Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona ze świni

kupiłam pół świni

Polecane posty

Gość zielona ze świni

Jak z niej zrobić szynkę :) ?

Gość ciekawskaaa245232
idz do masaza

Gość zielona ze świni
coś Ty - skasuje jak za pół świni :D

jak kupiłeś przednie pół, to po szynkę leć do biedronki

Gość idź do masaża?
na masaż?

wytnij dupke swince,przypraw,okrec sznurkiem i do pieca,mmmmmm pyszna szynka

Gość ciekawskaaa245232
masażysta robi masaz, masaz robi wyroby

Gość a ja coś czuje że mam już dość
następna mądra

"Swinie się dzieli wzdłuż, więc kawałek jedną szynke ma" a kto zabroni w poprzek lub w płaszczyźnie poziomej? jakaś norma unijna na to jest?

Gość zielona ze świni
Pół prosiaka -> moje I co teraz :( Czuję się obco w tym temacie :D POMOCY !!!!!!!!!!

wiesz, ze świnia jest w środku bardzo podobna do człowieka jest inteligentniejsza niż pies potrafi się zaprzyjaźnić i nauczyć sztuczek niektóre zostają politykami a teraz smacznego wieprzojadzie

Gość zielona ze świni
akronim hihi oby ci wieprza kawałek stanął w gardle :p a tak na poważnie -> czekam na propozycje ludzi normalnych

"czekam na propozycje ludzi normalnych " NIE TO FORUM popytaj na wsi, zwykle ktoś potrafi świniaka oprawić - za komuny to była pożyteczna umiejętność

Gość gdgdgdfgdv
kiedyś jak byłam u babci na wsi to widziałam jak wygląda dzilenie takiej połówki świni(od tego momentu nie jej wieprzowiny ) ale żeby podzielić takiego świnaka to trzeba się znać gdzie jaki kawałek miesa się kończy żeby go nie pociąć obojetnie jak, a szynki to kładli do jakiejś specjalnej zalewy z soli przed wędzeniem czy tam pieczeniem

Gość zielona ze świni
Moja Droga jeżeli masz z tym jakiś problem ----> to polecam sojowe kotlety, banana i uśmiech :D

Gość Rancher
Szynka to inaczej mięsień pośladkowy. Zwykle poszczególne mięśnie są oddzielone taką białawą błoną czy czymś w tym rodzaju. Podział półtuszy wieprzowej jest choćby na Wikipedii pod hasłem Wieprzowina a w Youtube jest od groma filmów jak to robić. Ps.: Podział wzdłuż kręgosłupa nie jest narzucony przepisami żadnymi tylko praktyką po osmoleniu z sierści i umyciu najpierw odcina się łeb potem zaczynając od strony obciętego łba w kierunku ogona rozcina się skórę w celu usunięcia kiszek, pęcherzy moczowych, nerek i woreczka żółciowego tak by się nie rozlała ich treść po mięsie. Wątróbki się zazwyczaj zostawia (przysmażone z Cebulką palce lizać) skoro więc ma się całą świnię od strony brzucha rozciętą na pół wzdłużnie to wystarczy rozciąć ją i wzdłuż kręgosłupa. Jakby zacząć dzielić w poprzek rozlała by się treść pokarmowa po mięsie a to mogłoby doprowadzić do jego skażenia. Tak więc Pany Miastowe nie wypowiadajcie się na tematy związane z tematyką Rolną jak ni macie żadnej orientacji.