Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justyna xXx

leczenie kanałowe jedynki

Polecane posty

Gość Justyna xXx

Witam. Mam mały problem z zębem, a dokładniej z jedynką. Byłam na prześwietleniu RTG, po czym udałam się do dentysty on powiedział mi tylko spoglądając na zdjęcie, że ząb powinien być leczony kanałowo. Ponadto nad górną jedynką, na dziąśle zebrała mi ropa. Chciałabym umówić się w końcu na wizytę, ale powiem szczerze, że się boje, po przeczytaniu różnych forów na ten temat. Dlatego mam kilka konkretnych pytań. Czy ząb musi być leczony szybko od wykrycia przyczyny? Tzn. czy jeżeli odczekam jeszcze 3 tygodnie do wizyty czy mi się np. ubytek nie powiększy? Słyszałam również, że ząb po leczeniu kanałowym może ściemnieć. Jedna dentystka powiedziała mi, że jeżeli wylecze ten ząb kanałowo pod mikroskopem to on barwy nie zmieni gdyż wypełnienie będzie dokładne.Czy to jest prawda? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Gość stały bywalec u stomatologa
Musi być leczony w miarę szybko, bo każdy dzień powoduje większe komplikacje... sama widzisz, że mamy już do czynienia ze stanem zapalnym :( Niestety zęby sieczne mają najmniejszą powierzchnię, a więc każdy ubytek to duża strata i większy problem w leczeniu... Nie wspomniałaś, na czym polega ten ubytek - czy wystarczy leczenie kanałowe i wypełnienie czy też konieczna jest praca protetyczna. W każdym razie odradzam czekanie - szczególnie w przypadku początku tego leczenia czyli endodoncji. Z tym ściemnieniem to pani stomatolog Ciebie ściemnia ;) - z "jedynką" bez mikroskopu sobie nie poradzi? :) Przerażenie mnie ogarnia... Pozdrawiam

Gość Justyna xXx
Po prostu chodzi o to, że mam ładne zęby proste itd. i szkoda byłoby mi zniszczyć ta jedynkę. Nie chciałabym, aby ona zmieniła kolor. Dlatego miałam, nadzieje, że leczenie pod mikroskopem będzie bardziej dokładniejsze niż zwykłe. Jest to mały ubytek, od wewnątrz. Właściwie dopiero kiedy zrobiło się zapalenie to na zdjęciu RTG było wszystko widać (stan zapalny). Jakby to był inny za to bez problemu udałabym się na wizytę, ale dlatego, że jest to jedynka mam tyle obaw:/

Justyna - jak już wielokrotnie wspominano na forum leczenie pod mikroskopem powala na większą dokładność - ale na Boga - nie w przypadku tak nieskomplikowanego zęba jak ten. Jak masz kanały skręcone, wielokrotnie rozgałęzione, długie itd. Chyba, że operator nie ma zupełnie wyczucia w tej sprawie. Ale od takiego endodonty co to tylko przy pomocy mikroskopu potrafi pracować trzymałbym się z daleka... Takie już czasy przyszły, że połowa mechaników nie wie jak trzymać śrubokręt, a inżynierowie na budowach koła na projekcie nie potrafią narysować, bo zamiast cyrkla mają tylko... komputer. Technika ma nam pomagać - ale nie wyręczać. Bo w przeciwnym razie jacy z nas specjaliści? Nie będę Cię zniechęcał - chcesz leczyć tą jedynkę pod mikroskopem - Twój wybór (Twoja kasa). Po wypełnieniu kanału zawsze może się zdarzyć spadek tonu barwy o 1-2. Na to już nic nie poradzisz - to naturalny proces. I mikroskop nie ma tu nic do rzeczy. Dzieje się tak dlatego, że zęby leczone endodontycznie pozbawione są miazgi zębowej - żywej części zęba, która odpowiada za kontakt zęba z resztą organizmu oraz pośredniczy w dostarczaniu tkankom zęba substancji odżywczych. Zatem ząb leczony kanałowo to ząb martwy, czego objawami i skutkami są właśnie ciemniejsza barwa, mniejsza wytrzymałość mechaniczna oraz brak reakcji na zmiany temperatury. Jeżeli tak Ci bardzo zależy - poproś o dodatkowy zabieg tzw. metodę wewnątrzkomorową - wypełnienie komory preparatem wybielającym. Pozdrawiam

Gość miriam45
szkoda pieniedzy,juz sie nie nabiore na to!

Do tego właśnie zmierzam ;) Pozdrawiam

Gość Syseczek

Jestem wlasnie w trakcie leczenia jedynki u gory. Trwa to juz cztery tygodnie, Bo mialam obrzydliwa infekcje. Wypominam sobie, ze zignorowalam nadwrazliwosc na zimno (bylam przekonana, ze to od dziasla, a ze nadwrazliwosc bardzo szybko zniknela, uznalam, ze musialam podraznic dziaslo). Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Znam dziewczyne o super bialutkich zebach. Miala leczona jedynke miesiac temu i kolor jest jaki byl.