 tabletka kwasu

Gość Salika
Szczerze mówiąc, moim zdaniem lepiej przed ciążą zacząć przyjmować kwas foliowy, bo on jest bardzo ważny na początku. A ile z nas wiedziało w pierwszym miesiącu, że jest w ciąży????

Gość gość
Dużo, po prostu :) Ja polecam pobrać jakieś rzeczy z http://babymama.pl/ - kwasik też chyba jest ;) Teraz się opłaca, bo mają ten kod rabatowy (że po wpisaniu hasła: dlamamy w koszyku wyskakuje niższa cena).

Gość aurelia_
Najlepiej brać kompleksowy suplement dla kobiet w ciąży. Tylko trzeba zwrócić uwagę na skład. Tabletki powinny zawierać foliany w dwóch formach: kwasu foliowego i metylofolianu. Bo niestety nawet połowa kobiet ma problem z przyswajaniem kwasu foliowego i mało która o tym wie. Metylofolian natomiast wchłania się dużo łatwiej. Takie podwójne źródło folianów ma Composita Mama DHA.

Gość gość
Nie znam, biorę po prostu mama DHA, w składzie kwas foliowy, kwasy DHA, witamina D, magnez i jod. Wszystko już w odpowiednich dawkach dla ciężarnych, więc nic dodatkowo nie muszę brać do końca ciąży. Wyniki mam książkowe i czuję się świetnie :)