Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

znacznie_lepsza

matura - biologia czy chemia?

Polecane posty

Gość chora na głowe
chemia

no właśnie ja słyszałam że biologia i nie mogę zdecydować się co będę zdawać... z jednej strony chciałabym obydwa przedmioty ale chyba nie poradziłabym sobie z chemią.

dyrektore - patrzyłam niedawno na przykładowy test maturalny z chemii(część rozszerzona) i wcale nie wydawał mi się łatwy niestety

hej ja zdawalam biologie,stara mature jeszcze ale ja sie na akademie medyczna wybieralam.co do chemii-u nas byla matura ustna z chemi laczona z egzaminami na wydzial chemii na politechnice. wiec jesli masz tak samo to warto zdawac i to i to..o ile ltos sie wybiera na kier medyczny.jak sie nei dostaniesz zawsze masz kolo ratunkowe w postaci chemii...

Gość chora na głowe
dla mnie chemia nawet dla 5 latków jest jak czarna magia:D

Gość ryryryssaaaa
zdecydowanie biologia, chemia to łatwizna

no właśnie bardzo chciałabym iść na studia medyczne. i o ile dobrze się orientuję, na uj trzeba teraz zdać chemię, biologię rozszerzoną i matematykę podstawową. ale przecież nie sztuką jest zdać, tylko żeby to naprawdę dobrze napisać. a z chemii i matematyki jestem niestety kiepska. zastanawiałam się także nad pielęgniarstwem, tam podobno wystarczy podstawowa biologia, ale naprawdę, bycie lekarzem to moje marzenie.

no to jedz na akdemie medyczna i sie dowiedz:) wtedy zakuwaj i tyle:) ps bez obrazy ale nowa matura to porazka.. prezentcaje i tak kazdy prawie kupuje...nie to co na starej tzreba sie bylo meczyc...pozniej jeszcze byly egzaminy wstepne za ktore dziekuje bogu..bo nawet jakbym zawalila mature i tak bym sie dostala bo egzaminy wstepne zdalam spiewajaco.:)

Gość mISTERYJNA PROWOKATKA
chremia trudniejsza zdawalam biol rozsz z palcem w dupie zdalam na 91% chemie tez zdawalam poszla mi o ciut gorzej ale chem trudniejsza,biol wiecej wkuwania,chem wiecej doswiadcz,rownan itd

no właśnie. a mi lepiej idzie teoria niż praktyka...ehh...szkoda że na medycynę trzeba zdawać chemię, ale jakich byśmy mieli wtedy lekarzy...:P a może ktoś z was orientuje się ile % trzeba uzyskać by mieć realne szanse na przyjęcie?

wiecie co...jestem teraz w 2 klasie LO więc może gdybym teraz się przyłożyła do chemii,udałoby mi się dobrze to napisać. kolejny problem to ten że jestem w klasie humanistycznej. źle wybrałam, ale wtedy jeszcze nie do końca wiedziałam co mam zamiar robić. bo trudno żeby osoba 15-letnia była pewna swojego przyszłego zawodu.

ale glupota...jakich bysmy mieli lekarzy jakby nie bylo chemii..hahaha lekarzem bedziesz dobrym nie jak umiesz chemie perfect..ale jak to kochasz i jak chcesz sie nauczyc tego co wykladowcy chca Ci przekazac. chemia jest tylko pionkiem w tej grze:) trzeba ja zdac. jak nawet mimo tego nie edziesz kumac -najpotrzebniejszych rzeczy i tak na akademii sie nauczysz.

ratowniczka medyczna - no tak ,ale sama miłość do zawodu nie wystarcza. a żeby w ogole dostac sie na na te studia, trzebą chemię umieć.

ja zdawalam bioolgie chemie i i fizyke...na to ost bylam kompletnie neiprzygotowana..mysle ze nadrobilam punktow na biol i chemii.. nie wiemnajk to z ta nowa matura jest ale zycze wszystkim powodzenia. zwlaszcza tym ktorych najwiekszym amrzeniem jest byc lekarzem-uda sie Wam:) aha..jesli medycyna jest czyims powolaniem..to 90% sukcesu jesli ta osoba o tym wie. bedzie to tak kochala i tak pragnela ze nawet chemia nie stanie jej na drodze:) pamietajcie nawet Religa swietej pamieci dostal sie za 2 razem..

naprawdę tylko z tego jest matura? już się bałam ze to jakiś ogrom materiału... wiecie co? idę się uczyć chemii:) dyrektore, ratowniczka medyczna - dziękuję ❤️

ciekawe ile bys ty dostal z matury z polskiego na normalnej starej maturze:D i czy bys zdal egz wstepne..ktorych chyba nie widziales na oczy:)) zupelnie odmienne od matury..bo egzaminy testwe (pyta zamkniete i otwarte) jak wczesniej bazowalo sie 4 lata na pisemnych klasowkach opisowych. ale kazdy sadzi wg siebie.

posluchaj malolacie-dyrektore. ja tu nie weszlam zeby sie spierac-w pzreciwnienstwie do Ciebie.,mysl sobie co chcesz-lata mi to. bo to ja a nie ty akademie medyczna skonczylam:)i jestem z tego dumna.i zaufaj-zwisa mi to co teraz napiszesz i po co. jeszcze raz powodzenia dla tegorocznych maturzystow:))( ps pamietajacie kazdy przed matura i chwile po jest pewny ze oblal;)) taki grupowy schiz:P) i robcie to co kochacie najbardziej-wtedy anwet chemia przestanie yc takaaakkk strasznista:P

owszem ratownikiem tez jestem .TEZ.:))i misje swoja wykonuje :) i smieje sie z takich jak Wy:)ktorzy przesciguja sie w tym kto komu bardziej pojedzie na kafe:)

widzisz... oceniasz swoją osobę głównie przez pryzmat uczelni jaką udało Ci się skończyć i tego czym się zajmujesz (przynajmniej takie sprawiasz tutaj wrażenie). wręcz 'krzyczysz' - zobacz! jestem kimś! zobacz ile mam do powiedzenia! zobacz wiem lepiej! mamo mamo zobacz jaką jestem piękną i mądrą księzniczką... nie chodzi tutaj o to, że ukończyłaś ratownictwo medyczne, mogłabyś skończyć nawet kierunek lekarski, to w tym momencie nie jest ważne. irytuje mnie Twoje unoszenie się. na tym zakończmy temat związany z Twoją osobą. do autorki: najlepiej wybierz przedmioty, z których czujesz się na siłach aby zdać i które otworzą Ci drogę na wymarzony kierunek. trochę czasu jeszcze masz aby nadrobić ewentualne braki, więc działaj ;)

Gość AlinaKarolina
Wszystko zależy, na jaki kierunek chcesz się dostać. Zawsze można zdać i maturę z biologii, i z chemii. Skorzystaj z porad zamieszczonych na portalu http://www.akaemiapwn.pl . Sama skorzystałam i zdałam na 88% podstawową z chemii, a nigdy nie byłam z tego przedmiotu wybitnie zdolna.

alinakarolina - chcę dostać się na studia medyczne. kierunek lekarski. i wiem że będę musiała zdawać i biologię i chemię - obie części rozszerzone bo inaczej nie mam nawet cienia szansy na dostanie się. będzie bardzo ciężko ale spróbuję:) dzięki za stronę:)