Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sierotka Anetka

Mam poważny problem

Polecane posty

Gość sierotka Anetka

Witam, może znajdzie się ktoś kto doradzi mi coś mądrego. Otóż studiuje, studia inżynierskie, więc 3,5 roku. Kończę je w lutym 2012. Mam przyznane alimenty, które pobieram z funduszu. Są one głównym źródłem utrzymania. Do końca października 2011 będę musiała dostarczyć do MOPSu zaświadczenie o nauce, na którym wpiszą mi, że studia kończę w lutym 2012 i tylko do tego momentu bedę otrzymywała alimenty. A ja bym chciała od października 2012 zacząć drugi kierunek studiów. Zaczęłabym od października 2011 ale byłby to mój 2 kierunek i musiałabym za niego płacić wg nowej ustawy. A jak nie podejmę dalszej nauki, to w okresie od marca do października 2012 będę bez pieniedzy. Moje pytania: -czy dobrym rozwiązaniem jest podjęcie nauki od września 2011 w jakimś studium? -czy jeżeli przez okres marzec-październik 2012 nie będę studiowała to po powrocie na studia w październiku 2012 będę mogla znów ubiegać się o alimenty?

Gość sierotka Anetka
up

Gość aevin
"A ja bym chciała od października 2012 zacząć drugi kierunek studiów. Zaczęłabym od października 2011" czyli jak?

Gość sierotka Anetka
czyli od padziernika 2011 nie zaczne bo bedzie platny a ja bym wtedy byla na 2 kierunkach. a jezeli zaczne od pazdziernika 2012 to nie bedzie ciaglosci nauki bo od marca do pazdziernika 2012 bym sie nie uczyla. I musze jakos tę pólroczna dziure w nauce tak zalatac zeby nie stracic alimentów.

Gość po skończeniu nauki...
... idzie się do pracy, a nie patrzy jak tu dalej alimenty brać.

Gość Januszek..........
Jeżeli studia dzienne ,to a limenty są wypłacane do 25 roku życia.

Gość sierotka Anetka
Pojde do pracy jak skoncze kierunek który mi ja da.

Gość sierotka Anetka
wiem ze do 25 roku zycia i wlasnie bym skonczyla ten drugi kierunek miesiac przed skonczeniem 25 lat wiec bym miala jeszcze alimenty na nauke.

Gość HHHHHHHHHHHHHHH
Studiowałam dziennie, kierunek ni prosty ni trudny prawo, od III studiowałam i pracowałam jednocześnie, zapewniam, że można...

Gość Januszek..........
Jasne ,że idz. powodzenia

Gość sierotka Anetka
Wiem ze mozna pracowac i stdiowac jednoczesnie, ale w moim przypadku praca zalezna jest od alimentów bo zbyt wysoka pensja i mi je zabiora. A skoro mi przysługuja to wole miec jeszcze 3 lata pewne alimenty niz przez 2 miesiace popracowac i isc na bruk. I nikt nie odpowiedzial na moje pytania bo wszystkim oczywiscie przeszkadza ze dostaje kase za sama nauke a oni musza tyrac :/ Brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem ludzie.

Gość kkkiiikkkaaa
A co studiujesz? Bo jeśli kierunek pozwalający na pracę w brańży już podczas studiów, to ja bym na twoim miejscu zdecydowała się jednak na pracę. Bo wnioskuję, że nie pracowałaś jeszcze w ogóle, i jeszcze planujesz kolejne studia, więc zapewne do 26 roku zycia będziesz żyć z tych alimentów. I owszem, teraz jest wygodnie i możesz się skupić na nauce, ale żebyś potem nie miała problemów ze znalezieniem pracy, bo obecnie jednak większośc 25 lub 26-letnich absolwentów ma już kilka lat doświadczenia.

Gość kkkiiikkkaaa
Zapomniałam odpowiedziec na pytania: możesz zacząc naukę w studium, wtedy nie stracisz alimentów, na drugie pytanie nie znam odpowiedzi, nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

Gość sierotka Anetka
prace mam zapewniona ale nie moga mnie zatrudnic bez skonczenia drugiego kierunku a one sa powiazane. wiec o prace sie nie martwie.