Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość l\sfm\

Wasz ulubiony obiad??????

Polecane posty

Gość l\sfm\

moj najlepszy obiad na swiecie to : kartacze mojej mamy, ja zabardzo nie umiem,ale jej pomagam wiec robi dosyc czesto...az mi slinka leci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja nawet nie wiem co to są te
kartacze i nigdy ich nie widziałam w Polsce. Sprawdziłam w Google i się okazało że to litewskie cepeliny. Musisz mieszkać gdzieś przy granicy z Litwa na Podlasiu, bo w centralnej Polsce ich nie uświadczysz. Same cepeliny są ok. To takie długie pyzy z mięsem, tylko ciasto jest grubsze i czasami jest w nich kapusta z grzybami albo jeszcze co innego. Próbowałam tego w Wilnie, ale bardziej smakowały mi bliny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sa ja mieszkam w bialymstoku
to sa takie spore puzy z miesem, ale smakuja o niebo lepiej niz te ze sklepu, moi znajomi tez je robia tylko nieczesto bo wymagaja duzo pracy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uwielbiam jedzonko
gołąbki kładzione kluski z serem białym pierogi ruskie frytki ze smażona kiełbaską schabowe i marchewka, mniam!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ślązaczka rodowito;d
Modro kapusta , rolada i kluski ;d kto nigdy nie była na śląsku i nie jadł nie wie co traci !!!! do tego pyszny sosik ! mniam !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bigos z piczarkami i mieskiem zup pomidorowa z bazylia i oregano zupa pieczarkowa z śmietaną spagetti z mieskiem mielonym i pieczarkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uwielbiam jedzonko
nigdy nie jadłam śląskiego jedzenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja to luubie
Ruskie pierogi Kotlet mielony ziemniaczki i marchewka duszona z groszkiem Ryba z frytkami i surowka z kiszonej kapusty Duszona wolowina z kopytkami i buraczkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja to luubie
Kluski śląskie tez lubię ale inaczej. Z maselkiem i cukrem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Dzisiaj przejadłam się ruskimi pierogami. Pyszny obiad, tylko cholernie dużo roboty, żeby zrobić tyle, żeby nakarmić stado głodnych małpiszonów. ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chyba taki jak dzisiaj - plastry duszonej karkówki z cebulką, kasza gryczana, surówka z pomidorów no i robi się razem z duszeniem 40 minut a samej roboty może ze 20, tyle co przyprawić mięso i zrobić surówkę plus herbatę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja to dziwna jestem
bo klusek nie lubię, a na Opolszczyźnie się wychowałam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja powiem wwam ze
ślązaczka ma racje, jestem z warszawy , kiedy byłam na delegacji w katowicach w restauracji zamowilismy z znajomymi z pracy własnie taki typowo śląski obiad - kluski, rolada , czerwona kapusta - smaku nie zapomnę nigdy, sama probowałam zrobic w domu lecz to juz nie jest to , jak by mi ktoras z forumowiczek mogła podac sprawdzony przepis na rolady , byłabym wdzieczna , pozdrawiam !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też ślązaczka .
ja również uwielbiam modro kapustę, do tego pieczeń wieprzowa, sos pieczeniowy i kluski śląskie - Pycha! Poza tym z ulubionych jeszcze dań to: bigos zupa pomidorowa schab ze śliwką zupa jarzynowa placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupa pomidorowa, gołąbki,
pierogi ruskie, barszcz czerwony z kołdunami, Lubię też takie tradycyjne obiady : mięso z sosem + ziemniaki+ surówki,mizeria + kompot truskawkowy :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo kaloryczny niestety... moj nr1 to pieczony kurczak z frytkami + sałatka z pomodorów z czosnkiem, w majonezie posypana tartym serem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bitki w sosie z zieniakami i salatka z porem i ze smietana golabki pyzy mojej babuni sajgonki kurak na soli z frytkami cebulowa poledwiczki z gorgonzola poledwiczki z kurkami i pomidorami kurak po japonsku schabowe na grzance piers kurza w sosie smietanowo-cytrynowym karkowka w marynacie z wna sosu sokowego i przypraw omlet Teodora z miesem i warzywami skumbria smazona na grillu z salatka grecka ale tak naj naj naj naj SUSHI :) schab w sosie chrzanowo-pomidorowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
kaciaa, jak robisz ten schab w sosie chrzanowo-pomidorowym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierogi kluski śląskie spaghetii naleśniki gołąbki roladki ryż z kurczakiem rosół pomidorowa barszcz grzybowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matulka>>>>> Schab ten mozna robic na zimno i na goraco Potrzbujesz ladny kawalek schabu bez kosci. Marynujesz go co najmniej 12 godzin ( sos sojowy papryka ostra majeranek sol ziolowa lub rozowa pieprz kolorowy majonez najlepiej kielecki) to dajesz do lodowy Do garnka zimnej wody wrzucasz ziele angielskie lisc laurowy i garsc soli zwyklej oraz zamarynowany wczesniej kawalek schabu owiniety wczesniej w folie spozywcza i przewiazany nitka. Czekasz az sie zagotuje gotujesz minut wylaczasz na 30 minut. Czynnosc powtarzasz 3 razy/ SchB TEN MOZNA podac zarowno na goraco kroisz wtedy grubsze plastry z ryzem/ziemniakami/ziemniakami zapiekanymi/piree/frytkami lub na zimno do kanapek do polmiska wedlin SOS pomidory swieze spazasz goraca woda obiersz ze skorki miksujesz z lyzka wiejskiej smietany swiezo startym chrzanem doprawiasz sola pieprzem i przetartym zabkiem czosnku sos mozesz adac na zimno lub na goraco

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
ile czasu gotuję? z pomidorów wyjmujesz pestki przed miksowaniem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asz az sie zagotuje gotujesz 5 minut mialo byc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
Ok, super :-) dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lo matko... dajcie spokoj juz z tym jedzeniam... czekam na meza z obiadem i az mi slinka leci... :O a tu jeszcze tyyyle czekania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja wlasnie konsumuje mielonego z piree ziemniaczanym salatka z pomodprow cebulka i smietana mniami Coralick wytrzymasz :) kurcze dalabym sie zabic za swieze kurki :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lekekele
Kupujecie o tej porze roku świeże pomidory i to na surówkę.Przecież te pomidory ani zapachu a ni smaku nie mają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kupuję kocham pomidory wiem, że nie mają smaku, ale chociaż sobie popatrzę, bo wyglądają ładnie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja kupuje... mam jeden sklepik gdzie nawet zima pomidory pachna i smakuja jak z mojego ogordka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×