Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika 13156

Czy mogę zmienić dziecku nazwisko???

Polecane posty

Gość Monika 13156

Witam, Niedługo wychodzę za mąż. I przejmę nazwisko przyszłego męża. Mam jednak dziecko z poprzedniego związku, ktorego biologiczny ojciec ma całkowicie pozbawione prawa rodzicielskie. Synek nosi moje nazwisko. Czy orientuje się ktoś , czy istnieje taka możliwośc aby dziecku zmienic nazwisko, na nazwisko mojego przyszlego meza? Zależy mi abyśmy wszyscy mieli jednakowe nazwiko. Jeszcze się nie dowiadywałam, czy musialabym złożyć wniosek do sądu, czy w urzędzie stanu cywilnego, skoro wszelkie prawa nad dzieckiem posiadam tylko ja? Proszę o wskazówki ..

Gość cos mi sie widzi
tylko jezeli twoj przyszly maz zaadoptuje dziecko by w pelni byc jego opiekunem

Gość vngzf
tak, musisz zalozyc sprawe w sadzie o przysposobienie dziecka przez twojego meza.

Gość darikaka
dokaldnie

Gość wydaje mi się że
Twój przyszły mąż musi usynowić Twoje dziecko. A prościej będzie, jeśli po prostu on przyjmie Twoje nazwisko podczas ślubu - będziecie mieć wszyscy to samo.

Gość Monika 13156
Nie no mojego nazwiska napewno nie przejmie... A bez adoptowania przez niego myślicie że nie można zmienić nazwiska.?? W końcu wydaje mi sie ze chodzi o dobro dziecka, tak by bylo dla niego latwiej. Po slubie wyjedziemy za granice.. Pozatym póki co ja otrzymuje alimenty na dziecko, i chyba je strace, jeśli mialoby do tego dosc. . O usynowieniu jeszcze nie rozmawialismy, jeszcze troche czasu mamy do slubu troszke ponad rok..

Gość Monika 13156
czyli jednak to nie takie proste.. bardziej skomplikowana sprawa.

Gość o nie nie nie
a on nie przejmie twojego bo co? taki szowinista czy honorek nie pozwala? sredniowiecze troche.

Gość Monika 13156
od razu szowinista... nawet z nim nie rozmawiałam na ten temat ... także niewiem jakie jest jego zdanie. Ale sama wolałabym jednak przejac jego nazwisko, i chyba jednak jest taki sposob.. znalazłam pewniem przepis, tzn artykul, ktory daje taka mozliwosc, w moim przypadku. Ale musze jeszcze to dokladnie sprawdzić.

Gość yua35r
ja miałam zmieniane nazwisko w usc ale u mnie sytuacja była trochę inna poczytaj o administracyjnej zmianie nazwiska, może się da

Gość yua35r
eżeli zmiana nazwiska dotyczy tylko jednego z rodziców, rozciągnięcie jej na małoletnie dziecko wymaga zgody drugiego z rodziców, chyba że nie ma on pełnej zdolności do czynności prawnych, nie żyje lub nie jest znany albo, że jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Gdy dziecko ukończyło 14 lat, potrzebna jest również jego zgoda.

Gość Monika 13156
Z ojcem dziecka mam załatwione wszystko. On jest pozbawiony calkowice władzy rodzicielskiej. Płaci tylko alimenty. A dziecko nosi moje nazwisko... znalazłam poniższy przepis: "Jeżeli matka małoletniego dziecka zawarła małżeństwo z mężczyzną, który nie jest ojcem tego dziecka, małżonkowie mogą złożyć przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego oświadczenie, że dziecko będzie nosiło nazwisko męża matki. Jeżeli dziecko ukończyło lat trzynaście, do nadania nazwiska męża matki potrzebne jest wyrażenie zgody przez dziecko osobiście. 2. Nadanie dziecku nazwiska męża matki nie jest dopuszczalne, jeżeli nosi ono nazwisko ojca, chyba że nazwisko ojca zostało nadane na podstawie sądowego ustalenia ojcostwa" Wszystko by pasowało do mojej sytuacji, także jest szansa... wiem już na czym stoje. dzięki..