Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmmmaaaaa

mam depresje, psycholog czy psychiatra??

Polecane posty

Gość mmmmmmaaaaa

od pewnego czasu nie mogę poradzić sobie sama ze sobą, mam chyba depresję. Cały czas rozmyslam o moich problemach i błędach z przeszłości chociaż wcześniej nie zwracałam na to uwagi. Nie mogę zasnąć, cały czas mam czarne myśli. Postanowiłam, że chciałabym sie wybrać do specjalisty, tylko nie wiem czy mam się zwrócić do psychologa czy psychiatry? U mnie w miejscowości nie ma takiego lekarza w związki z tym czy ja muszę miec skierowanie, i czy w innej przychodni gdzie jest taki lekarz to też mozna pójsc na kase chorych czy tylko prywatnie? dziekuje za pomoc

Gość psychiatra dlatego
bo psycholog nie ma prawa lekow wypisywac,a tobie sa leki potrzebne na depresje zeby z tego wylezc wiem bo mialam nawet taka ze mialam mysli samobojcze i niestety sam psycholog gowno zrobi w takim wypadku

mozna na kase chorych,ale nie wiem,czy te sesje beda dla ciebie satysfakcjonujace,juz predzej rozejrzyj sie za jakimis stowarzyszeniami itp, ps jesli juz masz palacic to za psychoterapeute...

Gość lflfdl;dfklfsdlk;sdf
Chyba nie trzeba mieć skierowania . Ale jak pójdziesz do lekarza rodzinnego to on ci wskaże dokładnie gdzie masz iść . Mnie nawet rodzinna odrazy omówiła telefonicznie na wizytę

Gość mmmmmmaaaaa
a może zna ktoś dobrego psychiatrę z katowic albo okolic?

Gość nemezisssss
idz prywatnie do pschiatry,nie bedziesz miec tej wizyty w papierach i psychiatra wypisuje leki ktore naprawde dzialaja cuda(oczywiscie jesli ich naprawde potrzeujesz)a psycholodzy sa gowno warci.wiem to z wlasnego doswiadczenia,to ze odwazyla sie isc do pschiatr bylo najlepsza decyzja w oi zyciu,szkoda ze zroilato ta pozno

Gość niezły doradca
psychiatra raczej nie zaząda skierowania od rodzinnego lekarza.Umawia się wizytę w przychodni i on decyduje cz\y dać skierowanie do psychologa.Wszystko to powinno byc za darmo i na nfz. Przez stowarzyszenia i centra kryzysowe też jest dobra.Poszukaj w necie i na pewno w katowicach sie kilka znajdzie

Gość kaRinKa_
najlepsze na depresje jest jakieś zajęcie - na pewno jest coś co lubisz robić

mmmmmmaaaaaa ... w każdej przychodni jest wywieszone gdzie jacy lekarze specjaliści przyjmuja .. do psychiatry nie musisz mieć skierowania

Gość zaciekawiona w tym temacie
kochana ja byłam w katowicach u psychoterapeuty, nic mi to nie pomogło, sama sie pozbierałam, miałam dokładnie to co ty, zamęczałam sie myslami nie mogłam spac, schudłam 11 kgw 2 miesiace, poszłam, nasłuchałam sie i mowie co on mi za bzdury opowiada, wiecej tam nie poszłam i od razu wiedziałam że musze sama zmienić nastawienie, tak też robiłam i wszystko od tego dnia zaczeło sie układac, jak wiesz ze jest z toba zle, to napisz sobie na kartce co jest nie tak, jakbyś chciała zeby było i acznij punkt po punkcie to realizowac!

Gość dgdfg34534
ja bym wolał psychiatrę bo ten da ci leki i będzie ok

Gość podbiję bo ważne dla mnie
.

Gość jsijsis
Czy dobrym pomysłem jest pójść do lekarza pierwszego kontaktu po receptę na leki?

Gość jsijsis
Zna mnie i tyle. W ogóle chodzi o to, że nie mam ubezpieczenia i pzy okazji depresję chyba. Nie wiem do kogo się udać. Prywatne do psychiatry żeby mi coś przepisał Czy państwowo? Czy do internisty? Sama nie wiem.

Gość jsijsis
Nie mogę iść do pupu bo tam mi każą iść do pracy, a praca to jeden z powodów mojej depresji, ogólnie - błędne koło.

Gość jsijsis
jeśli to było do mnie z Częstochową to za daleko dla mnie.

Gość mmmmmmaaaaa
hm, do częstochowy mam za daleko. Postaram sie poszukać kogoś na internecie, w sumie mogę sie umówic na jedną wizytę i zobaczę jak będzie, nic nie trace. Chciałabym sie sama pozbierać, ale próbowałam i nie umiem..

Gość gość
Docelowo Psychoterapeuta, ale wczesniej warto isc do psychiatry po leki, ktore tymczasowo moga byc pomocne. Nie zawsze trzeba brac leki, zalezy jak bardzo jestes w stanie sie sama zmotywowac. Ogolnie leki nie na kazdego dzialaja i maja niestety skutki uboczne, dlatego warto sprobowac zrozumiec zrodlo swojej depresji i zmienic nastawienie, np. Poprzez kurs terapii poznawczo-behawioralnej, ktora ma na celu zmiane zarowno zachowan, jak i naszej interpretacji wydarzen w naszym zyciu