Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieprawdopodobne

Bylam u mojej kolezanki i jej rodzina modlila sie w niedziele

Polecane posty

Gość nieprawdopodobne

do radia! Mozecie to sobie wyobrazic? Nie mogli pojsc do kosciola i wlaczyli radio gdzie leciala msza i normalnie sie modlili, klekali:O W dodatku mi tez kazali:O Spotkaliscie sie z czyms takim? Bo ja gdybym to uslyszala to bym nie uwierzyla:O A jednak... Ludzie maja najebane we lbach

Gość nieprawdopodobne
spotkaliscie sie z czyms takim?

Gość tegiesszegis
moja mama tak robi co niedziele do telewizora jak leci anioł pański i ten żyd z ss i klęka do niego ;/ mimo że chodzi na msze

Gość moze z jakichs przyczyn nie
moze nie mogli pojsc do kosciola, wiec z dwojga zlego lepiej modlic sie do radia nniz wcale. tez przezywali msze w ten sposob.

Gość studentka222
Nic w tym dziwnego.

Gość to wy
macie naj...ne we łbach

Gość moja ciocia tak robi ,rózaniec
w radio czy msza w tv ...a ja nie rozumiem czemu sie dziwisz ! Nie twoja sprawa przecież !

Gość miało być
to ty masz naj...ne we łbie !

Gość nieprawdopodobne
a ja myslalam ze to dziwne:O nigdy z czyms takim sie nie spotkalam:O

Gość kkkiiikkkaaa
Lepsi tacy, niż ci, co do kościoła chodzą tylko z okazji świąt, a potem "koniecznie muszą" mieć ślub kościelny i ochrzcić dziecko:)

Gość nieprawdopodobne
myslcie sobie co chcecie, ale klekanie przed radiem jest dziwne:O To juz zbyt wielka nadgorliwosc

Gość kkkiiikkkaaa
Jak ktoś jest naprawdę wierzący, to odczuwa potrzebę chodzenia do kościoła w niedzielę. Jak do tego kościoła pójść z jakiegos powodu nie może, to ogląda mszę w TV lub radiu, a że klęka? No trudno, żeby usiadł z popcornem na kanapie:) Dla tych ludzi to jest msza św., więc klękają:)

Gość fghjk
a jak przyjdzie wojna to wybiegniesz pierwsza na kolanach się modląc,czy to na dworze, czy w domu. No niestety taka wiara i natura ludzka.

Gość DługiMrocznyPodwieczorekDusz
Pierwotnie, msza była spotkaniem chrześcijan, podczas którego wspólnie się modlili,dyskutowali,czytali ewangelię i listy duszpasterskie, łamali się chlebem na pamiątkę Jezusa. Obecnie w wyniki wypaczeń i skostnienia jest to już tylko martwa,sztywna tradycja i rytuał. A co do samego tematu "tele-mszy". Wyobraźcie sobie, że nie możecie pojawić się na spotkaniu rodzinnym, ale ktoś nagrał je dla was kamerą. Wy odtwarzacie sobie potem nagranie w domu, odgrywając uczestnictwo - wstajecie z fotela i witacie nowo pojawiających się gości, tańczycie, wznosicie toasty razem ze wszystkimi itd. Dziwne prawda ?

Gość wypowiem sie jako osoba niepel
nosprawna nie wychodzaca z domu zima.wedlug mnie takie msze w radio czy w tv, sa dla takich osob jak ja,idealne.szczegolnie zima!ale jak ktos tego nie czuje to jego rzecz.

Gość kkkiiikkkaaa
Głupia analogia, równie dobrze można by rozmawiać z bohaterami serialu. A msza to msza, dla katolików to obrządek religijny wiążący się z modlitwą i zadumą (w teorii). Co w tym dziwnego, że osoba nie będąca na mszy, ale chcąca w niej uczestniczyć, ogląda ją w TV i uczestniczy w modlitwie? I tu jest różnica, na mszę chodzi się w celu modlitwy właśnie, czy wysłuchania kazania księdza. To spokojnie można zrobić w domu, jesli ktoś nie może wyjść. A celem uroczystości rodzinnej jest wspólne celebrowanie jakiejś okazji, a raczej trudno zastąpić spotkanie towarzyskie oglądaniem DVD z niego. Natomiast nie zdziwiłoby mnie, gdyby np. chora, leżąca osoba podłączyła się do skype'a i podczas imprezy złożyła życzenia solenizantowi/jubilatowi, czy wzniosła toast.

Gość DługiMrocznyPodwieczorekDusz
Zamiast kazania można poczytać książkę teologiczną,katechizm,prasę chrześcijańską itd. Modlić możne się samemu, skupić się i rozważać jest nawet łatwiej. Do kościoła idzie się by spotkać współwyznawców. By modlić sie wraz z nimi. Chodzio o KOMUNIĘ, której istotą nie jest jedzenia chleba ale WSPÓLNOTA ludzi,wiernych, a tam gdzie wierni zbierają się razem, jest pomiędzy nimi Jezus. Nie chodzi o rytułał, o zbiorowy pokaz gimnastyki synchronicznej wstan,usiądź,wstan,klęknij,wstań...klękanie nie jest do niczego Bogu ani ludziom potrzebne...

Gość ehhhhhe
ja ostatni wyspowiadalem sie do zlewozmywka i nawet dostalem rozgrzeszenie

Gość kkobieta na forummm
Autorko nie przezywaj tak.!niektórzy maja wiare w Boga i to ich sprawa w jaki sposób to okazują.!po prostu nie mogli może do Kościoła wie pomodlili się ale nie do radia jak napisałaś tylko wspólnie z ksiedzem który ta mszę w radiu odprawiał.!wiara źle jej brak też źle..nie wyczujesz no..

Gość kkkiiikkkaaa
DługiMrocznyPodwieczorekDusz, ale jak ktoś odczuwa potrzebę modlitwy podczas mszy oglądając ją w domu to co? Nie może? Jak chcą niech klękają, nikomu tym krzywdy nie robią przecież, nie wiem czemu to tak wszystkich bodzie:) Ja jestem ateistką, ale naprawdę rozumiem potrzebę modlitwy u drugiego człowieka. Jakoś mnie to nie dziwi.

Gość skutki odmóżdżania przez
KK skutkują takimi zachowaniami,ale jeśli to pomaga pewnym typom ludzi w egzystencji to ok,nie wszystkim dane mieć dystans do KK i zrozumieć,ze Bóg to jednak inna działka BEZ GRANIC.....

Gość ttyrytg
i nie mow ze klekałam z nimi?? ja bym powiedziala przepraszam dostalam pilnego smsa i musze uciekac Bazienka lubie twoje wypowiedzi,ale jak czytam twoj opis ponizej "Zrób cosz tym....." to mnie baz skreca, tak to chamsko brzmi wiesz???

Gość kkkiiikkkaaa
A skąd wiecie, że ją zmuszali? Nie sądzę, że jakby poiwiedziała "nie" to by ktoś nad nią z batem stanął i kazał klęczeć. Pewnie przyszła w trakcie mszy, rodzina akurat odprawiała modlitwy i dla nich pewnie normalne było, że dziewczyna się dołączy:) Jakby faktycznie zmuszali, to już byłoby przegięcie.

Gość skutki odmóżdżania przez
wszystko to skutki wychowania,strachu z cyklu -a może jak nie będę tego robić to nie będę zbawiony itp.....umysł za mały by zrozumieć że Bóg nie stosuje takich technik tylko ludzie zmuszają innych np przez wychowanie do pewnego typu zachowań z różnych powodów,,każdy ma Boga szukać samemu a nie przez pośredników różnej maści ot tyle

Gość nieprawdopodobne
musialam klekac wraz z nimi:O niestety przekazywalismy tez sobie znak pokoju i w ogole robilismy wszystko co w kosciele:O Nie chce nikogo urazic ale to nie jest normalne

Gość kkkiiikkkaaa
A jakbyś powiedziała, że nie chcesz uczestniczyć w mszy, to co by zrobili?