Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona ze świni

kupiłam pół świni

Polecane posty

Gość zielona ze świni

Jak z niej zrobić szynkę :) ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaa245232
idz do masaza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona ze świni
coś Ty - skasuje jak za pół świni :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak kupiłeś przednie pół, to po szynkę leć do biedronki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość idź do masaża?
na masaż?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wytnij dupke swince,przypraw,okrec sznurkiem i do pieca,mmmmmm pyszna szynka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaa245232
masażysta robi masaz, masaz robi wyroby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja coś czuje że mam już dość
następna mądra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Swinie się dzieli wzdłuż, więc kawałek jedną szynke ma" a kto zabroni w poprzek lub w płaszczyźnie poziomej? jakaś norma unijna na to jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona ze świni
Pół prosiaka -> moje I co teraz :( Czuję się obco w tym temacie :D POMOCY !!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesz, ze świnia jest w środku bardzo podobna do człowieka jest inteligentniejsza niż pies potrafi się zaprzyjaźnić i nauczyć sztuczek niektóre zostają politykami a teraz smacznego wieprzojadzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona ze świni
akronim hihi oby ci wieprza kawałek stanął w gardle :p a tak na poważnie -> czekam na propozycje ludzi normalnych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"czekam na propozycje ludzi normalnych " NIE TO FORUM popytaj na wsi, zwykle ktoś potrafi świniaka oprawić - za komuny to była pożyteczna umiejętność

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdgdgdfgdv
kiedyś jak byłam u babci na wsi to widziałam jak wygląda dzilenie takiej połówki świni(od tego momentu nie jej wieprzowiny ) ale żeby podzielić takiego świnaka to trzeba się znać gdzie jaki kawałek miesa się kończy żeby go nie pociąć obojetnie jak, a szynki to kładli do jakiejś specjalnej zalewy z soli przed wędzeniem czy tam pieczeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona ze świni
Moja Droga jeżeli masz z tym jakiś problem ----> to polecam sojowe kotlety, banana i uśmiech :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rancher
Szynka to inaczej mięsień pośladkowy. Zwykle poszczególne mięśnie są oddzielone taką białawą błoną czy czymś w tym rodzaju. Podział półtuszy wieprzowej jest choćby na Wikipedii pod hasłem Wieprzowina a w Youtube jest od groma filmów jak to robić. Ps.: Podział wzdłuż kręgosłupa nie jest narzucony przepisami żadnymi tylko praktyką po osmoleniu z sierści i umyciu najpierw odcina się łeb potem zaczynając od strony obciętego łba w kierunku ogona rozcina się skórę w celu usunięcia kiszek, pęcherzy moczowych, nerek i woreczka żółciowego tak by się nie rozlała ich treść po mięsie. Wątróbki się zazwyczaj zostawia (przysmażone z Cebulką palce lizać) skoro więc ma się całą świnię od strony brzucha rozciętą na pół wzdłużnie to wystarczy rozciąć ją i wzdłuż kręgosłupa. Jakby zacząć dzielić w poprzek rozlała by się treść pokarmowa po mięsie a to mogłoby doprowadzić do jego skażenia. Tak więc Pany Miastowe nie wypowiadajcie się na tematy związane z tematyką Rolną jak ni macie żadnej orientacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×