amita 0 Napisano Styczeń 16, 2012 Żeby oddać sprawiedliwość, dodam, że moi dziadkowie do tych boczusiów dojadali masę kiszonej kapusty, Boże! jak sobie przypomnę smak...a w niej, już nawet nie wspomnę o całych główkach, ale kiszone jabłka. Do każdego letniego posiłku była micha sałaty z inszą zieleniną / rzodkiewka, szczypior, koper.Do tego swjski chleb i masa truskawek-a to pierogi, kompoty, musy. Ogóeki kiszone, poezja smaku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość amito fajnie miałaś,o kiszo Napisano Styczeń 17, 2012 nych jabłkach nie słyszałam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość babcia robiła sos z żuraw Napisano Styczeń 18, 2012 iną, placki mmmmm pycha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Styczeń 18, 2012 nie robiłam tarty nigdy a dzisiaj na jutro i pojutrze robiłam pulpeciki w sosie śmietanowym chociaz nie wiem, czy wystarczą na 2 dni, mam wątpliwości o kiszonych jabłkach i pomidorach tudzież kapuscie w główkach opowiadała mi znajoma pochodząca z Ukrainy, to są smaki jej dzieciństwa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pani z wyższych sfer Napisano Styczeń 19, 2012 Ewa powiedz mi jak mam zrobić pieczone ziemniaki z piekarnika??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Styczeń 19, 2012 ja robię bardzo prosto, zazwyczaj piekę razem z mięsem do jednego obiadu kroje ziemniaki na średnie kawałki, polewam olejem, posypuję przyprawami (zioła jakie lubisz, sól) - na blaszkę albo szkło, do piekarnika na ok. godzinę (bo tyle mi sie kurczak piecze też) na jakieś 170-180 stopni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ziemniaki pieczone Napisano Styczeń 19, 2012 zamiast oleju czasami używam majonezu. Ziemniaki kroję w wieksza kostke ( prawie tak jak do zupy) przyprawiam solą, przyprawą do ziemniaków firmy Prymat i majonez (1 lub 2 łyżki) wymieszam, i pieke Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Styczeń 19, 2012 to moje ziemniaki sa o wiele większe niż takie, jak do zupy to jest duży ziemniak na 4, średni na pół, mały w całości a, no i nie obieram tych ziemniakow oczywiście, tylko dokładnie myję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LittleMissGarlic 0 Napisano Styczeń 19, 2012 Ja dzisiaj zaserwowałam wegetariańskie kotlety z kalafiora z surówką z kapusty pekińskiej, pyycha! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mi mala z pracy Napisano Styczeń 19, 2012 u mnie dzisiaj kotlety cielece od mamy, ziemniaki grillowane i salatka w postaci ogorka kiszonego, pomidora i cebuli. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Styczeń 19, 2012 Zupa jarzynowa i pierogi z jabłkami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Styczeń 19, 2012 Kotlety z selera http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kotlety-z-selera/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość styczniowy przyjaciel Napisano Styczeń 20, 2012 Ewa 33 mieszkam w UK tam podchodzi mi tylko kurczak z mięsa. Powiedz mi znasz jakieś fajne przepisy na kurczaka???? ja z piersi robię toritle udka piekę w naczyniu z warzywami. Wcześniej zalewam je marynatą. Sos sojowy, miód, musztarda, czosnek, sól, oliwa. Wychodzą pyszne do tego skrojone warzywa. Ziemniaki dziś robiłem pieczone. Pokroiłem je w talarki dość grube i częściowo ugotowałem. Później wyjąłem je ba blachę skropiłem oliwą tymiankiem, bazylią i rozmarynem wyszły pyszne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Styczeń 20, 2012 ja kurczaka uwielbiam, a najbardziej - pieczonego najzwyczajniej na blaszce albo w szkle polewam olejem, posypuję ziołami i przyprawami i już (oczywiście robię tak udka i pierś dla M.), reszta (jak kupuję całego i sama kroje na części) idzie na zupkę tanio, smacznie i średnio zdrowo :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Styczeń 20, 2012 Barszcz z ziemniakami, kurczak z pieczarkami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mi mala z pracy Napisano Styczeń 20, 2012 ja dzisiaj robie zapiekanke bolonska z pomidorami, juz sie nie moge doczekac:) tylko najpierw produkty musze kupic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość styczniowy przyjaciel Napisano Styczeń 20, 2012 Ja też kupuję w całości i ćwiartuje. Korpus do zupy, reszta do lodówki i na kolejne obiady. Marynatę do kurczaka robię tak jak na dwa udka. 