Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kazberga

Absurdy na emigracji czyli cudzoziemiec potrafi :)

Polecane posty

Zdesperowana - i chwała Ci za to, ze potrafisz do tego sie szczerze przyznać. sama mysle, ze gdybym pochodziła ze wsi z lubelskiego czy pomorskiego, to pewnie wolałabym tutaj zostac, bo po prostu nie bardzo byłoby od czego znów zaczynac w Polsce (a w przeciagu kilku lat az tak sytuacja raczej sie nie zmieni). my sie czasem smiejemy z męzem, gdy w pracy poznaje jakiegoś nowego Polaka (jest kilku i ostatnio rotacja), bo na pytanie "a skad z Polski jestes?" mąz odpowiada "z krakowa" pytający zawsze dopytuje zniecierpliwiony "no tak, ale skad DOKLADNIE? jaka miejscowosc?":D ale to tez nie ma reguły, dużo też zalezy od korzeni, rodziny, od tego, czy związało się z obcokrajowcem itd.

uwielbiam wywyzszanie sie ludzi z Krakowa... czy to czyjas wina,ze urodzil sie w jakiejs Polsce B jak napisalas, a nie w Krakowie czy w Wawie?

no to ja dodam cos o Norwegii Alkohol do 20.00 i 18.00 - sporo zawyżony minimalny wiek wejścia do klubów ,dyskotek - miejskie przepisy ruchu jak np ustępowanie zawsze wszystkim będącym po naszej prawej stronie Na Spitsbergenie (wyspa norweska na Morzu Arktycznym) obowiązuje absolutny zakaz picia alkoholu.

Gość ja tez jestem z Krakowa
moja mama,babcia i prababcia tam sie urodzily, skonczylam tam studia, tesknie za swoja mala ojczyzna a paradoksalnie nie mam do czego wracac... Chociaz po ponad 5 latach pobytu w UK znalazlam w tym kraju duzo wiecej plusow niz na poczatku, sporo miejscowych znajomych i nawet moge juz rzec przyjaciol bo prawdziwych poznajemy w biedzie :) Znam tylko 2 polskie malzenstwa tutaj, z ktorymi sie czasami spotykamy, jedni rowniez z Krakowa,ale nie spotkalibysmy sie chyba nigdy, musielismy dopiero przyjechac do Walii :) Zdecydowanie wiecej znajomych mam wsrod "tubylcow", w pracy tez jestem jedynym obcokrajowcem, takim "rodzynkiem" :D

Gość ja tez jestem z Krakowa
mysle o tych absurdach,ale poza tymi kranami niewiele mi przychodzi do glowy, chociaz i to mozna wyregulowac termostatem i wtedy z kranu leci tylko ciepla woda a nie wrzatek :) Za absurd uwazam rowniez brak dbalosci o higiene jamy ustnej (szczegolnie Walia kroluje w rankingach pod wzgledem brakow w uzebieniu) a wydawanie pieniedzy na alkohol i "nights out" jako sprawy pierwszej potrzeby, szczegolnie ze opieka dentystyczna w Walii jest tansza niz w Anglii,ale coz....sprawa priorytetow ;)

u mnie 3 czynniki decyduja o tym ze zostaje na stale w uk: - narzeczony walijczyk, nawet jak by sie mialo rozleciec to mam z nim dziecko -mala rodzina: praktycznie tylko mama, tata, siostra i ciotka z bliskich mi ludzi mi zostala, znajomi sie porozjezdzali, reszta rodziny pomarla albo sa skloceni - jezeli mialabym wracac to nie do mojego miasta z ktorego pochodze bo tam bieda ale do poznania bo tam mam mieszkanie, tam miezka moja siostra i tam studiowalam ale to i tak bylabym daleko od moich rodzicow prawda jest taka, ze zostajemy nie dlatego ze nam sie tak bardzo w uk podoba ale wlasnie dlatego ze tak bardzo nam sie w polsce nie podoba. osobiscie wole polska pogode, snieg zima i zawsze gorace lato, jeziora w ktorych mozna poplywac itd. nie tesknie za polska mentalnoscia i bieda ktora wylazi z kazdego rogu ulicy. wlasciwie to w polsce sie boje ze mnie ktos na ulicy pobije. nie lubie podejscia lekarzy do pacjenta, urzednikow do petenta.podoba mi sie polska szczerosc w wyrazaniu opini. i moglabym tak wymienac w nieskonczonoc za i przeciw.

