mała czarna z temperamentem 0 Napisano Luty 3, 2011 Witam. Nie od dziś wiadomo, że soja, soczewica i cieciorka są zdrowymi i wysokobiałkowymi roślinami. Chciałabym, byśmy dizelili się tutaj przepisami na potrawy zawierajace powyższe składniki. Zapraszam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mała czarna z temperamentem 0 Napisano Luty 3, 2011 Może zacznę... Zupa z soczewicy zielonej - paczka soczewicy zielonej (350g) -3 duże marchewki - 2 średnie cebule - pietruszka - kawałek selera - 4 średnie ziemniaki - 2 małe puszki konc. pomidorowego (2x70g) - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz -olej do podsmażenia Ziarna soczewicy opłukać, zalać w garnku zimną wodą (ok. 2,5l), postawić na gazie. Marchewkę, cebulę, pietruszke i seler rozdrobnić na tarce (np. na grubych oczkach), podsmażyć na oleju, aż lekko zmiękną. Ziemniaki pokroić w kostkę. Jak woda w garnku z soczewicą zawrze, podgotować soczewicę 5-10 minut, wrzucić podsmażone warzywa i ziemniaki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem - nie zad użo, bo woda się trochę wygotuje. Gotować ok. 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z odrobiną wody, doprawić zupe solą i pieprzem, zagotować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mała czarna z temperamentem 0 Napisano Luty 3, 2011 Pasta sojowa do kanapek -szkl. ziaren sojowych, namoczonych na noc, ugotowanych (niekoniecznie w osolonej wodzie) -2-3 jajka na twardo -średnia cebula -sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek Soję zmielić w maszynce razem z jajkami (albo zmiażdżyć za pomocą tłuczka do ziemniaków), dodać pokrojoną w drobną kostke cebule i przyprawy do zmaku. Utrzeć, podawać z pieczywem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Luty 3, 2011 Kotlety z soczewicy szkl. soczewicy, 100g ryżu, jajko, bułka tarta lub namoczona w ciepłej wodzie i wyciśnięta kajzerka, soł, pieprz, ewentualnie cebula posiekana na drobno. Soczewicę zalać wodą (dać więcej niż w proporcji 1:1.5), osolić, podgotować ok. 10 minut, dodać opłukany ryż, gotować razem do miękkości. Ostudzić, ubić tłuczkiem, wbić surowej jajko, dodać kajzerkę/tartą bułke do zagęszczenia masy, ew. cebule, doprawić solą, pieprzem, formować kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na oleju albo bez panierowania układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku ok. 20-25 minut w temp. 180stopni (aż jajko się zetnie w kotletach). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Luty 3, 2011 Ja znam taką pastę soczewicowo-cieciorkową: 20dag cieciorki z puszki, 20 dag soczewicy czerwonej ugotowanej, 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę ioraz duża cebula posiekana - podsmażone razem na oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka kropel soku z cytryny, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, posiekany szczypiorek (pęczek) - wszystko wymieszać, zgnieść widelcem/blenderem/tłuczkiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cieciorka jest antynowotworowa Napisano Luty 3, 2011 http://www.fajneprzepisy.pl/go/caba54d3e05d29a27831c8d1951c4d7e Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cieciorka jest antynowotworowa Napisano Luty 3, 2011 http://durszlak.pl/glosowanie/tydzien-z-ciecierzyca - tu jest dużo fajnych przepisów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Luty 3, 2011 annawioletta witaj :) powiedz mi dobra jest ta pasta z cieciorki i soczewicy? jedno i drugie mam, a jakoś zawsze jak zabieram się do gotowania, to sięgam po inne produkty, a te sobie czekają nie wiadomo na co;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Luty 3, 2011 Witaj, Ulotna chwilo. Pasta ok, jeśli się lubi soczewicę, tzn. nie uznaje jej za mdłą. Jak chcesz, by była bardziej aromatyczna, cebuli i czosnku nie podsmażaj. Czasem zamiast szczypiorku dodaję majeranek, bo mogłabym go jeść ze wszystkim:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Luty 3, 2011 annawioletta....dzięki wielkie:) ja mam tak samo z tymiankiem, więc doskonale Cię rozumiem pozdrawiam serdecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Luty 3, 2011 A, jeszcze coś - jak nie podsmażasz cebuli, to do masy trzeba będzie dodać trochę oleju, bo inaczej będzie za sucha. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
