Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość latikaaa

pierwsza wizyta u lekarza po pozytywnym tescie

Polecane posty

Gość latikaaa

hej, niedawno zrobilam test ciazowy, wyszedl pozytywny. dzisiaj ide na pierwsza wizyte do nowego lekarza. powiedzcie mi prosze, jak bedzie wygladala wizyta, na czym to polega, czy bede normalnie badana na fotelu, czy bede miala usg, jezeli tak to jakie?

Gość latikaaa
podnosze:)

Gość asitkaSS
Oczywiście ze bedze badanie,lekarz musi sprawdzić czy to ciąża i napewno zrobi pierwsze usg i zapisze cie na wizyte za miesiac każe zrobić badania moczu i morfologie ,jezeli byloby cos nie tak to za 2 tyg,ale jak jest ok to wizyty co miesiac.Ok 5 mies badanie glukozy- dla mnie bylo potworne,trzeba wypic kubek samego cukru feee

To zależy czy idziesz prywatnie czy państwowo, a raczej od tego czy lekarz ma aparat do usg w gabinecie. I od tego jak długo jesteś po terminie miesiączki. Prywatnie lekarz zrobi Ci usg jeśli ma, ale licz się z tym że ok. 5- 6 t.c. jeszcze może nie być nic widać, nie znajdzie serduszka itp, wystarczy że owulacja trochę się opóźniła. Na NFZ wyśle Cię na pierwsze usg ok. 11-12 t.c. dopiero. Na pierwszej wizycie na pewno zbada Cię (powinien to robić na każdej!), przeprowadzi wywiad- od kiedy miesiączkujesz, czy regularnie, kiedy ostatnia miesiączka, musi zapytać o przewlekłe choroby, zażywane leki itp. Powinien udzielić Ci informacji na co w ciąży powinnaś uważać, ewentualnie dać ulotkę z informacjami, musi też odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania dotyczące ciąży. I tu lekarz na NFZ powinien Cię tak samo potraktować. Zapyta o dotychczasowe ciąże i (jeśli były) to także ich przebieg. Zaleci branie kwasu foliowego. Wyliczy wiek ciąży i ewentualny termin. Musi zapisać wizytę w karcie, ale książeczkę ciąży założy prawdopodobnie po pierwszych wynikach badań. Kiedy masz kartę, masz też mierzone ciśnienie i zapisywaną wagę. Przeważnie lekarz zleca też badanie na betaHCG, czyli hormon ciążowy- ale chyba zawsze odpłatnie. Możesz to zrobić sama, przed wizytą, bez skierowania, jest pewniejsze od testu ciążowego, a powtórzone po 48 h. pozwala jako pierwsze ocenić czy ciąża rozwija się prawidłowo. Ja na pierwszej wizycie byłam dość szybko, bo w 5 t.c. (tygodnie ciąży są liczone od ostatniej miesiączki, skończone). Miałam wyniki betaHCG które robiłam sama, lekarz wystawił mi na moją prośbę zaświadczenie o ciąży, zbadał, ale usg miałam tradycyjnie po 10 t.c. dopiero. Możesz dostać skierowanie na badanie moczu, morfologię, ew. grupę krwi (jeśli nie masz- tata dziecka też musi zrobić), jeśli wiesz że masz rh (-) a on rh (+)- na odczyn Coombsa (też z krwi), często się robi badania na kiłę, różyczkę, toksoplazmozę... ja w.w. miałam w ramach NFZ. Pierwsze badanie usg jest przeważnie przez pochwę.

Gość latikaaa
dzieki dziewczyny:) ide prywatnie, lekarz jest najlepszy w wojewodztwie i podobno ma najnowszy sprzet. bete sama robilam zaraz po testach i z nich wyszlo mi ze to 5 tydzien, tak jak z miesiaczki. teraz jest koniec 6 tyg. i tak mi kazal przyjsc bo mowil ze juz bedzie widac. toksoplazmoze tez juz zrobilam sama. kurcze dziewczyny dziekuje naparwde ze poswiecilyscie chile czasu:)