Gość barclays card 2001
znowu ten cap sie pojawil na forum i bedzie psul kazdy temat swoimi pierdolami na temat muzulmanow,.,idz koles zwall konia w kaloryfer a my go ingorujmy, a powracajac do tematu, mnie akurat surowe zasady recyclingu sie podobaja i nie mam problemu z tym aby porwac karton na mniejsze czy segregowac odpady co mnie natomiast dziwi i dziala na nerwy to: - wspomniane juz wykladziny w lazience!!! totalnie powalony pomysl..nawet jak kogos nie stac na kafelki to lepiej jakies gumoleum ladne walnac - straszne pijanstwo kobiet, bylam zszokowana jak kobiety w wieku mojej matki zataczaly sie po ulicy w sobotnia noc ubrane jak prostytutki - brzydkie witryny sklepowe...nieraz przechodze ulicami i na serio sklepy z zewnatrz wygladaja jak rozpadajace sie rudery, do tego kazdy newsagents oklejony jest tysiacem plakatow o kartach telefonicznych, - w sklepach z ciuchami walaja sie ubrania po podlodze, niektore sa juz usmarowane czyms tlustym albo porwane

Gość chilli w nosie, pomocy!!!
"nie lubie podejscia lekarzy do pacjenta, urzednikow do petenta.podoba mi sie polska szczerosc w wyrazaniu opini. " zgadzam sie w 100% a jeśli chodzi o absurdy to wg mnie okna otwierane na zewnątrz, w obecnie wynajmowanym mieszkaniu na 2 pietrze mam dzwonek ale nie mogę nikomu otworzyć drzwi, muszę schodzić na dół albo wyrzucać klucz z okna :D (tylko dobrym znajomym)

Gość smierdzacy klocek
dla mnie absurd to somalia i pakistan w co niektorych dzielnicach londynu utrzymywany z pieniedzy uczciwych ludzi ktorzy placa podatki. (samotne matki z polandu i z angielskich council estates ktore moze i nie sa zamezne ale gacha w domu maja, tez sie wpisuja na liste) znalazloby sie pare innych ale nie sa az taki irytujace (np. brak gniazdka w lazience, uwazam za irytujace, a kazdy ma swoj rozum i jak chce sobie wrzucic suszarke do wanny to nie jest to moj problem - w takim wypadku nikt nie powinien miec noza w kuchni) ja uwielbiam nie tyle uk co londyn, sa rzeczy ktorych nie lubie, ale te ktore lubie sa wazniejsze i jest ich wiecej. nie zgadzam sie z opinia jakoby ludzie z 'polski b' byli zmuszeni zostac w londynie bo nie maja do czego wracac. jedni maja a inni nie. dla mnie cala polska to jest kategoria 'b' w porownaniu z zachodnia europa. nie wazne czy to grabowo w w podlaskim czy smieszny i zasciankowy krakow. jestem z duzego miasta, mam duza rodzine w polsce, nie mam zadnych niesplaconych kredytow przed ktorymi sie ukrywam, nigdy mi w polsce na nic nie brakowalo, ale nie wyszyscy chyba wyemigrowali 'bo nie bylo co do garnka wlozyc'. ja wyemigrowalam bo zakochalam sie w londynie kiedy przyjechalam tu na wakacje dawno temu i wiedzialam ze juz nigdzie indziej nie chce mieszkac. mam tu wszystko co trzeba: spokojne zycie i brak obcych nosow wciskajacych sie w nie, mila i przyjemna prace za ktora w dodatku placa mi tyle, ze moge sobie kupic wszystko to na co mam ochote, milosc, przyjaciol, parki, kawiarnie, restauracje, bary, kluby, korty tenisowe, oxford street i nic mi wiecej nie potrzeba. pogode tez lubie, bo nienawidze 5 metrowych zasp i przemakajacych butow w zimie, i duszacego upalu w lecie.

Gość blakadamea
mieszkam w Grecji. absurd nr 1 : herbata jest dobra na wszystko, na zwykły kaszelek, na mocne przeziębienie, na grypę, na ból głowy, na biegunkę, wszyściutko dosłownie. powiedz grekowi, że3 cię ząb boli to ci zaproponuję herbatkę, bo to dobrze robi... absurd nr 2: daj ogłoszenie, że szukasz pracy, a 90 procent dzwoniących to będą faceci, dziadkowie, proponujący pomoc, pracę i co tylko zechcesz zrobią dla ciebie, abyś tylko zgodziła się wyjść z nimi na kawę.

Gość Tony Belly
KREDYT ZAUFANIA GWARANCJA PLC Czy próbował pozyskać kredyty z banków bez sukcesu? Pilnie potrzebują pieniędzy, aby wyjść z długów? Potrzebujesz pieniędzy na rozwój lub stworzenie własnej firmy?. Udzielamy pożyczek pieniężnych twardego i wszystkie inne rodzaje kredytów, z oprocentowaniem od 3% - 5%. Udzielamy pożyczek Nation Wide, od 1.000,00 do 100 mln USD / funtów / euro. Mamy 100%, a fundusz z LTV 75% -85% na nabycie nieruchomości, Odpowiedź na e-mail: gtloans01@london.com Oferujemy następujące rodzaje Hard Money Kredyty: Hard ceny kredytu, linii kredytowej, Commercial Hard Money Pożyczki Personal Hard pożyczek pieniężnych Business Hard pożyczek pieniężnych Inwestycje Hard pożyczek pieniężnych Rozwój Hard pożyczek pieniężnych Nabycie-Kredyty Leasing sprzętu Uruchomienie pożyczki komercyjne kredyty na nieruchomości Pożyczki bez zabezpieczenia finansowania zewnętrznego zapasów kredyty budowlane Należności Kredyty linie kredytowe Faktoring Finansowanie Warehouse Maszyny Pożyczki Linie kredyty obrotowe podłogowe Kredyty dla rolnictwa, międzynarodowych pożyczek Finansowanie zamówienia: Praktycznie Każde pożyczenie Typ Biznesu E.T.C. .. Jeśli jesteś zainteresowany skontaktuj się z nami poprzez e-mail: gtloans01@london.com Pozdrawiam Tony Belly

Gość delllicuja
spadaj durny naciagaczu, na jakies kredyty ludzi chcesz nabierac... temat dyskusji jest zupenie inny wiec nie wklejaj tu tych pierdol

Ja o dunskich absurdach :) Swieta w pazdzierniku, wiosna juz 1 marca, Wielkanoc juz trwa 2 tygodnie :) W styczniu najwiecej rozwodow po Julefrokost czyli przyjeciu swiatecznym, bo dunczcy jak wypija na takiej imprezie w pracy to sie budza w roznych miejscach z roznymi ludzmi :) placenie synowi za pomoc w domu :) np za pomoc przy noszeniu zakupow :) ogolna wszawica w szkolach i przedszkolach :) do naprawy jednej rzeczy 5 dunow :) bo sie musza naradzic :) co rusz to wolne od pracy bo ktos z krolewskiej rodziny ma urodziny badz imieniny :) toalety w kosciolach :) tak samo, jak ktos wezmie rozwod dzis kocielny, moze za tydzien wziac nastepny lub, takze koscielny :) pytaja sie mnie czy mamy cole w Polsce :) Wilno jest tez w Polsce i tam jest strasznie zimno :) jak ja wysylam smsy z telefonu? skoro nie mam alfabetu polskiego? (czyt rosyjskiego) i wiele innych fajnych rzeczy :) ale i tak da sie ich lubic :)

Gość Pedorita
Przebywam w Hiszpanii, i tez moglabym sie troche wypowiedziec na tym topiku. pierwsze to moze nie jest absurd ale bardzo drazniaca dla mnie rzecz to dubbing wszystkich filmow. Uwielbiam dobre kino, i nie mam mozliwosci zobaczenia filmu w oryginale, mam na mysli glosy aktorow. Ide do kina chce zobaczyc jakis nowy film, powiedzmy przykladowo Bruce Willies otwiera usta i nagle slysze glos jakiegos hiszpana ktory kompletnie nie pasuje do aktora. Aktorstwo to nie tylko mimika i cialo, to przedewszystkim glos!! wszedzie!! telewizja i kino!! Druga rzecz to bardziej moja osobista opinia z ktora inni moga sie nie zgadzac.. temat homoseksualizmu, nie interesuje mnie kto z kim sypia... ale zeby ci ludzie zawierali sluby?? i co w najgorsze w tym adoptowali dzieci?? bardzo mnie to zdegustowalo... jeszcze te sluby moge przelknac, ale dzieci to dla mnie masakra... I kolejna rzecz, ktora postanowil rzad Hiszpanii, w szkolach zostana sciagniete wszystkie krzyrze ze scian, ze wzgledu na szacunek dla innych nacji innych religi np muzlumanow zyjacych tu. Mega absurd moim zdaniem! przeciez hiszpania jest glownie katolicka, to muzlumanie przyjezdzaja tu i oni powinni szanowac kulture i religie tego kraju a nie kraj ma zmieniac wszystko dla innych. nie sadze ze jak jedzie sie do np muzlumanskich lub buddyjskich krajow, oni chowaja symbole swojej kultury i religii , zeby dac ci wiekszy szacunek... narazie nic mi wiecej do glowy nie przychodzi.

absurdy UK ---zadziwiająco wąskie drzwi-moja teoria jest taka-w trakcie budowy wnoszą meble a drzwi robi się na końcu hahaaha -cholerne krany wspomniane przez autorkę...ja na szczęście zlikwidowałam takowe -okna uchylane "odwrotnie-u nas uchyla się górna rama u nich dolne:D -pstryczki w kontaktach -zakaz budowlany zamieszczania kontaktów w łazienkach.... -ronda i rondeczka wszędzie -wlazodupska uprzejmość:D -te paczki jak przesyłają-ale autorka o tym też wspomniała - przyznam że tego jest co nie miara ale jak się tam tak często mieszka jak w moim przypadku-przechodzi to w normę:D

Gość Pedorita
ahhh i chyba najwazniejsze jedzenie chleba!! kuchnia hiszpanska jest swietna, moja uubiona chyba. ale najgorsze jest to ze hiszpanie zapychaja sie chlebem jedzac pysznosci. moj chlopak nie ruszy nic bez chleba!! oni nie jedza zupy z chlebem tylko chleb z zupą, chleb z ziemniakami, chleb z rybą, chleb z mięsem, chleb z ryżem... poprostu doslownie wszystko z chlebem!! lubie chleb, ale zeby jesc go ze wszystkim??? nie dosc ze mozna przytyc mgnieniu oka, to jest to zabijanie smaku naprawde dobrej kuchni. kolejna jest to ze nie pija duzo wody, lub sokow, wino wino i zawsze to wino, niekoniecznie w calej hiszpanii. ale ja jestem w regionie ktory slynie z tego wina najbardziej. podczas świat caly stol zastawiony jedzeniem i oczywiscie tylko wino. jak poprosilam o szklanke wody to sie wszyscy na mnie patrzyli bo, tylko ja i kuzynka mojego chlopaka pilysmy wode , tyle ze ona jest w ciazy :))

MAM ABSURD NUMER 1 widziałyśce angoli jak na disco idą w piątek wieczorem??:D:D:D to jest kino luuuudzie mróz -10 na dworze a one w letnich sukienkach na narameczkach, sandałki gołe nogi i ramiona-dundle z nosa na soplach nachlane jak świnie idą-niekiedy bez bielizny---one są GOŁE...ja bym skończyła z zapalenie płuc:d z moim czasam bierzemy sobie drinka i idziemy nagłówny skwer naszego miasta i sobie ludzi oglądamy hahaha

Gość Pedorita
mieszkalam 4 lata w Irlandii i doslownie te same absurdy co w UK, wykladziny, okna, krany.. wszystko to wplyw kultury angielskiej... ale i panny na ulicach w sobotnia noc to to samo. dziewczyny porozbierane niemalze do naga w srodku nocy w np grudniu, przemierzaja ulice z dyskoteki do dyskoteki, niewiem czy im tak cieplo czy na szatniach oszczedzaja. a jeszcze wiekszym absurdem to ze wiekszosc z tych porozbieranych w mini spodniczkach na mega szpilkach i bluzkach z delkoldami do pępka to maja tak dobrze ponad 100kg na wadze każda... ahaaa i oczywiscie nadmierne uzywanie tanich tandetnych samoopalaczy w kremach marki pennys (primark), ktore zmywaja sie ze skury , niestety tylko częsciowo, co w rezultacie daje wrazenie ze zapanowalo bielactwo plamiste wsrod mlodzierzy irlandzkiej!!

Gość Pedorita
mieszkalam 4 lata w Irlandii i doslownie te same absurdy co w UK, wykladziny, okna, krany.. wszystko to wplyw kultury angielskiej... ale i panny na ulicach w sobotnia noc to to samo. dziewczyny porozbierane niemalze do naga w srodku nocy w np grudniu, przemierzaja ulice z dyskoteki do dyskoteki, niewiem czy im tak cieplo czy na szatniach oszczedzaja. a jeszcze wiekszym absurdem to ze wiekszosc z tych porozbieranych w mini spodniczkach na mega szpilkach i bluzkach z delkoldami do pępka to maja tak dobrze ponad 100kg na wadze każda... ahaaa i oczywiscie nadmierne uzywanie tanich tandetnych samoopalaczy w kremach marki pennys (primark), ktore zmywaja sie ze skury , niestety tylko częsciowo, co w rezultacie daje wrazenie ze zapanowalo bielactwo plamiste wsrod mlodzierzy irlandzkiej!!

czarne_oczy_nocy --> o kurwa sorry weszlam na ten twoj link w stopce i zaluje! normlanie najgorsze co w zyciu widzialam!!!!!!!! szok dziewczyno ty to masz nerwa :P ja na takie rzeczy jestem za wrazliwa. teraz sie otrzasnac nie moge!!!

Gość toster z opiekaczem
tez mnie dziwia te angielki porozbierane w zimowe wieczory, zgadzam sie z tez z tym, ze wiekszosc z nich nie nosi gaci pod sukienkami, ale to chyba dlatego zeby latwiej im bylo dawac d..w dyskotekowych toaletach, co wiecej duzo kobiet tak pod 50 lub i po lubi sobie ostro przywalic w palnik, ubrane jak nastolatki wyrywaja mlodych fagasow, czasami slabo sie robi jak widze taka stara raszple calujaca sie z jakims gowniarzem, co mnie jeszcze smieszy to wkladanie rozowego pluszowego dresa i do tego buty typu UGG, i nie wazne czy to zima czy lato buty musza byc! okropienstwem tez nazwe obwieszanie sie tandetna bizuteria z tombaku, niektore baby to maja bo kilka kolczykow kolek w jednym uchu i potem im wisza te uszy jak u spaniela, a faceci nosza takie ochydne sygnety, nieraz to na kazdym palcu

Gość stary pierdziel345
mustaffa vel mahmet co sie stalo ze teraz sie mianujesz "wlochem"? myslalam ze polczyny to tylko nei moga sie puszczac z pakolami i ciapatymi innymi a to do wlochow tez cos masz?