Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marianeczunka90

tabletki i przerwa 7dniowa

Polecane posty

Gość marianeczunka90

Cześć! Chciałabym zapytać się czy któraś z Was, drogie Panie, miała kiedyś następujący problem: zapomniałam wziąć tabletki antykoncepcyjnej(opóźnienie przekroczyło 12h i koncze opakowanie za 6 dni). według ulotki, jesli pominelam tabletke i koncze opakowanie, mam nie robic siedmiodniowej przerwy, tylko brac kolejne opakowanie od razu. moj problem polega na tym, ze zalezy mi aby dostac krwawienie z odstawienia, bo chce miec pewnosc, ze nie jestem w ciazy, poza tym męczą mnie bole jajnikow i nie wiem co mi dolega dlatego ta przerwa jest mi potrzebna, abym skonsultowala sie z lekarzem rodzinnym co mi dolega. po drugie, nie bede miala jak udac sie do mojego ginekologa po receptę na nowe opakowanie. chcialam takze zrobic sobie przerwe w stosowaniu tabletek, bo mysle ze przez antykoncepcje mam te dolegliwosci i nie wiem jak to wplynie na moj organizm, czy to zaburzy jego prace i czy antykonepcja przestanie calkowicie dzialac? biore tabletki od 2 miesiecy dopiero. jestem laikiem, prosze o wyrozumialosc.

Gość przeczytaj ulotke raz jeszcze
bo w mojej jest napisane, ze w wypadku pominiecia jednej pigulki nalezy wziac ja natychmiast, nawet jesli oznacza to przyjecie obu jednoczesnie. A przez 7 dni nalezy sie dodatkowo zabezpieczac prezerwatywa...

Gość marianeczunka90
tak u mnie tez, ale pisze rowniez, ze mam nie robic 7dniowej przerwy jak zwykle, tylko po skonczeniu jednego opakowania, nastepnego dnia zaczac kolejne.

poza tym krwawienie z odstawienia nie jest dowodem na brak ciazy

w takim razie, jesli chcesz uniknac klopotow, zrob to, co zalecaja w Twojej ulotce.

Gość marianeczunka90
rozumiem. w takim razie, nie wiem co mam robic w dalszym ciągu. czy gdybym postapila jak zwykle, robiac ta 7dniowa przerwe i wtedy zaczynajac kolejne opakowanie, mogloby to miec jakies powazne skutki?

Gość Marta 48 lat
Bralam czpki na migrene i po przerwie 7 dniowej nic mi nie bylo

mysle, ze mogloby dojsc do owulacji... Ryzyko jest niewielkie, ale jednak istnieje. W takim ukladzie w momecie wspolzycia za kilka dni moglabyc zajsc w ciaze.

dopoki bierzesz piguly reguralnie 7-dniowa przerwa przejmowac sie nie musisz, w tym czasie rowniez jestes chroniona. Ale gdy ktoras przegapisz sytuacja ciut sie komplikuje:) w razie watpliwosci - idz do ginekologa, ma obowiazek wszystko Ci wytlumaczyc, rozwiac watpliwosci

Gość marianeczunka90
dzieki, ze zainteresowalas sie moja sprawa:). nie bede wspolzyc z moim partnerem na pewno jakis dluzszy czas , wiec akurat ta ochrona nic mi antykoncepcja nie da..

Gość czy te tabletki to
microgynon21?

Gość marianeczunka90
nie, harmonet..