Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakupoholiczka wstrętna

zakupoholizm:(

Polecane posty

Gość zakupoholiczka wstrętna

Jak sobie z tym radzicie, ja mam wyrzuty kiedy coś kupię, a z drugiej strony zawsze mi czegoś brakuję, myślę w duchu jak to kupię będę fajniejsza, lepsza i nic mi już nie będzie potrzeba a potem pojawia się kolejna rzecz, głównie są to ubrania, buty, kosmetyki, balsamów do ciała nie zużyję do 80. Jak sobie poradzić z nałogiem?

Gość też zakupoholiczka
Też mam taki problem, mam już 11 tys. długu a idę po nową kartę kredytową i już myślę o nowej kurtce, butach, płaszczyku i perfumach. Może ktoś nam poradzi, kto się z tego wyleczył

Gość zakupoholizm...pomoc
Kochane, problem tkwi w Was i zapewne leczycie swoje kompleksy. Kupując nowe ubranie, perfumy, kosmetyk, biżuterię macie wyobrażenie, że po tym zakupie będziecie lepsze, że kiedy ubierzecie te nowe spodnie i bluzkę będziecie inne, ciekawsze i że to już wszystko co Wam potrzebne... po czym idziecie do kolejnego sklepu i pojawia się ta "cudowna" kolejna rzecz, którą trzeba mieć i niby mówicie sobie "stop", ale ta rzecz parę dni chodzi Ci po głowie aż w końcu ją kupujecie. Musicie sobie odpowiedzieć na parę pytań: 1. Co ten zakup zmieni we mnie, czy ubierając np. nową bluzkę będę faktycznie inna, lepsza, bardziej atrakcyjna? Czy nie mam podobnych rzeczy, przecież ludzie na ulicy nie wiedzą czy są nowe czy nie, czy mogę jakoś urozmaicić to co mam, założyć to co mam w szafie w innym zestawieniu, z inną biżuterią. Wymieniam ubrania i kosmetyki bo najczęściej to kupują kobiety, ale to samo dotyczy innych rzeczy. 2. Czy mam jakieś hobby, które nie pochłania dużo pieniędzy np. czytam książki-możesz wypożyczyć, słucham muzyki, jazda na rowerze-długoterminowa inwestycja, maluje obrazy. Czy jest coś oprócz pracy co mnie interesuje, co jest moja pasją?? Czy masz swojego bloga, strone gdzie piszesz o tej pasji? Czy znam innych ludzi, ktorzy tez sie tym interesuja? Pamietaj, to pasje sprawiaja, ze jestes ciekawa dla jakiejs grupy osob, nigdy nie bedziesz dla wszystkich. 3. Czy jestem perfekcjonistka? Jesli tak, to dlaczego, czy rodzice nie doceniali Cie, czulas sie zawsze biedna, gorsza a teraz stac Cie na wiecej i korzystasz? Zrob liste zalet-docen siebie! 4.Co zrobisz jesli stracisz prace? Bezrobocie trwa średnio 6 miesiecy nawet przy bardzo aktywnym szukaniu pracy, czy odkładasz jakies pieniadze, liczysz na innych meza, rodzicow? A co jesli cos im sie stanie i zostaniesz zdana na siebie? 5. Ocena mnie i ocena innych. Czy oceniam ludzi po tym jak sie ubieraja, czym jezdza, gdzie wyjezdzaja na wakacje czy traktuje z szacunkiem kazdego czlowieka, ktory stara sie ale jest np. biedny? Jakie cechy cenie u innych, a jakie cechy inni moga cenic u mnie? To poki co tyle, a potem to juz ciagla praca nad soba i budowanie "zdrowego" systemu wartosci.

Gość gość
Fundacja Inspiratornia realizuje Tydzień Porad Prawnych dla osób mających problemy prawne w związku z uzależnieniem od hazardu i zakupów. Porady będą realizowane w Warszawie w dniach 5 - 11 października i będzie można je otrzymać podczas spotkania bezpośredniego, jak i poprzez e-mail. -Wszyscy zadłużeni, cierpiący jednocześnie z powodu uzależnienia behawioralnego – patologicznego/problemowego hazardu i zakupoholizmu – będą mogli zasięgnąć porady prawnej: jak negocjować zadłużenie z bankiem, jak uzyskać możliwość podzielenia długu na raty, jak uzyskać odroczenie spłaty kredytu etc.- mówi Maja Ruszpel, Prezes Fundacji Inspiratornia. W ramach oferowanej pomocy przekazane zostaną informacje zgodnie z obowiązującym stanem prawnym. Porad udzielać będzie doświadczona prawniczka, Agnieszka Sieniawska, prowadzącą od 4 lat Biuro Praw Osób Uzależnionych. -Zachęcamy do kontaktu z nami już od 1 września i umawiania się na wizyty lub kontakt. – mówi prawniczka - Z racji ograniczonego czasu trwania projektu decyduje kolejność zgłoszeń. Zapytania oraz zapisy na spotkanie należy przesyłać na adres e-mail maja.ruszpel@gazeta.pl Kampania informacyjna Fundacji Inspiratornia jest współfinansowana ze środków Funduszu Rozwiązywania Problemów Hazardowych będących w dyspozycji Ministra Zdrowia www.facebook.com/behawioralnie_racjonalnie TELEFON ZAUFANIA: 0 801 889 880

Gość gość
czy ktoś z was leczył się może tu www.horizon.info.pl ? zastanawiam sie nad wysłaniem tam córki... prosze o pomoc.