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego. 2,5 oleju lub oliwy, musztarda, przyprawa kamis kurczak złocisty wszystko razem mieszam i zalewam odstawiam pod przykryciem do lodówki. Udka nacieram solą i czosnkiem i zalewam marynatą wrzucam do tego paprykę, marchewkę i cebulkę i pod przykryciem w szklanym naczyniu piekę. Super jest skórka od kurczaka. Do tego w czasie pieczenia smaruje udka glazurę łyżka miodu zmieszana z niewielką ilością wody i papryki słodkiej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Styczeń 20, 2012 własnie kupiłam kurczaka, ale były oddzielnie, udka i piersi, nie było całych zaraz zrobię marynatę i sobie w niej poleżą do jutra, kiedy to razem z ziemniakami zostaną upieczone :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Styczeń 21, 2012 Wczorajsza zupa i ryba Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość styczniowy przyjaciel Napisano Styczeń 21, 2012 Zakupy zrobiłem. Dziś było spaghetti. Tyle, że ja kupuje pomidory w puszcze. Najpierw kroję drobno cebulę i 1 ząbek czosnku. Następnie jak cebula jest już zeszklona dodaje pomidory w puszcze. Przestawiam na mały ogień dodaję słodką paprykę sporo, bazylię, oregano, sporo czosnku przez praskę. Sos zagęszczam przecierem pomidorowym, można dodać trochę cukru aby sos nie był zbyt kwaskowaty. Robię z mięsem lub bez. Dziś było bez mięsa. Jak robię z mięsem to mięso wcześniej posypuje obficie słodką papryką, odrobiną pieprzu, cebuli, bazylii i odstawiam na jakąś godzinę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Styczeń 21, 2012 Styczniowy przyjacielu , ale masz pomysły:), przepadam za spaghetii Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Styczeń 21, 2012 tez czasem robię sos do spaghetti czy czegoś innego z pomidorów z puszki - tyle, ze wtedy wychodzi kwaśniejszy, niz z samego koncentratu jutro jeszcze kurczak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość styczniowy przyjaciel Napisano Styczeń 22, 2012 Ja właśnie pomidory w puszcze albo wrzucam bezpośrednio do cebuli lub wcześniej je miksuje jak są w całości. Trochę dodaje cukru aby nie było tego kwaśnego posmaku. Wychodzi dobre, czasem też dodaje pomidory koktajlowe jak mam jakieś na zbyciu. Zagęszczam na koniec koncentratem tak na puszkę pomidorów dodaję 2 łyżki duże koncentratu, ale to już na oko trzeba jaką kto lubi konsystencję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Styczeń 22, 2012 Rosół , schab w sosie śmietanowy, ziemniaki, buraczki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość styczniowy przyjaciel Napisano Styczeń 22, 2012 Pierś kurczaka w marynacie, do tego smażony ryż i krojone pomidory nie wiem jak wyjdzie, bo pierwszy raz robię. Ewentualnie przygarniecie mnie do siebie;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość słuchaj styczniowy Ewa33 Napisano Styczeń 22, 2012 pyta się, czy pokażesz jajtza? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mi mała 320 Napisano Styczeń 22, 2012 a ja polecam tę zapiekankę bolońską, wyszła pyszna:) zainteresowanym podam przepis. dzisiaj miałam ochotę na szybką zupę, więc robię pomidorową na kurczaku karmionym kukurydzą (bardzo dobre delikatne mięso), z makaronem penne i zabieloną śmietaną. a na drugie obsmażę tego kurczaka w ziołach i przyprawach na ostro, do tego ryż w curry i sałatka albo fasolka szparagowa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lavinia22 Napisano Styczeń 22, 2012 mi mala jestem bardzo chetna na przepis:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość styczniowy przyjaciel Napisano Styczeń 22, 2012 Podaj przepis to zrobię w tygodniu. Ja dziś zrobiłem ryż smażony z kurczakiem wyszedł całkiem spoko. Mięso zamarynowałem a ryż zrobiłem z marchewką, cebulką, groszkiem i z jajkiem. Do tego dodałem trochę sosu sojowego i oleju sezamowego dla smaku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość styczniowy przyjaciel i ewka33 Napisano Styczeń 22, 2012 to ta sama osoba,na topiku tym same miernoty się wypowiadają w małych ilościach,topik nudny jak flaki to wymyśliła przyjaciela i sama z sobą dyskutuje:p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach