Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BasiaSK

sen i karmienie 4miesięcznego dziecka

Polecane posty

Witam drogie mamy, mam dość dziwny problem, moja 4miesieczna córeczka budzi sie co 2godz na karmienie, czasem co godz, w nocy w najlepszym wypadku spi do 3godz?? czemu, niby jest glodna. Karmie tylko piersią, mala wazy juz 7kg a jak sie urodzila miala3,2kg. Bardzo ładnie przybiera na wadze to dlaczego nie jest w stanie pospać troche w nocy zeby choć jedno karmienie przespac?? ja juz nie daje rady...spie po 45min. i w ogole z usypianiem jest straszny problem, w dzien co 2godz jest spiaca i ziewa, placze a jak ja nosze na rekach to nie chce zanac, w wozku to praiw tak na sile ze smoczkiem, w lozeczku tez nie chce, jest spiaca a nie potrafi zasnac. bylam juz u 3lekarzy ktorzy twierdza ze jest wszystko w porzadku:( co robic?? podac kleik na noc?? zeby choc pare godzin przespala...ja jestem wykonczona a jej mleka nie brakuje bo przeciez bardzo tyje...nie chce dokarmiac ale chyba musze...czemu tak jest??

Gość pamelalala
sluchaj przede wszystkim spij z nia bedzie ci wygodniej tylko cycke wystawisz poczkeja miesiac i powoli zacznij jej juz wszystko podawac to bedzie sie najadac a miesiac tem musisz przebolec, trzeba sie cieszyc ze ma taki apetyt

Gość moja córka ma 16miesięcy
i nadal nie przesypia nocy, tak ze proponuję być cierpliwym ze kiedyś się to skończy, moje dziecko się budzi co 2godz,

Gość uiu
moje dziecko też tak miało ale niestety kleik i mleko mod. na noc nic nie zmieniło

Gość izia87
wiesz co moze twój pokarm nie jest tresciwy,tak jak mój ja nieraz na noc daje małemu,mleko modyfikowane i spi dłuzej.

no własnie patrzac na nia mysle ze zadne kleiki nic nie zmienia, ona po prostu taki ma sen i tyle, a ze lubi sobie pojesc to co jej zrobie:) postaram sie wytrzymac do 6mies i jak zaczne jej cos podawac to sie okaze czy bedzie troche lepiej spac. ale co robic w dzien?? jak ja usypiac zeby sie nie meczyla i zasnela, juz wszystkiego probowalam, wozek, kolyska rece, kolysanki a ona ziewa i zlosci sie ze nie zasypia:(

Ale czy gdybym miala malo tresciwy pokarm to mala uroslaby 4kg w 4mies??

Gość izia87
ale twoja czesto je mój ma miesiac i tydzien i waży ponad 5 kg,a ur sie 3.600 mój sie tak budzi co 4 godziny czasami 3.jak kłade go pużno to śpi dłużej

Gość izia87
np.kapie go koło 21 spac idzie koło 22 wstaje koło 2 w nocy przewijam karmie i śpi tak do 5 rano,a jak go w czoraj połozyłam koło 21 to wstawałam chyba 5 razy do niego masakra co 2,3 godzinki:(

Teraz zasnela o 16 wiec 2godz pospi z jednym zawsze dousypianiem po godz tzn wloze smoczek i troche ja powoze w wozku. potem o 20 kapiel i od nowa usypianie wstawanie...itd:)

Ja wlasnie wstaje 5,6 razy i czesem nie spi juz od 4, czy 6rano ale za 2godz trzeba ja uspic w wozku i znowu spi 50min i wstaje na 2godz i od nowa usypianie....chce spac ale nigdy nie zasnie na dlugo i sie budzi. moze rzeczywiscie malo tresciwy pokarm i na krotko starczy. jak byla mniejsza to w nocy spala 4godz, 3, 2 i 1...i wstawala juz calkiem rano

Gość izia87
to masz przerypane ja nie usypiam we wózki,w dzien kołysze go we foteliku,lub na rekach ale w dzien spi mi tak po godzince,ale w nocy wystarczy ze kłade go do łóżeczka i spi tak sie nauczył w nocy nie potrzbuje turlania,karmie przewijam i kłade do łóżeczka z poczatku nie chciał to troche z nami spał ale juz sie przyzwyczaił

Gość izia87
ale kazde dziecko jest inne

Gość Choler* dostaje
jak słyszę, że może być coś takiego jak pokarm który nie jest dość treściwy :o Mleko Mamy jest zawsze najodpowiedniejszym mlekiem, jest odpowiednio tłuste, ma odpowiednio dużo wody i jest na tyle przyswajalny dla dziecka, że może "wisieć" przy piersi a nie da się dziecka utuczyć. BasiaSK czy z jedzeniem nic nie zrobisz, Mała jest po prostu głodna, dużo przybiera więc sporo je, jeśli masz jakieś wątpliwości idź do specjalisty od laktacji, być może coś jest źle z przystawianiem Małej do piersi i je za jednym razem za mało, tam poobserwują jak karmisz i doradzą. A co do zachowania Małej to ile Córka ma dokładnie tygodni? I czy takie problemy z zasypianiem są od początku?

