Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

dziewczyny kiedy zaczęłyście wysadzać dziecko na nocnik ?? Wszyscy mi mówią że im wcześniej tym lepiej i że jak tylko dziecko samo siada to można próbować tym czasem moja młoda siedzi sama ale jak tylko próbuję ją posadzić na nocnik to od razu nóżki prostuje i próbuje z niego "wyjechać" :D może za wcześnie ?? chciałabym , żeby w miarę szybko opanowała tę sztukę , bo latem dupka jej się ugotuje w pieluszce

Gość aga 1981
8 miesiecy...sam dobrze siedział

Gość moja moja
moja siedziała tez cos około 8-9 m-ca nawet dłuuuugo siedziala i czasem cos zrobiła i co z tego teraz ma 2 latka i nadal w pieluchy robi....jak ją posazdę to musze byc tuz obok (nawet kucaś przy niej musze) bo inaczej wstaje i raz zrobi raz nie (przewaznie nie) dlatego to że samo siedzie we wczesneym okresie nie świadczy że będzie szybciej samodzielne' czasem trace nadzieje czy będzei zalatwiac się do nocniczka SAMA!

Gość Mama po 30
Moja córka miała 1,5 roku. Wcześniej próbowałam, ale tego nie lubiła. Z nocnika "na poważnie" zaczęła korzystać, jak miała 2 latka. Wcześniej to udawało się raczej przypadkiem. I jeśli ktoś pisze, że roczne, czy półtoraroczne dziecko komunikuje, że chce siusiu i siada na nocnik - to należy takie opowieści włożyć między bajki. Zbyt wczesne sadzanie może dzieci zniechęcić. Spokojnie, na wszystko przyjdzie pora.

Gość a co to znaczy ze wozek jest
moj ma prawie 2 latka, zaczne nauke nocnikowania za jakies 4 miesiace :) Nie ma pospiechu a i szybciej zrozumie.

?????bajki? hmmm dziwne bo moja obecnie 20 miesieczna corka wlasnie zawolala siusiu po angielsku; 'peeee' i pobiegla do lazienki, po nakladke na sedes i ladnie zalatwila sie do kibelka. Nakladke mamy od kilku dni.Na nocniku robi siusiu sama od 15 miesiaca zycia, wie ze ma isc i robic na nocniku. Tylko ma/miala problem ze sciaganiem majtek sama:-P wiec nie raz jak nie patrzylam to siadla w majtkach:-D Co prawda tylko przez pewien czas byla bez pielucho-majtek jak gdzis wychodzilysmy bo dostala fobii toalet publicznych ale dzieki nakladce wszystko wskazuje na to ze jednak sie przekonala

Gość 9 miesięcy
.

Nie ma sensu chwalenie sie czy martwienie tym tematem bo każde dziecko w innym wieku ma dojrzałość do kontroli potrzeby siusiania czy kupy. Musi umięc kontrolować zwieracze. To tak jak z chodzeniem - jedne dzieci opanują wcześniej a inne później. Inna sprawa ze mozna wczesniej przyzwyczajac z widokiem nocnika.. żeby sie nie bało albo zeby kojarzyło do czego to służy. Myślę ze optymalny wiek do pierwszych prób to 2 latka, wczesniej niz 1,5 roku to nie ma za bardzo sensu. Moja młodsza ma 1,5 roku i siada na nocnik ale nie kojarzy jeszcze ze ma tam siusiu zrobic. A patrzy i naśladuje starszą jak korzysta z toalety. Starsza zaczeła nocnikowac jak miała2 lata i 4 miesiące. Próbowałam wczesniej ale nie dało rady.

Gość behemotowa
Dziecko dopiero ok. 18 miesiąca potrafi odczuć potrzebę. Czuje parcie na kupę lub siusiu. Uważam, że jest kompletnym bezsensem sadzanie dziecka na nocnik dużo wcześniej. Oczywiście może się zdarzyć, że dziecko zrobi do nocnika, ale to czysty przypadek. Potem mamusie się dziwią, że tak wcześnie już na nocnik robił dzieciak, a ma dwa lata i nie komunikuje potrzeby. Wszystko w swoim czasie. Nasi rodzice nie sadzali nas na nocnik w wieku 6 miesięcy i jakoś nikt w majtki nie robi.