Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BasiaSK

sen i karmienie 4miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość oj jojojoj
Bardzo dziękuje:)

BasiaSK a może odciągaj sobie pokarm i podawaj jej w nocy z butli? Bedziesz widziała ile je, i jak bedzie jadła mało to poruszaj butlą (ja tak robiłam i on jadła dalej, a jak już nie chciał to wypluwal smoczek), bo może ssanie piersi ją usypia? Albo na noc podawaj mm?? Ja dlatego właśnie nie chciałam karmic piersią, więc od początku ściągałam pokarm i mały wcinal z butli. W nocy budził się regularnie co 3h. :)

narazie skorzystalam z poprzedniej rady tzn jadla 5min potem troche jej sie odbilo i za 5min dalam jej druga piers i jeszcze jadla i na dluzej starczylo...zobaczymy jak bedzie w nocy ale widze ze potrafi jesc 5min po porzednim jedzeniu wiec na pewno na raz sobie nie poje na dluzej

Gość choler* dostaje
BasiaSK - nie wiem czy tu jeszcze wpadniesz ale po tych 5 minutach podaj jej tą samą pierś, mleko mamy składa się tak naprawdę z trzech rodzajów mleka - pierwsze wodniste leci na początku ma służyć zaspokojeniu pragnienia, drugie- bardziej treściwe zaspokaja głód, a trzecie to taki deser ta część jest najbardziej kaloryczna taka "śmietanka" - podając jej drugą pierś Mała prawdopodobnie wypija za mało tej ostatniej części i budzi się szybciej.

Masz rację, będę podawała jej tę samą pierś. Spała dziś po niecałe 3godz więc nieźle.

moja Ola od poczatku byla karmiona MM i w nocy budzila sie co 3 godz. teraz skonczyla 4 mce a od miesiaca dostaje na noc i na sniadanko kaszke lub kleik(po 180ml) - od dnia podania kleiku ryzowego spi 12 godzin potem budzi sie na jedzonko i spi jeszcze 3. w ciagu dnia co 2 godz pije samo MM 120ml + zupka jarzynowa lub owocki. no i musimy ja polozyc ok godz 18tej to jest jej pora na sen - jak polozymy ja wczesniej lub pozniej to budzi sie w nocy na jedzenie. PS. Kleik podalismy nieco wczesniej poniewaz odmawiala nam picia mleka w ogole. zmienialimy jej mleko 3 razy. nie chciala. dopiero kleik ja usatysfakcjonowal i inne roznorodne jedzenie.

Gość antypatologia
Mam 5 miesiecznego syna, wiec jestem w miare na biezaco. Wydaje mi sie, ze przekarmiasz dziecko. Ja tez tak czasem niestety robie, ze gdy mlody sie budzi, to do cyca, a on 5 minut intensywnie ssie i zasypia. W dzien, kiedy jest marudny, tez go przystawiam i chwile possie, a pozniej juz glowa lata, gdzie by tu sie zabawic. Pozniej mu sie ulewa z tego przejedzenia. Ostatniej nocy, nie karmilam go, gdy sie budzil, podawalam tylko smoka. Rano ladnie i dlugo ssal, nic go nie bylo w stanie rozkojarzyc. Nie obudzil sie tez z rykiem sugerujacym, ze jest glodny, mimo 6-godzinnej przerwy.

No własnie może przekarmiam, ale jak będę dawać tylko smoczek to tez zle bo sie masakrycznie od niego uzależni:( kusi mnie podanie kleiku na noc, chocby na moim mleku i zobaczenie czy pospi choc troche dluzej, teraz zasnela o 19 po kapieli i obudzila sie ok 20.10, dalam smoka ale za 10min znowu sie obudzia, dalam piers i 5min jadla i zasnela...moze jej sie pic chce i sie budzi a moze potrzebuje mojej bliskosci a nie smoczka...

ona nie budzi sie z placzem w nocy ale steka i sie wierci, szuka cyca wiec jest glodna na pewno i albo jej sie juz zoladeczek rozciagnal ot czestego jedzenia i wiecej potrzebuje albo moj pokarm jej na krotko wystarcza, jak nie sprobuje podac choc na noc kleiku to sie nie dowiem...ale jakos mi tak jej szkoda bo sama sie przywiazalam do karmienia piersia:)

zrobisz co uwazasz za sluszne :) ja nie karmilam piersia i nie znam tego uczucia ale chyba dla kazdej mamy czy tej piersiowej czy butelkowej najwazniejszy jest spokoj dziecka :) od kiedy moja Olka sie porzadnie wysypia jest calkiem innym dzieckiem - radosniejszym i spokojniejszym :) chociaz teraz zabki ida hi hi :)

Gość antypatologia
Ja tez wlasnie czasem dla swietego spokoju nakarmie w nocy po raz enty piersia, zamiast w kolko macieju podawac smoka. Przy piersi jednak widac, ze moj syn uspokaaja sie i zasypia na dluzej. Od smoka i tak jest uzalezniony. Ostatnio jakos lepiej spi i nie budzi sie tak ciagle na tego pieprzonego smoka, za to zaczyna sie bawic o 6 rano:/

moja córka ma obecnie 5 m-cy i od 4 m-ca zaczeła przesypiać całą noc. Wcześniej też mi się budziła co 2 godz w nocy , przeczytałam jednej mądrej gazecie , którą dostałam razem z wyprawką wychodząc z kliniki i tam był właśnie taki temat co zrobić , żeby dziecko przespało może nie całą noc ale chociaż 4 godz a nie 2.. Ja spróbowałam i zadziałało:) Jak mała się budziła w nocy po ostatnim karmieniu , po kąpieli nie dawałam jej piersi ,tylko smoczek i to działa w przypadku mojej córci , ale każde dziecko jest inne.. możesz spróbować , może akurat uda Ci się przespać kilka godz dłużej.. pozdrawiam

u mnie tez tak wczesnie wstaje ale za pol godz chce znow spac z tym ze strasznie wczesnie jest spiaca wieczorem i np spi mi 15-17 i nie jest w stanie do 19do kapieli wytrzymac, ziewa strasznie ale ja ja bawie i przetrzymuje bo wtedy po 19kapiel, jedzenie i zasypia na noc, choc dzic po 20 musialam nakarmic i teraz narazie spi

jak krotko je to moze tylko chce jej sie pic ale ja ja nie dopajam bo podobno nie trzeba i staram sie tak robic zamiast sluchac tesciowej ze trzeba dopajac i w ogole...

Gość antypatologia
U mnie jest to samo, a ja mam takie poranki, ze glupia mecze sie z wyrzutami sumienia, ze dziecko samo w lozeczku gaworzy, biore go do siebie, a on senny i rozbity sie robi. Kiedy zostawie go w lozeczku, to sobie pogaworzy z 15 minut i zasnie nawet bez smoka. Wole go nakarmic o 4, bo wtedy zasnie od razu, a jak go o tej szostej wyjme do karmienia, to zaczyna sie rozgladac, szukac zanawek, a za pol godziny ryk, bo spac mu sie chce i nie mozna go juz uspic. Poniewaz moj syn ma tylko 3 polgodzinne drzemki w ciagu dnia, daje mu i sobie pospac te 13 godzin w nocy.

Gość antypatologia
ja nie spie 13 godzin w nocy, oczywiscie.

Basia SK masz rację ja też swojej małej nie dopajam i nie słucham teściowej... Czasami ma tak durne pomysły , że boję się zostawiać z nią moją córkę gdy muszę załatwić jakieś sprawy.. Cały czas mówi , że dziecko pewnie jest głodne albo chce się pić ... Już chciała karmić małą (5 m-cy) bułką i biszkoptami , ehhh..

tesciowa mojej siostry dala jej 2 miesiecznemu dziecku rosol..... tak - niektore tesciowe maja NIEZLE pomysly... :/

Gość Permanentna Mama
Witajcie Wszystkie Młode Mamusie...... Tu znalazłam wiece cennych rad i uwag doświadczonej Mamy: http://tnijurl.com/e57d1d0b0d74/ o karmieniu, śnie i nie tylko..................

oj dziewczyny nie zazdroszcze wam ja mam juz 4 letniego synka , ale nie mialam z nim problemu z karmieniem i tak szczerze nie wiem co to nieprzespane noce od 0 do 5 miesiecy budzi sie tylko 2 razy w nocy, po 6 miesiacu przesypial cale noce , zaznaczam , ze karmilam piersia do 15 miesiaca zycia piers i dodatki zupki kleiki itp, karmiac tylko piersia maly przesypial super noce kladl sie spac o 21 raz przebudzil sie o 3 w nocy i pozniej o 7 rano wiec wsumie to moge napisac , ze niezaznalam tego budzenia sie w nocy

Gość mamaaaa26
mój ładnie spi w nocy tzn o 18 kapanie, jedzenie i o 19 usypia - próbowalismy po 20 to marudził do 22 a o 19 usypia od reki i spi do 6 czy 7 rano tyle ze mam problem z karmieniem bo on je w nocy a w dzień potrafi jesc po 60ml co 5 godz czyli 2 razy.. a w nocy co 3 - 4 godz po 120 - 150 - tj ok 3 - 4 larmienia w nocy - dodam ze jest na nutramigenie i w sobote kończy 4 miesiace - tez niewiem co robic zeby jadł w dzień a nie w nocy :( - w dzień to jest wmuszanie butli i sposoby zeby jadł...

kochane mamy u mnie jesy coraz gorzej, moze ma jakis skok rozwojowy, w nocy wstaje co 1,5godz i czesto nie spi przez 2godz:( brak slow, padam z nog, a w dzien spi co 2godz ale jak nie spi to nic nie chce robic, marudzi i tylko na rekach jest spokojniejsza, po prostu masakra:(