Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jz\fnbj

Jak ugotowac niekwaśny kapuśniak???

Polecane posty

Gość jz\fnbj

nigdy tego nie robilam a moj maz ma ochote, mowil ze mu wystarczy tylko kapusta i kielbaska w srodku, a ja nie chcialabym tez gotowac na jakims miesie czy kosci, da sie tak??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lemon zest
Można . Ugotuj kiełbasę wrzuć kilka pokrojonych ziemniaczkow, marchewke, kapustę kiszona ja podsmazam z cebulka i wrzucam do tego gara potem tylko zasmazka ( niekoniecznie) i pycha . Trochę soli oczywiście . :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Odlej wodę z kapusty! tzn zagotuj kapustę w osobnym garnku, gdy zacznie się gotować wylej z niej całą wodę, nalej świeżej i dopiero gotuj od nowa, masz wtedy pewność że zupa nie będzie za kwaśna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo zrob ze slodkiej kapusty, jak chcesz niekwasny ;) podsdmaz cebule, dodaj wywar jarzynowy (albo wode i warzywa), kapuste, pogotuj, na koniec wrzuc te kielbaski. jak chcesz juz najprosciej, to nawet sama kapuste mozesz ugotowac w wodzie, bez wywaru i innych warzyw, chociaz dla smaku cebulka sie przyda. jak ugotujesz i wylejesz wode z gotowania, to kapusta moze duzo stracic na smaku i witaminach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdf
a pokrojone w kostke ziemniaki sobie ugotuj w osobnym garnku a nie z kapusta (w kwasie duzo dluuzej sie gotuja)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ona chce kapusniek NIEkwasny ;) ziemniaczki trzeba gotowac w zupie, bo jak osobno to wylewasz do zlewu witaminy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeżeli masz kapustę kwaszoną-to ją zalej na 15 minut zimną wodą-i potem odcedź-wyciśnij. W garnku ugotuj wywar z mięska-lub na żeberkach-wrzuć pokrojoną marchew,liść laurowy i ziele angielskie,sól-i jak lubisz-to wegetę-i gotuj do miękkości mięska.Następnie wyjmij mięsko-i wrzuć kapustę do tego wywaru.Gotuj do miękkości. Mięsko pokrój i wrzuć do kapusniaku.Na patelni zeszklij cebulę-i wrzuć do gara-i niech się razem troszkę pogotuje/ Jeżeli kapuśniak wyszedł za bardzo wodnisty można dać zasmażkę-ale naprawdę niewiele-tak z 1 łyżki mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem-dodać troszkę majeranku-i gotowe. Pyyyyycha!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Po co to zdrabnianie
Nie można napisać poprostu mięso? Tylko mięsko? W sklepie tez kupujesz mięsko? Czy zdziecinnialas już do reszty? O zgrozo!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A po co to czepianie się??? Ja piszę tak-Ty inaczej-i chyba tak powinno być-bo każdy jest inny :D Miłego dnia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kapusta kiszona 30 dkg - 50dkg, kiełbasa cienka ok 1/2 kg., cebula średnia, ząbek czosnku i przyprawy - pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, kostka rosołowa - nie koniecznie. Próbujesz kapustę, jeśli bardzo kwaśna, to wystarczy przelać ją wodą i odcisnąć. Kiełbasę kroisz np.: w talarki, wrzucasz do garnka i smażysz, mieszasz, potem wrzucasz pokrojoną cebulę w dużą kostkę i smażysz razem + ziele i listek. Kapustę / odciśniętą / kroisz w kostkę dużą i wrzucasz do gara, smażysz razem z tym , co wrzuciłaś wcześniej. Smażenie trwa ok. 15 min. Po tym czasie dolewasz wody i dusisz już na mniejszym ogniu. Między czasie obierasz ziemniaki, kroisz w kostkę, myjesz i gotujesz w oddzielnym garnka, niewiele soląc. Po ugotowaniu ziemniaków, całą zawartość garnka / ziemniaki i woda, w której się gotowały / dolewasz do kapusty, mieszasz, doprawiasz pieprzem, zagotować całość, dodać zgnieciony czosnek i ewentualnie sól. Możesz taki kapuśniak ugotować bez ziemniaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×