Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elis22

Nefrostomia w ciąży

Polecane posty

Gość elis22

Jestem w 24 tyg.ciąży i od ok.2 tyg.jestem po zabiegu nefrostomii. Czy któraś z mam miała przeprowadzany taki zabieg w ciąży bo mam kilka pytań?

Gość weroniczka86
Witaj :) Ja mam założoną nefrostomię od 19 tyg. ciąży ( obecnie jestem już w 32 tyg.) , więc jeśli chcesz zadawaj pytania jeśli będę umiała to odpowiem :) pozdrawiam

Gość Jo.
Witajcie, mam parę pytań do weroniczki86. Z twojego postu wynika ze masz ten cewnik założony już perą ładnych tygodni. Jak z tym na co dzień funkcjonujesz? Czy mogłabyś mi opisać na czym dokładnie to cewnikowanie polega? Ile byłaś w szpitalu? Czy zakładali ci to w jakimś znieczuleniu? Czy to jest szkodliwe dla dziecka?

Gość weroniczka86
A więc tak: W szpitalu przebywała ok. 2 tyg , samo cewnikowanie trwa jakieś 5-10 min. . Na samym początku ciężko się jest do tego przyzwyczaić , ale później już da się prawie normalnie z tym funkcjonować, no niestety kąpiele są zabronione, ponieważ to cały czas jest "żywa" rana , ale prysznic jak najbardziej :) Dla dzidziucia nie jest to w żadnym wypadku szkodliwe. Tylko czasami bywa tak , że się ląduje w szpitalu co tydzień , ponieważ jakby nie patrzył to jest ciało obce które dość często wywołuje infekcje w moczu , ale tak po za tym to da się przeżyć , w końcu robimy to dla naszych pociech :)

Gość weroniczka86
A no i oczywiście zakładają to w miejscowym znieczuleniu i robią to urolodzy .

Gość Jo.
Dziękuję ci weroniczko za odpowiedz. Mam jeszcze parę pytań. Czy wodonercze pojawiło ci się dopiero podczas ciąży czy miałaś wcześniej z tym problem? Trochę przeraziła mnie długość przebywania w szpitalu. Dlaczego trwało to aż dwa tygodnie skoro sam zabieg trwał tak krótko? Czy leżałaś na oddziale ginekologicznym czy urologicznym?

Gość weroniczka86
Cewnik mam założony z powodu kolki nerkowej , która uaktywniła się w ciąży. Tak długo leżałam w szpitalu ponieważ jak już wcześniej wspominałam miałam ciągłe bakterie w moczu. A leżałam na oddziale patologii ciąży, ze względu na to , że jestem w ciąży , a tak normalnie to powinnam leżeć na oddziale urologii.

Gość tusiaa89
Nie wiem, czy tu jeszcze ktoś zagląda, ale wydaje mi się że już urodziłaś skoro w marcu byłaś w 32 tc :) ja nefrostomie mam założoną od 32 tc również z powodu nawracającej od 27 tc kolki nerkowej a teraz zaczynam 36 i czym bliżej porodu to zastanawiam się jak mam rodzić, skoro jak oddychm to mi się tam podobno wszystko "rusza" a jak jest przy takim wysiłku jak poród? do lekarza idę dopiero za 2 tygodnie a tydzień temu zapomniałam zapytać jak to będzie, wiec proszę napisz jeśli znajdziesz chwilę czasu jak rodziłaś i czy wyjęcie tego ustrojstwa po 3 tygodniach połogu boli i czy nie masz już problemu z tym jakże okropnym bólem ;/ pozdrawiam ;)

Gość weroniczka86
Masz rację już urodziłam ślicznego chłopczyka :) Poród miałam naturalny w 37 tc. , ogólnie na porodówkę trafiłam o 17 a o 21.05 już urodziłam. Jeśli chodzi o nefrostomię to wcale nic nie czułam podczas porodu , że ją mam :) W ogóle zgadam się z opinią , że poród w porównaniu do kolki nerkowej to pikuś :) Ten worek usunięto mi ok. 5 dni po porodzie , usunięcie nic nie boli :) Nawet nie czułam , że już po wszystkim :)