campari34 0 Napisano Luty 3, 2011 http://www.wielkiezarcie.com/recipe14084.html http://www.wielkiezarcie.com/recipe26088.html http://www.wielkiezarcie.com/recipe30291.html http://www.wielkiezarcie.com/search.php?query=soczewica&search=Szukaj http://www.wielkiezarcie.com/search.php?query=cieciorka&search=Szukaj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Luty 3, 2011 do Ulotnej - pasty wychodzi wielka micha, ale i tak długo nie leży w lodówce:-) Cappari - te sojowe gołąbki wydają się być całkiem - całkiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gizula888 0 Napisano Luty 3, 2011 Hej dziewczynki: Moja zupa z soczewicy:) 1 szkl soczewicy - zalać gorącą wodą na 0,5 godz. lub więcej 2 marchewki - w plastry 2 cebule 2-3 pomidory - sparzyć i obrać ze skóry tabasco chili - jeśli ktoś lubi i koncentrat pom do smaku i zaczerwienienia zupki:) ok 2 szkl bulionu Marchew + cebula + pomidory i zestaw ziół np tymianek, rozmaryn oregano - co kto ma - podsmażyć chwile, do gotującego bulionu dodac wymoczona soczewice chwile pogotowac potem podsamżone warzywa i gotować do zmiekczenia soczewicy ale na pewno min. pol godziny - dodac chili posolic i dodac koncentrt. Ja na końcu miksuje blenderem na papkę i uwielbiamy ją bo jest pożywna i smaczna zwłaszcza na zimę:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość croissant Napisano Luty 3, 2011 Ciecierzyca z makaronem na ostro: -ugotować makaron pełnoziarnisty rurki -do ugotowanej ciecierzycy dodać puszkę pomidorów bez skórek -posiekać 1 papryczkę chili i dodać do ciecierzycy i pomidorów -odrobina soku z cytryny do tego -posiekać świeżą pietruszkę i posypać makaron z sosem z ciecierzycy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mała czarna z temperamentem 0 Napisano Luty 3, 2011 Piszcie, piszcie, Dziewczynki, Super przepisy podajecie:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Luty 3, 2011 annawioletta....dzięki jeszcze raz:) o jest i Gizula :) ciekawa ta zupa, muszę zrobić, a i przepis rogalika wygląda na apetyczny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chleb z ciecierzycą delikatny Napisano Luty 3, 2011 500 g mąki ok. 270 ml wody 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 7 g drożdży instant (lub 15g świeżych) 2 łyżki mleka w proszku 175 g ugotowanej ciecierzycy (bez płynu) oraz opcjonalnie: pieprz marynowany Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy po 2 łyżeczki marynowanego pieprzu: zielonego i różowego. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem (niekoniecznie), nacinamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sałatka z kuskusem i cieciorką Napisano Luty 3, 2011 - 1 szklanka kuskusu - 1/4 szklanki rodzynek - 1 i 1/4 szklanki bulionu (gorącego) - 1 marchewka - 1/2 - 1 szt. czerwonej papryki -mała czerwona cebula - szklanka ciecierzycy z puszki - posiekana natka pietruszki - odrobina mielonej kolendry Sos: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka kminku rzymskiego (kumin) - 1 łyżeczka mielonej kolendry - pół łyzeczki mielonego imbiru - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, natkę posiekać. Kuskus wymieszać z rodzynkami i zalać gorącym bulionem. Zostawić pod przykryciem na pięć minut. Po tym czasie rozmieszać go dokładnie widelcem. Składniki sosu umieścić najlepiej w słoiczku z nakrętką i dobrze je ze sobą wymieszać. Do kuskusu dodać pokrojone warzywa, ciecierzycę, rodzynki i natkę pietruszki. Polać przygotowanym sosem, wymieszać razem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pasta sojowa z pieczarkami Napisano Luty 3, 2011 SKŁADNIKI: szklanka ugotowanej soi, 2 cebule, 15 dag pieczarek, 2 łyżki masła, jajko ugotowane na twardo, łyżka jogurtu, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Drobno posiekaną cebulę i pieczarki usmażyć na maśle, przestudzić, zmiksować z soją, jogurtem, solą i pieprzem, potem wymieszać z posiekanym jajkiem i zieloną pietruszką. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość curry marchewkowe z soczewicą Napisano Luty 3, 2011 składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 łyżka curry 4 szklanki bulionu warzyw, podzielone 2 szklanki drobno pokrojonej marchwi 2 łyżki mielonego imbiru, świeżego i obranego i soją: 1/8 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 3 ząbki czosnku, rozgniecione 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy 425g ugotowanej soi Łyżka stołowa mielonej kolendry w ziarnach 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu sposób przygotowania: Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia ok. 3 minuty. Dodaj curry i dobrze wymieszaj. Dodaj 1/2 szklanki bulionu, marchew, imbir, paprykę i czosnek. Gotuj przez 6 minut czas od czasu mieszając lub do momentu aż marchew będzie miękka. Dodaj 3 1/2 szklanki bulionu, soczewicę, soję. Gdy zacznie się gotować zmniejsz ogień, przykryj i duś 10 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka. Dodaj kolendrę i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z ryzem lub kaszą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość curry marchewkowe z soczewicą Napisano Luty 3, 2011 Imbir do curry może być mielony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pasta z ciecierzycy - hummus Napisano Luty 3, 2011 ale taka prosta;-) 1 puszka (450 g) ciecierzycy; odsączyć, odlewając płyn do osobnej miseczki 50 g świeżej papryki pokrojonej w plasterki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku, zgniecione Wszystko zblendować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość młoda babcia Napisano Luty 3, 2011 w/g Montignaca soczewica ugotowana ogórek kiszony i cebulkę w kostkę pokroić posolić popieprzyć polać oliwą z oliwek wymieszać pyszne zdrowe i sycące Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a1b2c3d4e5 Napisano Luty 4, 2011 Ma ktoś sprawdzony przepis na pasztet sojowy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo proszę przepis Napisano Luty 4, 2011 na pyszny pasztet sojowy z soczewicą http://www.beawkuchni.com/2008/03/witeczny-pasztet-wege.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Luty 4, 2011 Będę gotować zupę z przepisu podanego powyżej. Dam znać, co wyszło;-) Znacie jeszcze jakieś przepisy? na gulasze, pasty, placki itp... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa Napisano Luty 4, 2011 Jeden z moich ulubionych pomysłów na soczewicę: naleśniki z soczewicą. Naleśniki robię z mąki razowej z niewielkim dodatkiem zwykłej (łatwiej się je wtedy smaży, ale jak ktoś ma dobrą patelnię teflonową i wprawę, to z samej razowej też wychodzą). Do ciasta naleśnikowego dodaję maślankę, są wtedy bardziej "wytrawne" i mają wyraźniejszy smak. Dodaję też trochę oliwy z oliwek.Smażę na patelni beztłuszczowej. Soczewicę gotuję jak zwykle, do miękkości, w niewielkiej ilości wody z dodatkiem listka laurowego, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego. Ma wyjść gęsta masa soczewicowa - jeżeli robi się to z pomarańczowej soczewicy, to sama się rozpadnie w gotowaniu. Jeżeli z zielonej albo brązowej, to czasami trzeba ją po ugotowaniu trochę rozetrzeć, żeby zrobiła się z tego pasta trzymająca się kupy. Soczewicę przyprawiam mocno, np. czosnkiem, curry, ostrą papryką, imbirem itp. Do tego zwykle robię warzywa na patelni "po chińsku", czyli kroję włoszczyznę i cebulę na paseczki, do tego czosnek, może być też papryka. Wszystko podsmażam szybko na dużym ogniu. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Przyprawiam sosem sojowym. Na naleśnik nakładam pastę z soczewicy, na to warzywa i składam na pół. Można zwinąć, ale ja zwykle daję tyle nadzienia, że się nie da ;-) Można polać jogurtem albo sosem na bazie jogurtu. Do tego jakaś surówka, dobrze pasuje na przykład sałata z pomidorami i fetą. Jeszcze nie zdarzyło się tak, żeby komuś nie smakowało. Nawet takim pacjentom, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu ;-) Pyszne są też te naleśniki na następny dzień, posypane serem i zapieczone w piekarniku. Pomysł jest raczej weekendowy, albo dla tych, którzy nie pracują, bo trochę roboty z tym jest. Mniej, jak się zrobi naleśniki poprzedniego dnia. Połączenie strączków (soczewicy) i pełnych ziaren (mąka razowa) daje pełnowartościowe białko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Luty 8, 2011 Zupa z soczewicy - ta z górnego przepisu - wyszła pyszna. Teraz czekam na dostawę soi i zabieram sie za pieczenie pasztetu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaciaa 0 Napisano Luty 8, 2011 ja dodaje tez cieciorke do sajgonek :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach