Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdallenkaaa

Wiek zarodka na usg

Polecane posty

Gość magdallenkaaa

Witam kobietki.Mam pytanko.Czy lekarz na usg był w stanie ustalić dokładniej wiek zarodka kiedy mogło dojść do zapłodnienia? Czy którejś z Was zależało na dokładnym ustaleniu tego ? W którym tygodniu ciąży można najdokładniej to ustalić?

Gość qqqqqwertyuiokj
:o pacnij sie w łeb, nie można tego dokładnie ustalić.

Gość właśnie na początku
w ogóle do około 10 tc wszystkie zarodki są tej samej wielkości pierwsze usg genetyczne pomiędzy 11 a 14 tc najbardziej precyzyjnie określa jego wiek później każde dziecko rośnie swoim tempem

Gość magdallenkaaa
Usg genetyczne to te standardowe w gabinecie co robi się na poczatku ciąży czy to jakieś inne ?. Właśnie gdzieś słyszałam że te jest najbardziej dokładne w tych tygodniach

Gość zrrrt
dziewczyno dowiesz się najpierw troch e jak przebiega ciąża i jakie badania się wykonuje, bo normalnie jestes jakaś ograniczona w podstawowych sprawach :o

Gość zrrrt
genetyczne to nie jest standardowe badanie !!:o

Gość magdallenkaaa
Weż mnie nie wkurrrr....od rana zrrrt ! Mam już 12 letnią córke i pojęcie mam .Wtedy będąc w ciąży wszystko szło liniowo bez problemów. Standardowe usg wyniki i tyle przebiegu ciąży teraz jestem po poronieniu w kolejnej ciąży i tym razem szukam więcej informacji.Jestem bardziej ciekawa wszystkiego niż 12 lat temu stąd te pytania bo rodzić 12 lat temu a teraz w większej dojrzałości to różnica i jest więcej pytań

Gość właśnie na początku
spokojnie, nie zwracaj uwagi na złośliwe wpisy usg genetyczne pomiędzy 11 a 14 tc, to dokładnie to w trakcie którego sprawdza się kość nosową i przezierność karkową dziecka

Gość magdallenkaaa
Czyli krótko mówiąc na pierwszej wizycie u lekarza wiadomo podstawą będzie sprawdzenie czy ciąża się rozwija standardowym usg po czym umawiam się na usg genetyczne w celu ustalenia wieku zarodka

Gość właśnie na początku
a który to tydzień u Ciebie w tej chwili?

Gość magdallenkaaa
Teraz wychodzi 6 tydzień

Gość magdallenkaaa
Wczoraj wychodził 6 tydzień teraz obliczyłam kalkulatorem ciążowym i wyszedł już 7 tydzień

Gość właśnie na początku
no to najbezpieczniej na przełomie 7 i 8 tc (nie wcześniej) idź do lekarza celem potwierdzenia ciąży termin porodu będziesz miała ustalony na podstawie ostatniej @ następną wizytę lekarz na pewno wyznaczy Ci właśnie pomiędzy 11 a 14 tc i oprócz standardowego badania zrobi również wspomniane usg genetyczne, które m.in. również prognozuje termin porodu, czy jak wolisz ustali wiek ciąży;)

Gość właśnie na początku
a ostatnią @ kiedy miałaś?

Gość magdallenkaaa
Ostatnia była 31 grudnia 2010. Współżycie było 13 i 16 stycznia i ciekawi mnie który z tych dni był odpowiedzialny za zapłodnienie przy cyklach 28-32 średnio. Lekarz mi wypada właśnie w 8 tygodniu więc musi już być widoczne czy jest rozwój prawidłowy bo w poprzedniej ciąży w 8 tygodniu zarodek był ale bez życia

