katija 0 Napisano Marzec 4, 2011 ja dzis mialam nalesniki z... jogurtem truskawkowym i bananem :P zagryzione faworkiem i paczkiem :D NA ZDROWIE!!! :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pytanko do Ewy Napisano Marzec 4, 2011 albo ktorejs z dziewczyn:) chcialam upiec w piekarniku jakies miesko-najlepiej drob moze nozki? Czym to doprawic?moze cos tam dorzucic z warzyw,pieczarek? chcialam upiec wiecej zeby bylo na obiad i pozniej do zjedzenia na zimno albo podgrzejemy mam zamiar piec z chlebkiem-czy nie zasmierdnie? doradzcie kobiety Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 4, 2011 zapachy na pewno przejdą z mięsa na chleb a co do przypraw - syp, jakie lubisz lub jakie masz ja niespecjalnie przebieram w przyprawach, sypię co jest i dlatego za każdym razem mięso ma trochę inny smak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewuniu prosze Cie kochana Napisano Marzec 4, 2011 o pomoc. Co na 30 urodziny dla mojego faceta? Zupełnie nie mam pomysłu, bo to prosty człowiek, niby niczego nie chce ale ja chciałabym prostym sposobem pokazać, że go mocno kocham ! Pomożesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pytanko do Ewy Napisano Marzec 4, 2011 aha to bede musiala upiec osobno:)bo chleb drobiowy nie przejdzie;p a dodajesz no jakies pieczarki,cebule czy czosnek pokrojony? dla Ciebie:)piewnie nie taki piekny jak Twoje storczyki ale od serca Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
katija 0 Napisano Marzec 5, 2011 wole naturalnego robala niz sztuczny konserwant ;) dla chlopaka moze cos prostego zatem - mila kolacja z daniami, ktore lubi w domu/plenerze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewuniu prosze Cie kochana Napisano Marzec 5, 2011 dziekuje za propozycje, co prawda to juz robiłam, ale jak nic innego nie wymysle, to pewnie na tym sie skonczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 5, 2011 pieczarki robię zawsze oddzielnie, bo wydaje mi sie, że nie potrzebują aż takiej temperatury i takiego czasu jak mięso, a nei lubię potraw przegotowanych, przepieczonych itp. - po to mamy zęby, żeby ich używać (tu rozumiem rodziców i teściów, u których wszystko ma konsystencję jak dla niemowlaka, nawet kurczak rozłazi sie w ustach ;) ) a co dla faceta? wyznaję zasadę, że skoro facet mówi, że zje wszystko i bez znaczenia, co to będzie, z wyjątkiem.. i tu podaje 3 rzeczy - to tak jest i nie wymyślam i nie kombinuję, tylko robię to, co sama lubię, to, co nie kosztuje mnie 3 godzin stania przy garach itd. a facet i zje to ze smakiem myślę, że faktycznie, woli zjeść mielone ale podane przez wypoczętą i zadowoloną kobitę, niż homara podanego przez babkę z podkrążonymi oczyma i słaniającą sie na nogach, bo od 3 dni planuje, kupuje i przyrządza tego homara :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mi mała 320 Napisano Marzec 5, 2011 ja dzis gotuję zupę brokułową z grzankami, a na drugie żeberka pieczone w miodzie z młodymi ziemniakami (z Egiptu:P) i surówkę, bo męzowi się marzyły już długo, to niech ma:) jutro natomiast mam gości - przyjadą z rana z londynu, tak na drugie śniadanie/wczesny lunch, a potem wybywamy na obiad na miasto i zwiedzanie. więc szykuję właśnie takie drugie śniadanie/lekki lunch. podam: talerz włoskich i hiszpanskich wędlin (chorizzo, prosciutto, salami) , do tego deska serów ale po mojemu - czyli żadne wstretne plesniowe, tylko ziołowy brie presidenta, boursin czosnkowy i jakis twardy żółty ser, może wędzony bawarski, bo też mam w lodowce. na drugim talerzu pomidory, ogórek i cykoria z porządnym pesto, i wędzona ryba dla chętnych. do tego małe, apetyczne kanapeczki z chleba orzechowego i takiego z dodatkiem oliwek. wiem, że będzie smakować, duzy wybór, a dla mnie w sumie zero roboty:P szlaban na sałatki i inne cuda. pomaranczko pytajaca o smaczną przekąskę dla ukochanego - moze cos takiego podasz? tak bardziej na kolację, do tego jakieś ciepłe danie tematyczne, najlepiej jednogarnkowe. milej soboty zycze i myje dalej okna:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szwedy Napisano Marzec 5, 2011 Chcialbym byc twoim mezem albo gosciem, mi mala;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
katija 0 Napisano Marzec 5, 2011 tez bym sie chetnie u Ciebie ugoscila :D ja wczoraj zamarynowalam oliwki. kupilam w sklepie niby juz marynowane w ziolach itd. ale jakos bezsmakowe i za slone. podlalam oliwa z oliwek, drobno posiekalam czosnek, dorzucilam majeranku, mixu ziol i kilka ziarenek pieprzu. nie mialam juz listkow kafirowych ani laurowych bo by bylo lepsze. zobaczymy jak beda smakowaly Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 5, 2011 te ziemniaki młode z Egiptu miałam wczoraj na obiad są bardzo jasne, aż białe i bardzo sypkie ale smaczne :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mi mała 320 Napisano Marzec 5, 2011 ano dobre są:) raz na czas lubię kupić młode, nawet zimą, bo ze starych to ja tylko puree robię żeberka pycha, upiekłam w rękawie bez tłuszczu, zamarynowałam wcześniej w miodzie, musztardzie Dijon, rozmarynie, ziołach prowansalskich i majeranku. do tego fasolka szparagowa i surówka - jak zwykle - z pora i jabłka;) jestem monotematyczna w sprawie surówek, ale moj luby lubi tylko nieliczne- ja zresztą też co zwykle jadacie na niedzielne śniadania? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 5, 2011 żelazne dania śniadaniowe: makrela wędzona, jajecznica, jajka na miękko, parówki nudne, ale urozmaicamy dodatkami wszystkim ten zestaw pasuje dzisiaj była makrela jutro będzie jajecznica :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alutka* Napisano Marzec 5, 2011 Ewo odnalazłam zagubiony przepis na polędwiczki. :) http://kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8723 Oczywiście ani w nim śmietany ani cebuli! :D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 5, 2011 i jak to się dzieje, że stare przepisy są w nowym internecie :) a na temat tylko dodam, że dzisiaj wyjątkowo była kolacja - naszła nasz ochota na gofry, były z powidłami sliwkowymi własnej roboty i kupnymi powidłami z żurawiny teraz z pełnym brzuszkiem mogę spokojnie lulać.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość moje niedzielne śniadania Napisano Marzec 6, 2011 to: zurek z kielbasa wiejska i jajkiem jajecznica z papryka, pieczarkami, cebulką kiełbaska smazona z cebulka moj maz lubi sniadania na ciepło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a jaj a ja Napisano Marzec 6, 2011 mam na sniadanie jajecznice z pieczarkami,bagietke z piekarnika z maselkiem czosnkowym i pomidorki z bazylia i mozzarelka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 6, 2011 dzisiaj miałam jajecznicę z cebulką, kiełbasą wiejską i szczypiorem obiad u mamci/teściowej - więc nie wiem, co będzie a u mnie na jutro - też nie wiem, po zakupach sie okaże, zależnie od miesa, jakie kupię Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
katija 0 Napisano Marzec 6, 2011 u mnie dzis byly parowki z serem i... korniszonkiem :D generalnie od jutra ide na scisla diete wiec dzis wyjadam wszystkie grzechy z lodowki. takze na obiad nalesniki a na kolacje kanapki z serem i warzywkami. a od jutra MŻ :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 9, 2011 na obiad dzisiaj mam karkówkę pieczoną może zrobię, jak wczoraj, pieczone ziemniaki do niej a surówkę - nie wiem pory zeżarte, buraczki rozmrożę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewo, a nie poscisz dzisiaj? Napisano Marzec 9, 2011 bo to dziś sroda popielcowa.... Cieszę się, że uchował sie kulturalny temat z Twoim udziałem:-) U mnie dziś rybka w panierce - tradycyjnie. ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty - jak kupie po pracy. jak nie, to będzie fasolka szparagowa z marchewką i pomidorami - ze słoika (przetwory domowe). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 9, 2011 jestem ateistką, nie obchodzę świąt kk Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna X.26 Napisano Marzec 9, 2011 Ja wczoraj karkówkę upiekłam w naczyniu żaroodpornym, w marynacie, z cebulą i czosnkiem po 30 minutach wrzuciłam ziemniaki w całości i upieklam to wszystko razem pyszne było do tego rukola z oliwą z oliwek i octem winnym pyyyycha a co do śniadań, to w tygodniu mój mąż sam sobie robi, bo ja słodko śpię a w weekendy, on robi dla nas, a właściwie przynosi mi do łóżka (ranki mam leniwe :P) a jak ja już robię to się staram, croissanty sama upiekę (z kupnego ciasta) albo jajecznicę, jakąs pastę jajeczną do chlebka itd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość temat nie jest kulturalny Napisano Marzec 9, 2011 tylko kuchenny, tu nie poucza jako bezdzietna jak wychowywać dzieci i nie cieszy się jako kochanko-konkubina, że pisała pozwy rozwodowe swojego gacha, tu jest człowiekiem, a gotuje sprytnie i umiejętnie - można skorzystać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
annawioletta 0 Napisano Marzec 9, 2011 Witam. Ewo, zaintrygował mnie Twój przepis na karkówkę do chleba. Przyznam szczerze, że nigdy nie podlewałam mięsa wodą z przyprawami, wypróbuję przy najbliższej okazji. Stłukła mi się forma żaroodporna i ostatnio piekłam schab w keksówce;-) wyłożonej papierem do pieczenia. Górę przykryłam folią aluminiową i wyszedł bardzo soczysty (podczas pieczenia i tak się wydzielił sok). Mięso natarłam solą, pieptrzem i dużą ilością tymianku (suszonego) - leżało przez noc w lodówce. Po upieczeniu - niebo w gębie:-) Ewo, pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie pieczenia ryb - w jaki sposób to robisz? Na folii aluminiowej? na ziemniakach (jak zapiekankę), w natłuszczonym naczyniu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość własnie ja też jestem ciekawa Napisano Marzec 9, 2011 pieczenia ryb bo raz zrobiłam filety z dorsza i wyszły tak OBRZYDLIWE że juz wolę tradycyjnie w panierze na oleju:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 9, 2011 ryby piekę tak normalnie też- przyprawiam i kładę do naczynia żaroodpornego, przykrywam ryba musi byc w miarę sucha, bez lodu, przynajmniej tej glazury nic nie leje na dno i wstawiam do nagrzanego na 180-200 stopni piekarnika na 20-30 minut Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość własnie ja też jestem ciekawa Napisano Marzec 9, 2011 a czym przyprawiasz ? ja juz nie pamietam czym przyprawiałam, ale piekłam bez przykrycia (może to błąd ) dałam trochę masła na wierzch i ryba była po zrobieniu jakas taka gorzkawa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Marzec 9, 2011 nigdy nie pamiętam, jakich używam przypraw albo pojedynczych i sama składam przypadkowo albo gotowe mieszanki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach