Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ryba-sumus

alkoholik w rodzinie ///

Polecane posty

Gość ryba-sumus
właśnie o to chodzi, że on nie chce!! Nie wiem, czy nie widzi problemu, czy wstydzi się - chyba się wstydzi...:( Rodzice mieszkają na wsi - tam pełno jest takich pijaczków...

Gość ryba-sumus
DDA - praktycznie wszystkie cechy znalazłam u siebie :( co to oznacza? że jestem dorosłym dzieckiem alkoholika - ale co w związku z tym?

Gość Filemoncia777777
nie robiłam.... Ostatnio zmarł mój teść...taki dobry człowiek..z sercem na dłoni...i takich to Bóg zabiera...a gorszych??? Mój ojcec nie jest dla mnie żadnym autorytetem..kilkanaście razy powiedziałam mu co o tym sądze...powiedziałam, że go nienawidzę...że zabiore mamę i się wyprowadzimy...to kilka dni po tym wszystkim...kazał mi płacić sobie 5oo zł za mieszkanie!!!!!kilka miesięcy później wynajęłam mieszkanie... Ja próbowałam mojemu przemówić, żeby się leczył, że psychicznie nas wykańcza, że wszyscy się z nas śmieją..bo przecież pijanego ojca dzieci spod baru zabierają, że nie możemy sie uczyć...że sąsiadom (po kolejnej wizycie policji) nie możemy w oczy spojrzeć!!!NIC NIE DAŁO!!!! Bo jak sam twierdzi - ON NIE JEST ALKOHOLIKIEM!!!!

Gość ryba-sumus
rozumiem Cię doskonale :(

Gość zaraz wracam
W związku z ty powinnaś poszukać miejsca gdzie specjaliści pomogą Ci uporać się z problemem alkoholizmu ojca.

Gość ryba-sumus
Podobno Bóg zabiera ludzi w momencie, kiedy nie są w stanie być już lepszymi ludźmi - w tym najlepszym momencie... Widocznie twój ojciec, i mój również, mogą być jeszcze lepszymi ludźmi...

Gość ryba-sumus
ale ja nie mam z tym problemu, gdy jest trzeźwy! Chyba że mam szereg podświadomych cech, o których nawet nie wiem, że to dlatego...

Gość zaraz wracam
Alkoholizm jest chorobą. Twój ojciec jest alkoholikiem nawet wtedy kiedy jest trzeźwy. Jego życie kręci się wokół alkoholu.

Gość ryba-sumus
wiem, ale zrobić, gdy on nie chce się leczyć???

Gość zaraz wracam
Zadbać o siebie i mamę.

Gość ryba-sumus
leczenie ma tylko wtedy sens, gdy on zrozumie, że do końca życia nie może się już napić nawet łyczka żadnego alkoholu - nie wyobrażam sobie żeby tak było, a co dopiero on...

Gość ryba-sumus
ja mam już swoje życie, mam męża (który stroni od alkoholu!!! :*) dzieci... Najbardziej boję się o mamę i o niego, że któremuś z nich w końcu coś zrobi! :(

Gość zaraz wracam
Nie masz dużego wpływu na to, co zrobi ojciec. Ale możesz poprawić swoje samopoczucie.

Gość zaraz wracam
Jeśli ojciec jest agresywny, można próbować leczenia przymusowego.

Gość ryba-sumus
ale zrozum, ja nie myślę teraz o sobie - ja myślę o mamie!!! Przede wszystkim o niej! Dzwoniłam tu kiedyś rano do mamy a odebrał tata, zapytałam gdzie mama - odpowiedział, ze nie ma i nigdy nie będzie! Myślałam że mi serce stanie, ale za chwile powiedział, że poszła rozpalić w piecu... Ale trzęsłam się jeszcze długo po tych słowach! :((

Gość Statata2010
Na tej stronie można zakupić poradniki na temat problemów alkoholowych w rodzinie, współuzależnienia, Dorosłych Dzieci Alkoholików (DDA): www.przemiana.otwarte24.pl 1. Janet G. Woititz, Dorosłe dzieci alkoholików 2. A. Dodziuk, Pokochać siebie 3. R. Lerner, Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla dorosłych dzieci 4. M. Miller, T. Gorski, Rodzina uzdrowiona 5. 12 kroków dla dorosłych dzieci z uzależnieniowych i innych rodzin dysfunkcyjnych. 6. B. E. Robinson, J. Rhoden, Pomoc psychologiczna dla dzieci alkoholików 7. A.Wobiz, Współuzależnienie w rodzinie alkoholowej 8. S.Forward, Toksyczni rodzice 9. M. Beattie, Koniec współuzależnienia 10. J. Wawerska, Kus Dzieciństwo bez dzieciństwa 11. M. Wawerska, Kus DDA Autoportret 12. J. Mikuła, Współuzależnienie 13.M. Król Fijewska, Stanowczo, łagodnie, bez lęku. 14. T. Hellsten, Odwaga poddania się 15. J. Mellibruda, Pułapka nie wybaczonej krzywdy 16. T. Hellsten, Wsparcie dla dorosłych dzieci alkoholików 17. K. Starowicz, J. Starowicz, Śmiało przez życie Asertywność dla kobiet 18. J. Bradshaw, Toksyczny wstyd 19. A. Derwich Nowak, Patologiczny hazard 20. Ks. G. Polok, Rozwinąć skrzydła 21. Ks. G. Polok, W drodze do siebie 22. A. Hebenstreit-Maruszewska, Dorosłe Dzieci Alkoholików 23. B. Wojewódzka, Hazard. Zabawa czy zagrożenie 24. J. Mikuła, Co zrobić aby on nie pił? Poradnik dla członków rodzin osób uzależnionych od alkoholu. 25. Jim Conway, Dorosłe dzieci prawnie lub emocjonalnie rozwiedzionych rodziców 26. W. Sztander, Poza kontrolą 27. T. Cermak, Czas na wyleczenie. Przewodnik Księgarnia Psychologiczna Przemiana Literatura uzależnień DDA Współuzależnienie Alkoholizm Hazard Przemoc w rodzinie www.przemiana.otwarte24.pl przemiana1@wp.pl