Gość tusiaa89
dziękuję, trochę mnie uspokoiłaś :) mam nadzieję, że u mnie też pójdzie tak "gładko" ;P porodu jeszcze się nie boję bo naczytałam się że ból porodowy do kolkowego to pikuś ;), tylko ta rura mnie niepokoi, że mi tą raną flaczki wylecą jak będę parła :p urodziłaś trochę wcześniej- czy to przez problemy z zakażeniem dróg moczowych? bo mnie Pani Doktor poinformowała, że najprawdopodobniej urodzę wcześniej przez te moje ciągłe problemy z pęcherzem i zastojem w nerce. Mam nadzieję, że córcia będzie chciała wyjść w terminie - akurat po sesji co byłoby moim marzeniem ;) Tobie świeża Mamusiu gratuluję zapewne ślicznego Synka i wytrwałości ;))

Gość weroniczka86
Tak urodziłam wcześniej ze względu na częste zakażenie dróg moczowych

Gość Naomi 24
Witam mam pytanie odnośnie nefrostomii, mam ją założoną w 21 tyg. ciąży obecnie jestem w 29 i ciągle pojawiają mi się infekcje dróg moczowych jestem leczona antybiotykami, w tym momencie już po 3 kuracji i znów mam bakterie czy u Was się też tak dzieje???? Jakimi lekami Was leczono???? Bardzo zależy mi na odpowiedzi bo martwię się o dzidziusia.

Gość dolllllka
a czy bakterie w moczu to jakis duzy problem w ciazy - przeciez to normalne..... czy ktorejs z was powiedział lekarz ze to zagraza dziecku ?

Gość weroniczka86
Ja bakterie w moczu miałam całą ciążę , leczona byłam Biofuroksynem dożylnie i z tego co wiem to ma jakiś wpływ na dziecko, bo mój Synek urodził się też z bakteriami w moczu :/ , ale teraz już jest ok :) Chłopiec rośnie jak na drożdżach :) Ma już 3,5 mc i waży 5950 g i ma 63 cm :)

Gość tusiaa89
Ja również mimo nefro. miałam cały czas bakterie w moczu:/ i pęcherz ciągle bolał :( urodziłam 1.5 miesiaca temu wyciągnięto mi to po 3 tygodniach i odpukać wszelkie dolegliwości z pęcherzem minęły mimo iż miałam przed ciążą non stop przeziębiony pęcherz :) także wszystko przed Tobą. Ja brałam 7 antybiotyków w ciąży tylko i wyłącznie na pęcherz : Duomox, Zinnat*2, Biofuroxym*2, Biuracef i jeszcze jakiś a Moja Karolcia nie ma bakterii w moczu , rośnie i rozwija się prawidłowo :) 1.5 msc 60 cm i 5.3kg ;)

Gość peti27
czesc dziewzyny ja mam zalozozona nefrostomie przeskurna prosto do nerki od 27 tygodnia ciazy z powodu wodonercza teraz jestem w 34 i w poniedzialekmam isc na wyniane dreniku powiedzcie mi czy to tez tak boli jak przy zakladaniu pierwszy raz

Gość tusiaa89
cześć ;) Szczerze powiedziawszy to wyciągnięcie cewnika to najprzyjemniejsza rzecz podczas całej tej "imprezy" ;) Nic nie boli. Mam pytanie - dlaczego Tobie to wyciągają a nie czekają do rozwiązania?;> Pozdrawiam ;))

Gość gość
Witam czy ktoś jeszcze jest zainteresowany nefrostomia? moge odpowiedziec na pytania gdyz mnie to spotkalo, i chetnie tez sie dowiem czy ktos ma takie problemy jak ja. Pozdrawiam

Gość gość
Jest tu ktos jeszcze ?

Gość gość
Obecnie jestem w 28tc. Mam zalozona nesfeostomie od tygodnia. Czy was tez to tak strasznie bolalo przy normalnym funkcjonowaniu ? :(

Gość gość
Witam Mam założoną nefrostomie od 30tc obecnie jestem w 35tc. Przyznam ze od paru dni praktycznie się nie podnosze, mały strasznie się pcha właśnie na ta nerke, czuję jakby mi wyrywal dren. Juz mi brakuje siły...od 19 tygodni każdy dzień jest bólem