Gość izia87
a ja słyszałam ze może być od połóżnej zależy co sie je

Gość autorko po co Ty ją
usypiasz wożąc w wózku? Wykończysz się! Jak jest śpiąca to daj jej spokój sama powinna zasnąć

Gość Choler* dostaje
izia87 - trzy tygodnie temu z podobnego powodu wylądowałam w poradni laktacyjnej, miałam to szczęście, że trafiłam na super babkę naprawdę zaangażowaną w to co robi i jednocześnie prawdziwego fachowca z certyfikatami - (w Sanoku w podkarpackim), trafiłam tam, bo pediatra stwierdził, że moje dziecko źle rośnie i na pewno to problem z pokarmem, dodatkowo nagadał mi, że kolki mój Mały ma przez to, że mój pokarm jest zbyt tłusty - możesz sobie wyobrazić jak się czułam... Na miejscu na spokojnie wytłymaczono mi i Mężowi, że nie ma czegoś takiego jak za tłusty pokarm, nie jest nigdy zbyt wodnisty ani nie jest go za mało jeśli karmi się prawidłowo - to stare mity które powtarzają pediatrzy, położne i bóg wie kto jeszcze. Okazało się, że nasz Mały ma po prostu problemy z ssaniem - ma za któtkie wędzidełko i Maluch musiał się namęczyć z ssaniem, nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi, a byliśmy w wielu miejscach, wszędzie jednogłośnie radzono przejście na modyfikowane :o

mała je ładnie, słysze jak ciagnie i przelyka, w 5min jest pojedzona, czasem az sie przeje i jej sie ulewa nadmiar. ze spanieem zawsze byly problemy, nigdy nie zasnela przy piersi, zawsze trzeba bylo kombinowac zeby uspic:( problem ze sama wychowuje, bez dziadkowi ciotek itp a maz pracuje i mi pomaga

Gość Choler* dostaje
a i co do tej zależności od jedzenia to tak na prawdę nie ma to znaczenia przez dość długi okres czasu, bo jeśli nie dostarcza się witamin z pokarmem to w mleku i tak będą, bo zostaną pobrane z "zapasów" Mamy - dlatego właśnie kobietom wypadają włosy w czasie karmienia, słabną paznokcie itd.

jak jest spiaca i nie pomoge jej zasnac to jest wrzask straszliwy i tym bardziej nie zasnie, tylko raz zasnela mi sama na te 4mies...

Gość Choler* dostaje
BasiaSK - jeśli je tylko 5 minut to na pewno jest to za mało, odbija jej się po jedzeniu? I czy próbowałaś ją później jeszcze raz przystawić do piersi? Ulewa jej się, bo powietrze gromadzi się w żołądku, a po odbiciu znika powietrze i robi się miejsce na jeszcze trochę jedzenia. My teraz robimy tak, że Małemu po 15 minutach przerywam i odbijamy, później kończymy i znowu odbijamy i Mały śpi w dzień 2,5 do 3 godzin, a w nocy raz 6- 6,5 godziny, a ma 8 tygodni teraz.

Gość Choler* dostaje
12 tygodni to moment kolejnego skoku rozwojowego więc może być niespokojna jeszcze bardziej. A co do usypiania to mogę Ci podeslać książkę Tracy Hogg, pracuje z dziećmi zawodowo i wiele razy korzystałam z jej sposobów, na swoim też wykorzystuje jej rady i nigdy się nie zawiodłam.

slyszalam o tej ksiazce, moze jakos ja dostane bo podobno w polsce nie ma, w nocy mala je dluzej ale juz od ok 2mies je tak krotko, odbija jej sie ladnie

Gość oj jojojoj
Jak możesz podeślij mi również jak będziesz miała chwilke misia277@op.pl Z góry dzięki:)

Gość Choler* dostaje
Basia podaj maila, wyślę Ci ją.

Gość jdjdjdjdjdjdj
Ja też mam 4 miesięczną (prawie) córeczkę. W dzień śpi co 2 godz. i jakieś 3 minut przesypia Wieczorem kąpię ją o 20 - potem cyc i spanie. Budzi się ok. 4-5 nad ranem i znowu cyc, a potem budzi się między 7 a 8. Wcześniej (przed świętami BN) budziła się do 2h w nocy, ale jak pojechalismy do tesciow to miala tyle wrazen w dzien, ze prawie nie spala i jak padla po kolacji, to do 6 rano przespała wtedy mi pierwszy raz - od tamtej pory spi tak przynajmniej do 4 nad ranem :)

Gość jdjdjdjdjdjdj
*30 minut przesypia

Gość Choler* dostaje
nie ma problemu, poczytaj może uda Ci się coś zmienić :)