Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siała baba mak nie wiedziała

zrobiłam dziś schab gotowany i ...rewelacja ...

Polecane posty

Gość siała baba mak nie wiedziała

nie przypuszczałam ze 5 min gotowania po 2 razy moze spowodowac ze mieso bedzie pyyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eefa
Ja nie lubie gotowanego miesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siała baba mak nie wiedziała
ale to dla mojej rodziny jakas odmiana ... Myslałam ze to bedzie jakies suche czy jak ale nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ssssszaa
A surowe nie było? jedliście na obiad czy jako wędlinę? też się zastanawiałam nad tym przepisem, ale boję się , że mięso będzie surowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no nie wierze!
w piatek mieso?! wstydzilibyscie sie! 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siała baba mak nie wiedziała
nie było surowe ...pychaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siała baba mak nie wiedziała
robi sie taką zalewe z soli ,cukru ,czosnek,majonez ,pieprz i miesza sie do tego ok 2-2,5 l wody i mięso jak sie zagotuje to z zegarkiem w rekuu 5 min i zdjąc z ognia ....jak wystygnie znowu zagotowac i 5 min i jak wystygnie to nadaje sie do jedzenia ...ja jeszcze w czasie pierwszego stygniecia nakłuwałam widelcem ...bo jakos sie bałam ze surowe czy cos ale jest przepyszne do chleba albo mozna zrobić jakis sos pieczeniowy i plastry dodac miesa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siała baba mak nie wiedziała
ja juz na te wędliny w sklepie patrzec nie moge :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja znam to i robie czesto
Jest to z całą pewnością przepis godny uwagi - przede wszystkim dlatego, że schab zrobiony w ten sposób jest bardzo pyszny, delikatny, soczysty i rozpływający się w ustach. Schab pieczony w piekarniku często ma tendencję do zbytniego wysuszenia i wiórowatości. Po drugie, szybko i łatwo otrzymujemy zdrową wędlinę bez konserwantów - łatwo policzyć, że wychodzi dużo taniej niż szynka sklepowa. Za kilogram schabu zapłacimy poniżej 20 PLN, a w tej cenie niemożliwe jest kupienie pysznej szynki bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Mój masarz, od którego kupuję wędliny bezpośrednio, za kilogram tradycyjnie przygotowanej szynki liczy sobie co najmniej 35 PLN (jeżeli ktoś z Poznania lub okolic szuka namiarów na zdrowe wędliny, to służę). Schabik taki z pewnością docenią ci, którzy lubią jeść zdrowo, oraz mamy zmagające się z alergiami u dzieci... ja również się do nich zaliczam. Można w ten sposób przygotować również mięso z indyka, mam ochotę też poeksperymentować np. z karkówką lub szynką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja znam to i robie czesto
Składniki: 2 kg schabu 2 l wody ok. 1/2-1/3 szklanki soli (najlepiej spróbować po rozpuszczeniu: woda powinna być mocno słona, ale nie tak, żeby nas skręcało ;)) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu dowolne przyprawy (ja dałam jeszcze majeranek, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy) Wieczorem pierwszego dnia wymieszaj wodę z przyprawami i majonezem, tak aby utworzyła się w miarę jednolita zawiesina. Zalewę zagotuj i ostudź. Dodaj mięso, ponownie zagotuj i utrzymuj w stanie wrzącym przez 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i całość zostaw na noc. Rano ponownie zagotuj wszystko i znów zostaw do ostygnięcia. Po tym drugim ostygnięciu, mięso jest już gotowe do jedzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sosek
ale kroisz to mięso wcześniej w plastry czy w całości wkładasz do zalewy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja znam to i robie czesto
w całosci wkładam do zalewy !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaRinKa_
ugotować schab zamiast usmażyć obtoczony w bułce tartej to zbrodnia podwójna - na mięsie i przeciwko własnemu podniebieniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tirill
W mojej rodzince również robimy ten schabik. Pycha! Szybko, łatwo i zdrowiej przede wszystkim. Jak się patrzy na opakowania wędlin to zawartość mięsa w mięsie jest znikoma....nie wspomnę o konserwantach, a tu przynajmniej wiem co jem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja tak robie nie tylko schab
ale karkówke ,łopatke,pierś z kurczaka i szynkę surową ...pprzepyszne ! Tych gotowych pakowanych nie moge juz trawić :O otwierasz taki pakunek w środku jakiś śluz sie bylewa noż koorwa rzygać sie chce :O :O dośc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja tak robie nie tylko schab
nawet sama zaczełam do tego piec chleb ...:O powiem wam ze chyba jakas moda nastała na domowe wyroby ...moi znajomi sami tez duzo robią w domu wędzą sami np ryby ,mięso ,robią sami jakieś fajne weki ....a jeszcze z 10 lat temu to nie do pomyślenia było po co !Ja 2 lata temu kupiłam sporą zamrazarke i latem ,jesienią wrzucam co mi sie nawinie .. Np truskawki w szczycie sezonu ...w pojemniczki i mroże,marchewka młoda ,w kawałki i mroże itd itp ...wiśnie, czereśnie /a jesienią troche warzyw itd ..aaaa i duuużo jagód :) zimą jak otwieram takie owoce to zapach ze mmmmmmmmmmmm:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajny przepis spróbuję
na pewno!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oo i ja tez sobie teraz
przypomniałam !:) moja ciocia tak robiła ....mmmmmmmmm chlebek świeży z masełkiem i plaster takiego schabu ...o jejku zaraz sie zapluje !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość było pilnować
A z kurczaka jak robicie to 2kg czego? Ja jestem na diecie wątrobowej (kamica :( ) i nie mogę wieprzowiny wcale jeść, a wołowinę i cielęcine tylko chudą, do tego indyka i kurczaka... A przepis wygląda tak smakowicie ze sie az zaslinilam :( Moga byc filety z kurczaka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jasne ze moze byc piers kurcza
ka lub z indyka i tak samo tylko moze nawet krócej niz min ...ja zrobiłabym 3 min ....ostygnie i znowu 3 min ... a miałaś wycięty woreczek? Bo to moja przypadłość tez ale mam juz długo spokój ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość było pilnować
dzięki :) Jeszcze nie miałam, niedawno się dowiedziałam dopiero, i teraz do gastrologa mam iść i będę na kolanach błagać żeby rozpuszczać te kamienie albo chociaż próbować rozpuścić, bo u mnie z operacjami (z narkozą) ciężko, i schodzę :( Na razie się przyzwyczajam do nowego menu żeby nie wywołać kolejnego ataku :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZawodowySzpieg
Powodzenia siostra:P Będzie wyżera na całą ośkę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaskam
do "było pilnować" dziewczyno na co Ty czekasz i cierpisz na kamienie ,jestem po laparoskopii i mam spokój a też prawie 40 lat cierpiałam i jadłam bardzo uważnie ,odwagi!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×