Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomóżcie proszę,może ktoś wie

duży pryszcz u dziecka-co to jest?

Polecane posty

Moje dziecko ma 6 tygodni a od kilku dni robił mu się na ramieniu duży jakby pryszcz. Najpierw był taki guzek, potem zrobił się czerwony a teraz gdy go lekko nacisnę robi się biały.Jest jakby pod skórą, ale w dotyku jest twardy.Co to może być i co z nim zrobić?Dziecko jest dobrze odżywione i codziennie kąpane...

Gość ja bym kupiła na
czyrak

Właśnie też mi się tak zdawało, w poniedziałek pójdę z dzieckiem chyba do lekarza bo to rosło już kilka dni. Myślałam że to pryszcz i że samo pęknie czy coś, nie dotykałam ani nic z tym nie robiłam, ale widzę że się powiększyło i ma biały środek, jest twarde i jakby głębiej pod skórą. Wychodzi więc na to, że jednak czyrak...

Gość to j
to jest normalne, każde niemowlę tak ma po szczepieniu nie pamietam po jakim, nie wolno tego zdrapywć ani wyciskać, samo zniknie, czasem trwa to kilka tygodni, potem zostanie po tym blizna (taka jaką mamy rowniez my na ramieniu)

Gość to j
juz mi sie przypomniało to po szczepieniu na gruźlicę, nasza pediatra mówiła że właśnie tak ma być, mój syn niedawno tak miał i tez się wystraszyłam. pozdrawiam

Ale to nie jest po szczepieniu, syn nie był jeszcze szczepiony. Tylko w szpitalu po porodzie, kolejne szczepienie mieliśmy mieć we wtorek.

Gość to j
tak wlaśnie w szpitalu dostaja dzieci szczepionkę na guźlicę i wzw

oooo czyli to możliwe że to mu się robiło przez tyle tygodni? Nie wiedziałam, ale we wtorek mamy szczepienia więc zapytam przy okazji. Dziękuję za odpowiedzi, trochę się uspokoiłam.

Gość ojaIOS
Najlepiej idź z dzieckiem do lekarza!

Gość to j
znalazłam na stronie o szcepionkach "Po szczepieniu przeciwko gruźlicy pojawia się miejscowy odczyn przypominający ropień. Nie należy go moczyć, zaklejać plastrem ani przykładać okładów. Zmiana sama się wkrótce zagoi." Więc pewnie to jest to u nas tęz to się zaczęło kilka tygodni po urodzeniu i zagoiło sie chyba po około 2 miesiącach