Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxzzssdd34s

Wyrwany zab, zszyte dziaslo. Pytanie

Polecane posty

Gość xxzzssdd34s

Witam. Wczoraj bylem u detysty, wyrwali mi zab, musieli rozciac dziaslo ,zeby dostac sie do korzeni (mialem je niestety bardzo krzywe), no i potem je zaszyli. Moje pytanie to... kiedy moge umyc zeby :P?

Gość xxzzssdd34s
pomurzcie, robiłem lodzika dentyscie i z polykiem i mam niesmak :o :(

Gość najwcześniej jutro
omijając szew

Gość xxzzssdd34s
Fail, mialem dentystke xD

minimum 24 godziny ale jesli czujesz potrzebe to umyj tylko tego miejsca nie dotykaj szczotka za bardzo :P

Gość xxzzssdd34s
No to dla pewnosci umyje jutro, bo dzisiaj jeszcze troche krwawi ,minimalnie ,ale zawsze i sie troche boje xD

Gość xxzzssdd34s
A co to jest :P?

Spongostan jest miejscowym środkiem hemostatycznym przeznaczonym do zabiegów chirurgicznych z krwawieniem żylnym lub sączeniem, kiedy tradycyjne sposoby hemostazy są utrudnione lub niepraktyczne, a niewchłaniające się materiały są niewskazane. Spongostan przywiera do miejsca krwawienia i wchłania ilość płynu 45 razy przekraczającą jego ciężar. Dzięki jednorodnej porowatości Spongostan wychwytuje płytki krwi, przez co aktywuje się kaskada krzepnięcia, zamieniając rozpuszczalny fibrynogen w siatkę nierozpuszczalnej fibryny, co zatrzymuje krwawienie. Spongostan jest wchłaniany po 3-5 tygodniach od założenia. Forma leku: dental gąbka 10 x 10 x 10 mm. Zawartość substancja czynna - gąbka żelatynowa. Sposób działania: przy bezpośrednim kontakcie z raną gąbka aktywuje płytki krwi i rozpoczyna się proces krzepnięcia. Spongostan wchłania płyn i cząsteczki krwi w ilościach wielokrotnie przekraczających jego własną masę, uciska więc tym samym mechanicznie krwawiące naczynia. Zastosowanie: wszelkiego rodzaju zabiegi chirurgiczne, którym towarzyszy krwawienie z naczyń. Gąbka jest wchłaniana przez tkanki i nie trzeba jej usuwać.

Gość xxzzssdd34s
Hmm hmm, chyba tego nie ma :P Po zabiegu dali mi standardowo tampon, czy jak to sie nazywa :P Zabieg mialem robiony wczoraj o 21 , dzisiaj kolo 8 bylo lekkie krwawienie, no chyba ,ze to byly pozostalosci od krwi w ustach :P Bo jakos duzo tego nie bylo :P

mysle ze raczej masz spongostan wsadzony :P jesli miales nacinane dziaslo i zszywane :P umyj wieczorem zeby i wyplucz dokladnie plynem do jamy ustnej np. eludrilem :) bedzie dobrze pozdro 600

Gość nonono i ja mialam mialam
Tez mialam tak wyrywany zab i zszywane dziaslo . Umylam zeby bardzo szybko (po jakis dwoch godznach) delikatnie , posmaku nie moglam zniesc - nic sie nie stalo , nie narozrabialamtym .Najlepiej paste dla dzieci jakas smakowa uzywac przez pierwsze dni, niz meczyc dziaslo wypalajaca mieta ;) btw. dostawalam od razu zastrzyk na stany zapalne w organizmie,i antybiotyki jezli krwawienia by byly etc , mam nadzieje ze dentystka tez ci przepisala .

Gość Omnident
Dzień dobry, zęby można umyć nawet 24h po zabiegu pod warunkiem omijania miejsca po zabiegu. Samo miejsce aby uniknąć urażenia bądź uszkodzeni szwów warto pozostawić w spokoju co najmniej 72h, zasadniczo jeśli występowała potrzeba szycia nie należy się spieszyć z myciem bezpośredniego miejsca zabiegu za pomocą szczoteczki, szczególnie uważaj na tańsze szczoteczki o twardym włosiu.

Gość gość
Rychło w czas... czego używacie do narkozy? Mam problemy ze snem i chętnie kupie nielegalnie:P