Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMUSIAZAPRACOWANAJKAJ

Chetnie sie dowiem jak spędzają czas mamy 2,6 latków

Polecane posty

Tzn. chodzi mi oto jak rozwijaja sie Wasze pociechy? Czy mozecie sie swobodnie wybrac z malą/ym na zakupy, restauracji, do kina, kosmetyczki, solarium? Czy pampersy juz pozegnaliscie na over?

moja córka lat 2 i pół pampersy "over" pożegnała gdy miała rok i 8 miesiecy... od tego czasu nie miala zadnych wpadek

Jak to do kosmetyczyki i solarium ? Ty siedzisz na fotelu , kosmetyczka nakłąda ci maseczki a dziecko gdzie ? Siedzi obok ? O solarium już nie wspomnę ... Ma wejść ze mną do pomieszczenia i stać przy łóżku , czy przed drzwiami czekac ? Chodzę do kosmetyczki i solarium , ale bez dziecka . Na zakupy to normalnie, mała nie ucieka , na spacery chodzi grzecznie za rączkę lub przy mnie. A jeszcze pół roku temu byłam załamana bo uciekała wszedzie , nie słuchała się . Córka ma prawie 2 lata i 2 miesiące . Nie pozegnałyśmy się jeszcze z pampersami , w tym temacie moja pociecha jest niereformowalna. Ale ma inne umiejętności ,którymi mnie zadziwia :)

hehe:) no może nie dosłowie, ale np. posłucha jak mama powie że ma poczekać na nią, bo np. ide sie opalać.....oczywiscie Pani recepcjonicta ma ją na oku:) 2. i 2 miesiace i juz nie ucieka, fajnie:) A jak z mowa? wyraznie czy mniej, oraz czy sa wychowywane wsród rodzenstwa w domu:)

Mój ma 2,5. W kinie się nudzi. Próbowaliśmy ale mu się nie podoba, a to od dziecka zależy bo córka od kiedy 1,5 roku skończyła uwielbia do kina chodzić. Zakupy jak najbardziej, kosmetyczka? Tu bym się bała bo jak mi zalepi oczy to mały mógłby skorzystać z chwili nieuwagi i się czymś pobawić. Fryzjer bez problemu. Ja mam o tyle "fajnie" ze wszędzie chodzę z dwójką więc, mimo, że starsza jest rozważna i grzeczna to jednak trzeba podwójnej uwagi. Co do pieluch to od września nie używamy na dzień. Na noc zakładam jeszcze, ale zdarza się często że budzi się z suchą.

To właśnie te inne umięjętności :) Mówi dużo i ładnie, spiewa piosenki , mówi wierszyki , sama sie ubierze ( spodnie skarpetki , kapcie, buty , kurtka , bluzka (z małą pomocą) , czasem uda sie jej rajstopy założyc ) , sama zje wszystkie posiłki , posprzata zabawki jak ma ochotę - ale to znak że potrafi . Nie ma rodzeństwa, ale chodzi do żłobka. Moze stąd ten poślizg z pampersami .

Gość kukuriullllja
czyli jednak:) jedna ma starszą siostre od której sie uczy. A drugie dziecko chodzi do żlobka gdzie tez szybcziej sie uczy. Wychodzi na to ze jak dziecko sie wychowuje wsrod rodzenstwa lub chodzi do żłobka nauczy sie wiecej i szybcziej niz dziecko wychowywane tylko przy opiece babci, jako jedynak:(

Gość kukulkajhgf
taneryfa a kto ja uczył tego wszystkiego? sama sie nauczyła czy ty ja nauczyłaś? chodzi mi o ubieraie skarpetek, spodni, bluzy itd

Gość niektoremamy..
ucza dzieci , zmuszaja dzieci bez sensu. Dziecko nawet nie wiem czemu cos musi, nauczy sie tylko a pamiec i tyle

Gość kasiunia
moja ma 2,7 niesika w pampersy odkiedy skonczyla 2lata ani wdzien ani wnocy , mowi pelnymi zdaniami od 1,5 roku , teraz to juz nawet przegada, mowi bardzo wyraznie r na zakupy bardzol ubi chodzic , na spacerze raz sie slucha raz nie , tak samo ze sprzataniem zabawek , uibierac sie i rozbierac sama umie siku i kupe chodzi sama ,po sisuianiu sama wyciera , po kupce wola, sama je aha i niema starszego rodzenstwa ani nie chodzi do przedszkola ,

Gość kasiunia
co do piosenek i wierszykow , sama zapamietuje czytajac jej lub spiewajac , duzo piosenek z bajek zna,

Gość kasia....
Kasia pozazdroscić:0 A szczepiłas ja a wszystkie szczepienia ? i na ta MMR?

Gość poprostukkk
lala

odpowaidam na pytanie. Ja ją nie ucze , wolę się pobawić niż klepać wierszyki . Wydaje mi sie że zapamiętuje , bo czesto wraca ze żłobka i powtarza jakies frazy wierszyka lub piosenki , której ja na pewno jej nie śpiwałam . Genrealnie szybko łapie, ostatnio np. tak sobie zaspiewałam " Nie pijemy wódki , nie pijemy wódki , pocałunek był za krótki .. " to od razu stało się hitem na 2 dni . Po jedbym zaspiewaniu prze mnie. Nie mam ambicji żeby moje dziecko było najlepsze , nie cisnę jej na pampersy , smoka też nie zabieram ( do spania ) . Z ubieraniem się to jej włąsna inicjatywa , gdzieś przeczytałam żeby dziecka nie pospieszać i go nie wyręczac jak zaczyna przygodę z ubraniami , nawet jezeli zakłada na lewą stronę lub buty na innego nogi . Na początku córka własnie tak robiła , buty zawsze zakłądała źle . Ale teraz całkiem sprawnie jej to wychodzi . Ja poprostu pozwalam/pozwalałam jej sie samej ubierać , oczywiscie nie zawsze, bo i ona nie zawsze ma na to ochotę , ale fakt jest faktem że jak jej się chce to stojac np. w body , usiadzie , wciśnie jakos rajstopy które musze troche potem podciągnac , założy bluzke przez głowę , ja przyczymam rękaw , wciśnie jedną rczkę , potem drugą . Spodnie od kombinezonu założy sama , potem buty też , kurtkę musze przyczymać na jej wysokosci , rece wkłąda sama ja muszę na suwak zapiać , czapke założy , ja zawiażę , rekawiczki założy sama .