Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiony pacjent

Stomatologia z NFZ

Polecane posty

Gość zagubiony pacjent

czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć gdzie mogę znaleść aktualną listę gabinetów stomatologicznych, które mają podpisaną umowę z NEZ na rok 2011

Gość mamakubusia24b
od lutego wszyscy beda mieli podpisane. co rok ten sam problem

Gość zagubiony pacjent
dziękuję już wszystko wiem ale masakra jakaś z tymi umowami w tym roku. W mojej przychodni specjalistycznej nie dostali zadnego kontraktu wszystko prywatnie :( Najpierw pisali że specjaliści zaczną przyjmować od lutego teraz piszą że od marca ale nie mają kontraktu to pewnie już nic z tego nie bedzie.

Gość Szwed
Ludzie, nie narzekajcie, bo żyjecie w bardzo tanim kraju - to taki Meksyk w UE. Ja przebywam w kraju który uchodzi za najbardziej socjalny, humanitarny i sprawiedliwy w Europie. O ile usługi w szpitalach wiążą się z symboliczną tylko dopłatą (nie odczauwalną przy tut. zarobkach) o tyle stomatologia jest cholernie droga a też "państwowa". 1. Usługa do 3000 SEK (ok 1400 zł) - 100% płatności mimo że płacisz jedne z najwyższych podatków na świecie (30-57%). Np. rutynowy przegląd 500-700 SEK, mała dziurka ok 3000 SEK 2. Usługa za 3000-15000 SEK (1400-6800 zł) - refundacja 50 % - np. średnia dziurka w zębie ok 7000 SEK, płacisz 3500 (ok 1600 zł) 3. Usługi > 15000 SEK - dopiero tutaj widać dobrodziejstwo tego kraju bo refundacja wynosi 85 %, czyli np. za usługę 20000 SEK płacisz 3000 SEK. Dobrze, teraz ktoś powie że to dla nich nie jest dużo, bo tu super zarobki. NIeprawda! Przeciętny człowieczek zarabia na rękę ok 18000 SEK (ok 8000 zł) i taka usługa za 3000 SEK to 1/6 jego pensji, podczas gdy drobna usługa w Polsce to 100-150 zł czyli 1/15-1/10 pensyjni 1500 netto.

powiem Ci z czytego serca ja bym się do dentysty w ramach NFZ nie wybierała, maja przestarzały sprzęt i czeka sie na wizyte miesiącami, lepiej już zainwestować i wybrać sie prywatnie bo i szybko i czysto i dobrze przede wszystkim zobacz sobie ceny w www.stomatologia-brynow.pl , tam maja rozsądne ceny