Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastannawiam siee

Smierc rodzica ktory nie pracował a renta rodzinna??

Polecane posty

Gość zastannawiam siee

Mam przypadek w rodzinie, ojciec dziecka zmar kilka dni temu, miał 41l, w zyciu moz e przepracował 8, ostatnie lata nie pracował, w zwiazku z tym dostanie jego dziecko rente? czy absolytnie nic sie nie nalezy?? matk a tego dzieciaka , tez jest n ajakiejs chorobowej rencie ok 400zł, dom socjalny, takze nie ciekawie, moze ktos zna odp.

Gość no nie wiem.....
Niestety nie dostanie. Jestem w takiej właśnie sytuacji. Mój były mąż zmarł a legalnie przepracował ok 10 lat ale w rozrzucie 20 letnim. A bierze się pod uwagę ostatnie 10 lat. Więc dziecko moje nie dostaje NIC!

Gość Vessss
Renta rodzinna przysługuje członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci miała ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy albo spełniała warunki wymagane do uzyskania tych świadczeń. Renta rodzinna przysługuje także członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci pobierała zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne.

Gość zastannawiam siee
jejku to jak on zostana tak bez niczego praktycznie.. a moze wnioskowac o rente wyjatkowa??

Gość poszukaj na stronie
ZUSu i zadzwon tam. Powinni cos powiedziec

Gość kkkiiikkkaaa
Tak, zostanie z niczym. Niby dlaczego cokolwiek miałoby jej się należeć, skoro ani ona, ani on nie pracowali, nie odprowadzali składek i podatków?

Gość zastannawiam siee
on zawsze cos tam zarabiał na czarnoche. ale tyle lat niegdzie.

Gość kkkiiikkkaaa
Jakby pracował legalnie to by miał. Praca na czarno to tak jak by w ogóle nie pracował.

Gość zastannawiam siee
nie mowie ze jaej ma sie nalezec tylo temu dziecku!!!!!!!!! na ma rente socjalna czy tam chorobowa bo ma chory kregosłup, nie dzieck a wina ze ma takich rodzicow, tak?? matke chora a ojciec był.. jaki był.. nie chce zl e o nim mowic.dzieciak ma głodowac..czy moze go zabiora??

Gość no nie wiem.....
Tu nie ma co wyzywać na matke czy ojca. Jestem w tej samej sytuacji a może w lepszej bo mogę pracować. Ale z 1 pensji nie jest łatwo z prawie dorosłym dzieckiem.

Gość bolocy bruch
moze opieka socjalna jej pomoze jakie da zapomogi czasem??

Gość Thomas57
Zastanawia mnie jedno-ktoś się pyta o poradę,a wy mu odpisujecie teksty typu,,jak nierobol to nic się nie należy'' powiem szczerze-czy w tym kraju warto pracować legalnie? Znam przypadek gdy mężczyzna przepracował 25lat ale w przed śmiercią nie miał pracy przez ponad 2 lata i jego synowi renty nie przyznano. Zus to banda cwaniaków. Ale odpowiadając na post-myślę że warto spróbować właśnie w mopsie-tam napewno jakąś pomoc przyznają na dziecko. I swoją droga walczyć w sądzie..choć myślę że to walka z wiatrakami. Polska to kraj dla cwaniaków i bogaczy. Prozdro.

Gość kjjj
a jesli ojciec nie pracowal bo sie jeszcze uczyl?

Gość gość
Nic nie uzyskasz poza rentą socjalną na dziecko o ile spełnisz kryteria dochodowe. Wszystkich informacji udzieli ci rejonowy OPS.

Gość gość
A czego by mieli to wypłacać, myslcie czasem logicznie bo az zal waszej głupoty

Gość gość
z ta renta socjalna na dziecko to jakis zart, nie wymyslaj jak nie wiesz i nie wprowadzaj ludzi w blad nieswiadomy czlowieku

Gość gość
tak... POLSKA ! mam 16 lat-prawie 17... moja mama umarla 8 lat temu, przez kilka lat zmagala sie z bardzo ciezka choroba i nie mogla pracowac, ale nie miala przyznanej zadnej renty, ani zasilku, poza tym skoro jest czworka malych dzieci, to logiczne, ze jeden rodzic nie idzie do roboty, bo prace ma w domu (wychowanie dzieci, zajecie sie domem..., szkoda, ze te swinie nie pojmuja, ze zawod matki i zony to najciezszy zawod na swiecie)... z ojcem, ktory jest moim prawnym opiekunem byla po rozwodzie, mieszkalismy z mamusią, a ojciec przyszedl po jej smierci... Nie chca mi przyznac renty, poniewaz mama nie pracowala (do cholery, jak pracowac majac czworke dzieci w wieku 3-9, z domem na karku i majac w sobie osiem raków? tym bardziej ze umara majac 27 lat...

Gość gość
To jest Polska właśnie :-(

Gość gość
idź do pracy, piszę serio, pewnie chcesz się dalej uczyć, ale nie warto bo po studiach i tak nie ma pracy, idź do jakiejś zawodówki, wyrób szybko fach i do pracy, nie patrz na renty.

Gość gość
za to teraz będą rozdawać na prawo i lewo 500 + za nasze podatki. Ten co uczciwie pracuje nie dostanie na jedno dziecko bo mu bedzie przekraczał dochód, a ten co ma kupę kasy i kilkoro dzieci- nierzadko zarobioną na biedzie swoich pracowników dostanie. Rzygać się chce.

Gość gość
Ja jestem również w (dla mnie beznadziejnej) sytuacji... Mój tata niedawno zmarł, mam 22 lata, uczę się, pracuję... Przez te wszystkie lata miałam 300zł alimentów i uwierzcie, dla mnie te 300zł było na prawdę wielkim ratunkiem. Cała moja wypłata idzie na opłacenie rachunków i mieszkania, a te 300zł właśnie starczyło mi na posiłki (na cały miesiąc) z pomocą mamy oczywiście... Okazuje się, że o rencie mogę zapomnieć bo w ciągu tych 10 lat nie przepracował legalnie ani miesiąca (inaczej komornik zabierał by mu całą wypłatę więc robota opłacała mu się na czarno). We wcześniejszych latach pracował legalnie dobre ładnych lat ale co z tego... Wniosek, renta mogę zapomnieć, alimenty mogę zapomnieć, o odzyskaniu taty również mogę zapomnieć. Dosłownie, zostałam z niczym i nikogo to nie obchodzi... Pozdrawiam.

Gość gość
Ty to akurat jesteś bezczelna kobieto. Masz 22 lata i jesteś zdrowa więc czas zacząć pracować. Ja procowałam o 19 r.ż.i również studiowałam. Utrzymywałam się sama w obcym mieście. Tata nie spłacał długów i nie martwisz się, że ktoś został bez należnych mu środków, a Ty młoda, silna kobieta stękasz bo nie dostałaś renty. Pasożytnicze podejście do życia.

Gość Ma nik
Osoby które, chcą uzyskać rentę lub zniżki na przejazdy mogą zapisać się do Szkoły Policealnej, dzięki której otrzymają status słuchacza oraz stosowne zaświadczenie, że uczą się i przysługują im zniżki. W Gdyni polecam placówkę NOVA Centrum Edukacyjne. Bardzo fajna szkoła.

Gość gość
ale pomagacie tylko nawzajem sie opluwamy poco tak