Gość magdallenkaaa
W sumie to stawiam na 13 bo gdyby owulacja miałaby być 16 to licząc od ostatniego dnia miesiączki byłby to 17 dzień cyklu czyli gdyby nie ciąża to okres byłby bo 34 dniach od ostatniej miesiączki (biorąc pod uwage że owulacja występuje w połowie cyklu ) a wtedy byłoby spóźnienia miesiączki 6 dni raczej tyle mi się nie spóźnia -max 3,4 dni

Gość właśnie na początku
aha, czyli 6w 1d (pierwszy dzień 7-go tygodnia) akurat z taka precyzją jak życzyłabyś sobie to może być trudno ustalić wiek ciąży ponieważ jeśli sama nie wiesz kiedy odbyła się owulacja, to musisz liczyć się z tym, że mogło do niej dojść i 72 h po ostatnim stosunku chyba najważniejsze jest by serce dziecko biło, a czy jest ono z pierwszego czy drugiego stosunku ma już mniejsze znaczenie;)

Gość właśnie na początku
ale owulacja nie występuje w połowie cyklu tylko na około 14 dni PRZED kolejną @ i przy Twoich cyklach stawiałabym na to, że dzieciątko jest z drugiego stosunku

Najbardziej przecyzyjnie wiek ciazy na tym etapie okresli poziom beta HCG... a pozniej ok 12 tygodnia usg.

Gość magdallenkaaa
No fakt że wyliczenie tego to loteria choć myśle że 16 to był juz okres poowulacyjny bo na bieliźnie miałam gęsty zaschnięty śluz (takie moje obserwacje:)) A np dzisiaj mogłabym zrobić sobie test z krwi na poziom beta HCG ? Trzeba być na czczo czy jakieś inne wymagania?

Gość właśnie na początku
nie, nie musisz być na czczo:) badanie powtórz po 48 h

Gość magdallenkaaa
właśnie na początku - bardzo Ci dziękuję za wszystkie info jestem Tobie bardzo wdzięczna :) Chyba sie wybiore dzisiaj na krew i zobacze co się święci :)

Gość właśnie na początku
a dzieciątko może być i z pierwszego stosunku, to też możliwe natomiast dzień stosunku to przecież niekoniecznie dzień zapłodnienia = owulacji więc to nadal gdybanie;) niemniej dziecko musiało być poczęte pomiędzy 13 a 19 no max 20 stycznia jeśli zaś chodzi o betę, to wartości maja taką rozpiętość, że raczej trudno będzie ustalić dokładny wiek ciąży, tak jak chciałabyś natomiast sama beta hcg zrobiona kolejno dziś i po 48 h pokaże czy ciąża rozwija się prawidłowo więc warto zrobić dla własnego spokoju;)

Gość magdallenkaaa
No już dzwoniłam do labolatorium i wyniki byłyby około 16-17 godz więc się przejde i dotlenie :) Do wizyty lekarskiej jeszcze 2 tygodnie więc teraz choć troszke się upewnie czy wszystko jest w normie. Po odebraniu wyników klikne tutaj może coś zasugerujecie na podstawie wyniku bo mi goglowanie zostanie by to odczytać:)

Gość właśnie na początku
to daj znać co i jak:) powodzenia:)

Gość magdallenkaaa
hello. Na wyniku mam napisane 21945,24 m IU/ml hmmm porównywałam to z wynikami z neta i dalej nic nie wiem ....

Gość magdallenkaaa
hello. Na wyniku mam napisane 21945,24 m IU/ml hmmm porównywałam to z wynikami z neta i dalej nic nie wiem ....

Gość magdallenkaaa
Hello. Na wyniku mam napisane 21945,24 m IU/ml zakres wartości ref < 5,00 hmmm porównywałam to z wynikami z neta i dalej nic nie wiem ....

Gość magdallenkaaa
Hello. Na wyniku mam napisane 21945,24 m IU/ml zakres wartości ref < 5,00 hmmm porównywałam to z wynikami z neta i dalej nic nie wiem ....

Gość magdallenkaaa