Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna mamusia 2 latka

Synek 23 miesiace, przestał mowic, nie patrzy w oczy

Polecane posty

Gość mamaterapeuta
Spotykam się z tym, że u dzieci podejrzewanych o autyzm ale ostatecznie nie spełniających kryteriów - diagnozuje się w pozniejszym czasie - zaburzenia integracji sensorycznej, ASD (Autistic Spectrum Disorder), zaburzenia emocjonalne. Mowa, zwłaszcza u tak małych dzieci o jakich piszecie nie jest wyznacznikiem, zwłaszcza mowa czynna czyli to co dziecko mówi. Jeżeli coś Was niepokoi, drogie mamy, to sprawdzcie jak wasze dzieic rozumieją mnowę - proste polecenia typu: daj misia, przynieś....., itp, rozłóżcie kilka obrazków i poproście"pokaż....", pokaż nos, buzię itp., w tym wieku ważna jest zabawa, jak dzieci się bawią?, w co?, Jak reagują na różne miejsca(znane i nieznane) i osoby, jak wygląda ich rytm dnia , sen, jedzenie? Jeżeli macie wątpliwości zachęcam do spotkania ze specjalistą - praktykiem, diagnoza rozwoju u tak małego dziecka jest skomplikowana i złożona i trudno stwierdzic coś podczas jednej wizyty, potrzbna obserwacja, wywiad. Warto porosic o wskazania do pracy, program terapeutyczny Pozdrawiam wszystkich:)

Gość Amanta
Proszę pomóżcie!!! Jaka może być przyczyna ze 4letnie dziecko przestaje mówić??? Dotąd syncio był normalnym dzieckiem, jak to chłopak troche wybuchowym, ruchliwym, ale z reguły grzecznym, walczącym o swoje. Jakiś czas temu zaczał się jakać, potem mu przeszło a od dwóch tygodni znowu jąkanie tylko ze teraz trudnością dla niego jest powiedzenie nawet mama, chce mówić, stara się ale mimo mojego spokoju kończy się silnymi nerwami u niego. Nie wydaje mi się by przezył silny stres, choć może dla niego było coś strasującego czego nie zauważyłam... Błagam odpowiedzcie!

Gość scxbnmkj
a nie był ostatnio szczepiony?

Gość .Logopeda.
Podpytaj w przedszkolu czy coś sie wydarzyło... poza tym cokolwiek mogło na niego xle wpłynąć, być może jest bardzo wrazliwy, albo coś strasznego mu sie w nocy przyśniło. Syn pewnie ma jąkanie wczesnodziecięce, więc zabardzo sie nie przejmuj, to dośc normalne w t czasie rozwoju mowy, jednak nie wiem jak to jąkanie wygląda (czy są współruchy itp.) moze udaj sie do specjalisty niech on ocenia zachowanei i kompetencje językowe synka? Najwazniejsze teraz żebyście go nie poprawiali, ani nioe pokazywali,z ę z jego mową jest coś nie tak, nei dajcie mu możliwości martwienia sie o to (nie rób zmartwionej miny kiedy do ciebie mówi, nie poprawiaj go itp.)

Gość Amanta
Kiedy widzę że stara sie coś powiedzieć a odrazu się denerwuje proszę by usiadł przy mnie, wziął oddech i powiedział, ale nie pomaga:( dziś wymyśliłam zabawę w słowa, powiedziałam mu byśmy mówiąc do siebie klaskali w dłonie ma-klask-ma-klask, chciałam tym odwrócić jego uwagę od złości na to że nie potrafi-udało się raz. Do specjalisty idziemy prywatnie czekamy na wizytę u neurologa i psychologa, ale nie mogę bezczynnie czekać, musze mu jakoś pomóc sama do tego czasu. Wziełam urlop będę go obserwować kilka dni. Szczepionki teraz nie miał. A w przedszkolu to lubiany, akceptowany dzieciak. Obecnie nie chodzi do przedszkola (wakacje) zostaje w domku z ciocią, którą uwielbia lub tatą.

Gość .Logopeda.
by usiadł przy mnie, wziął oddech i powiedział, ale nie pomaga nie pomaga, a co więcej zwracasz jego uwagę i koncentrujesz jego uwagę na mówieniu i on zamiast rozluźnić się i mówić, będzi ecoraz bardziej spiety i mowa będzie gorsza :-( odwracaj jegio uwage od tego i zachowuj się jakby nigdy nic. Jesli jest to tak silne jak piszesz to idź do specjalisty

Gość a co am psycholog do jąkania?
jak ma wspólruchy to tylko do logopedy, psycholog to sobie moze pogadać

Gość Amanta
Kiedy zaczyna się denerwować muszę go jakoś uspokoić, a jak proszę by usiadł, przytula się i próbuje wtedy kiedy jest spokojny nie poprawiam go, jak nie rozumię co mówi bawimy się w zgadywanki np chodzi mu bym dała mu z blatu sok ale nie potrafi tego powiedziec, więc mówię do niego chcesz wodę on wtedy mówi nie więc zaczynam się śmiać i mówię to moze sok itd...zachowuje się przy tym naturalnie. Wyciszam go tylko wtedy gdy widzę nerwowe podskoki, rzucanie się na podłogę głośne krzyki, płacz. czekam na termin u neurologa.

Gość lenkachm
witam, mój synek ma 2,5 roku podejrzewają autyzm, neurolog. jeśli drogie mamy macie podobny problem i martwicie się proszę o mail warto się jakoś powspierać w końcu to nasze ukochane dzieciaki lenkachm@o2.pl