Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giroeire

Dlaczego prąd c oroku drożeje

Polecane posty

Gość chryjaa
wyjdźmy na ulice

Gość albo np przestać sponorować
k.k. na to k.k. nie pozwoli. w Czechach nie mieli takiego problemu.

Reforma KRUSu nie jest taka istotna trzeba by reformować ZUS i system opieki zdrowotnej ale tego wszyscy się boją.

Gość nie jest istotna???
tzn te 15 do 17 miliardów złotych wyrzucanych za okno nie jest istotne? a te 5 miliardów na k.k. tez nie jest istotne? i ty mówisz o reformach?

Gość reforma opieki zdrowotnej
tzn sprywatyzowanie jej już od jakiegoś czasu trwa. nie da się wszystkiego na raz zrobić.

Więcej dopłaca się do ZUS bo i ten jest większy. Po drugie żeby przeprowadzać reformę KRUS najpierw trzeba zweryfikować kto jest naprawdę rolnikiem a kto nie :). Nie wiem czy ktoś w ogóle ma jakiś pomysł na reformę ZUS i KRUS poza podnoszeniem wieku emerytalnego i składek. Panowie ekonomiści proponują model Kanadyjski.

Moim skromnym zdaniem należałoby uprościć do granic możliwości przepisy prawne. Nawet te podatkowe, to nie jest trudne a jedyne co zrobiono przez taki długi okres czasu to wprowadzono podatek CIT 19% i zlikwidowano najwyższą stawkę podatku PIT. Uważam że stawki podatku VAT powinny być dwie i to nie tak drastycznie wysokie np 5% i 20% albo i mniej.

Gość na bieżaco ZUS żyje
ze zbieranych składek. wypłaty świadczeń sa z budżetu. to też pozostałość po socjaliźmie i z tym się nic nie zrobi. rolnik to ten który uprawia pole. powinien płacić składki jak kazdy inny posiadający własny biznes. i do rolników budżet powinien przestac dopłacać.

Trudno mi się jednak wypowiadać w tych kwestiach bo nie wiem co najwięcej pochłania wpływów budżetowych. To wiedzą jedynie panowie posłowie uchwalający budżet. :) Chętnie bym posłuchał kogoś światłego w tych sprawach.

Gość tzn że uważasz
że trzeba zmienijszyć wpłaty do budżetu.

Rolnicy płacą składki w znacznie obniżonej formie i otrzymują najniższą emeryturę. Po akcesji do Unii rolnictwo w PL to poważny problem. Zachodnie gospodarstwa są lepiej rozwinięte i do dziś lepiej dotowane. Trudno to wyrównać. Granice mamy otwarte nie możemy regulować przepływu towaru. Nakładając wyższe opłaty na rolników zlikwidujemy rolnictwo. Można by zacząć od opodatkowania rolników z dużymi gospodarstwami np 20-30 Ha i zabrać możliwość bycia w KRUS osobom które nie uprawiają roli (tyle że to trudne do zweryfikowania). Podobno wg przepisów UE hodowca psów posiadający dwa psy może być rolnikiem :).

Gość hjjhhfggffg
bo głosujecie na ryżego już ponad 10 lat!! Najpierw był gdzieś tam, potem znowu w AWS, a teraz w PO, jak nie przejdzie założy nową partię i głupie poloczki pójdą znowu głosować na ryżego. A co najfajniejsze im bardziej Was gnoi i przytłacza podatkami, jego słupki poparcia rosną!! Widocznie lubicie być gnojeni. Ja tam siedzę w Anglii, część ludzi co po jego wizycie wróciła do Polski, bo obiecywał, że praca na nich tam czeka i uwierzyło i pojechało z powrotem, nie znalazło w Polsce pracy, a tutaj nie mają do czego wracać. Taki kraj jak w nim durni obywatele, dusić Was jak cytryny i wierzyć w gruszki na wierzbie. Tylko za chwilkę nie będzie co w Polsce sprzedawać.

Podatki są u nas i tak wysokie przypominam że VAT to 23% i obejmuje sporą część produktów a jest to więcej niż 1/5 ceny. Podatek akcyzowy też mały nie jest. Obniżając różne podatki pośrednie zwiększamy kapitał inwestycyjny (ludzie mają więcej w kieszeniach) dodatkowo zwiększamy szansę na przeniesienie ludzi z szarej strefy do osób zarejestrowanych. Jak wspomniałem wcześniej wg. mnie proste prawo i jednolite podatki dają szansę każdemu większe na założenie firmy oraz sprzyjają wzrostowi zatrudnienia. Większe zatrudnienie to większe wpływy z podatków. Widać to było na przykładzie akcyzy na alkohol po jej obniżeniu drastycznie spadła ilość kontrabandy a więc i wpływy do budżetu wzrosły.

Odnośnie Anglii to z racji kryzysu przejściowo wprowadzono VAT 15% na pobudzenie gospodarki u nas nikt takiego manewru nie przeprowadził niestety.

Przepraszam powyżej źle złożyłem zdanie i dodałem kropkę po skrócie wg, więc poprawiam: "Jak wspomniałem wcześniej wg mnie proste prawo i jednolite podatki dają większe szansę każdemu na założenie firmy oraz sprzyjają wzrostowi zatrudnienia."