Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pchhhełka

przezierność karkowa

Polecane posty

Gość pcheełłka
Najszybciej w sobotę uda się. Przede mną wyszyły z gabinetu 3 kobiety w ciąży uśmiechnięte, szczęśliwe, a u mnie lekarz się skrzywił. Nigdy nie piłam, nie paliłam, a mimo to ciągle jest coś nie tak. Jeszcze 2 mc temu jak mnie to nie dotyczyło to też bym powiedział: nie użalaj się nad sobą. Jak to wszystko strasznie się zmieniło. Ja się nie użalam, tylko chcę wierzyć, że wszystko będzie dobrze, a to tak trudno być dobrej myśli. Jestem sama w domu do 16 godz.

Gość pcheełłka
oddałabym 30 lat życia za zdrowie tego dziecka

Gość mała stoki
Moim zdaniem będzie dobrze,daj nam zanć... W sumie na pewno jest ciężko ale bądź twarda,to dla dobra Twojego jak i dzidziusia.. Wiesz czemu tak pisze? ze nie masz sie zamartwiac?bo wiem jak to jest:(mam niedoczynnosc tarczycy lecze ją,ale tyle sie nasłuchałam ze dziecko bedzie chore itp...stwierdziłam ze nie mam powodu do zamartwien bo wierze ze bedzie dobrze...

Gość KubekZkwiatem
Kochana pocieszę cię może tym,że moja córeńka w 12 tyg. miała przezierność 3mm i ja też umierałam ze strachu, ale dodam,ze kośc nosową miała widoczną dobrze.Dziś ma 2 miesiace i jest zdrowiutka jak ryba moja kochana lalunia:)będzie dobrze!!!przeziernosć 2,4 jest ok.Moja gin mówi,że do 3 jest w normie ale wielu lekarzy przesadza mówiąc,ze do 2,5.Twoja tak czy siak jest w normie.

Gość pchełłłka
Jestem już po usg 4D. Przezierność karkowa 1,2 mm, nosek bardzo widoczny, uszka, rączki, nóżki. Wszystko prawidłowe, mózg, serce, nerki, układ krążenia itd. Lekarz nie znalazł nawet 1 wady u dziecka. Na dzień dzisiejszy w dziecko jest zdrowe :-) :-) :-) Wykluczył nam wizytę w poradni genetycznej, zespół Dawna, mamy żadnych badań nie robić. Mam odpoczywać i dbać o siebie. Dopiero stres uchodzi ze mnie. Jestem przeszczęśliwa, to najlepsza wiadomość pod słońcem. Lekarz mi powiedział, że bez odpowiedniego sprzętu i doświadczenia tak się niestety dzieje, że się błędnie mówi pacjentkom. Drogie usg ale warto było, nawet widzieliśmy jak mnie kopie :-) Także gdybyście miały taki problem jak ja to zalecam wizytę u innego lekarza i dobre usg. Strasznie nam ulżyło. Koniec z badaniami. Teraz się będę tylko cieszyć ciążą. Z twarzy widać, że to wykapany mąż....

Gość pchełłłka
Szkoda, że nie wolno mi skakać z radości :-)

no to gratuluje ;) ale pisze się Zespół Down'a a nie Dawna ;)

Gość GRATULACJE, WYPOCZYWAJ
I CIESZ SIĘ!!!

Sekata, pisze sie zespol DOWNA a nie DOWN'A. tak gwoli scislosci :). autorko, gratuluje i ciesze sie razem z Toba!

Gość ewelina 1984
Witam proszę o pomoc moja koleżanka przedwczoraj robiła badanie w 11 i pół tygodnia prenatalne ma 27 lat to już jej drugie dziecko i wyszło jej że na CRL 54mm ma NT 2,8 lekarz mówi że to bardzo dużo ten co jej robił to badanie a prowadzący odrazu postawił krzyżyk na dziecku i powiedział że jeżeli z krwi wyjdzie to samo to musi podjąć decyzje czy usuwa.Ja jej tłumacze żeby zmieniła lekarza bo jest jeszcze kupe badań i może to dziecko się urodzi zdrowe dziewczyny pomużcie i podpowiedzcie mi co jej mam doradzić bo nie moge patrzeć ona jest załamana bo tak chcieli tego drugiego dziecka

zawyżone NT zawyża tez ryzyko, gdy zrobi badanie PAP-A z krwi, tez jej wyjdą złe poprzez podwyższone nt, ale nie usuwa sie płodu biorąc pod uwagę, tak małe prawdopodobieństwo okreslenia czy dziecko ma wadę, biorac pod uwage tylko usg i NT, zalecana jest wtedy amniopunkcja, która okresli czy jest prawidłowy kariotyp i potem usg połówkowe w 20 tyg ciązy, na wynik amniopunkcji w niektórych miastach w Polsce czeka się niestety 5 tyg, w innych 3 tyg, w Polsce zabieg terminacji płodu ze wskazaniem nieprawidłowej amniopunkcji i usg połówkowego przeprowadza się legalnie do 22 tyg ciąży, takze twoja znajoma ma duzo czasu na to by sprawdzic stan swojego dziecka, usg w 11 tyg na złym sprzęcie jest bardzo niemiarodajne a z tak wysokim Nt testy z krwi tez nie wyjdą najlepiej, zalecałabym udac sie do innego gabinetu usg, usg przeziernosci karkowej mozna wykonywać tylko do 13tyg+6 dni, potem wchłania się płyn z powiększonej przezierności wiec ma jeszcze 2 tyg by pójść do innego specjalisty

Gość ewelina1984
Naprawde dziękuje jutro jej przekaże albo lepiej pokaże co napisałaś już dzisiaj dzwoniłyśmy po innych lekarzach jutro ma iść na badania żeby zobaczyć czy wyjdzie to samo ale tam właśnie czeka się do 3 tygodni a chciałam bym się zapytać jeżeli by wyszło coś nie tak to ona bendzie mieć zabieg czy już bendzie musiała urodzić bo o tym też już myślała

jesli inne usg potwierdzi wysokie NT nie ma sensu robić testu z krwi bo i tak wyjdzie źle, zawsze wychodzi źle przy wysokim NT a nie zawsze wysokie NT świadczy o wadach typu zespół Downa, Turnera czy Edwardsa. Dziewczyny o NT wielkości 4,7 odbierały wyniki amniopunkcji kariotyp prawidłowy i rodziły zdrowe dzieci. Jeśli NT również wyjdzie wysokie na drugim usg u kogoś innego przy czym radziłabym nie informować następnego specjalisty o poprzednim wyniku, to jesli jednak wyjdzie nieprawidłowy, poprosić od swojego ginekologa skierowanie na amniopunkcję, wykonuję się od 14 tyg ciązy najlepiej w 15 tyg, jest to niebolesne, przez chwilkę pobranie małej ilośc wód płodowych, jest obaczone najmniejszym ryzykiem poronienia 1% jednakże jest to zawyzone i tak bo znam tylko 2 przypadki przez ok 9 lat które sie wydarzyły po amnipunkcji, dopiero te wyniki dadzą jasność co do tego, czy dziecko jest zdrowe pod kątem wad, które jest w stanie rozpoznać amniopunkcja. Także nikt nie usunie dziecka, bo wyszło źle usg, wręcz jest to dla mnie głupotą i ten kto robi usg w 11 tyg stawia krzyżyk na dziecko tylko z racji podwyższonego NT bo nawet nie przekroczonego, jest wątpliwym specjalistą