Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam problemm

nazwisko dziecka urodzonego za granica

Polecane posty

Gość mam problemm

urodze moje dziecko za granica. Mamy z mezem typowo polskie nazwisko zakonczone na -ska i -ski. Jak bedzie z nazwiskiem dziecka, bedzie nadawane wg poskich regul czyli ska dla dziewczynki, ski dla chlopca?? miala ktoras z was taka sytuacje?

Gość bedzie po ojcu
zakonczenie na -ski

Gość zimna cola
Dziecko odzieciczy normalne nazwisko, czyli Wasze Polskie.(bez zmian) pozdrawiam

Gość mam problemm
czyli bedzie twor na zasadzie Anna Kowalski??

Gość baryłłka
Zalezy, które nazwisko macie podane jako nazwisko rodzinne - twoje czy męża. Jeśli np. ty sie nazywałas Nowakowska, a on Kowalewski, po ślubie ty się nazywasz dalej Nowakowska, a on Nowakowski , bo slub był w Polsce, to dziecko, niezaleznie od płci, będzie NowakowskA. Jeśli tradycyjnie - nazywacie sie teraz Kowalewski i Kowalewska, to dziecko - tez niezaleznie od płci - bedzie KowalewskI

tak nazwisko pozostaje takie samo jak wasze dziewczynka ska chlopiec ski jesli macie odmienne nazwiska np. anna kowalska , jan kowalski

Gość baryłłka
Nie, jakie nazwisko będzie mialo dziecko za granicą, to już jest pewne i nie będzie zalezało od płci. Autorko, czy slub byl w Polsce? Przyjęliście nazwisko męża czy twoje? U mnie było tak, ze ja mam nazwisko na -ska, mój maż jest "zagraniczny". Ja mam nazwisko z kreską, dzieci bedą miały jego nazwisko. Gdyby on przyjął moje nazwisko (ślub byl za granicą) i przyjęlibysmy moje nazwisko jako nazwisko rodzinne - nazywałby się dajmy na to Michael KowalskA i dzieci też by miały nazwisko KowalskA - niezaleznie od tego, czy chłopcy, czy kobitki.

Gość baryłłka
A jesli piszesz, ze nazwisko bedzie nadawane "wg polskich reguł", to ja za bardzo nie wiem, o co chodzi. Czyli będzie rejestrowane w Polsce jako pierwsze? Da sie tak w ogóle?

Gość mam problemm
slub byl w Polsce, przyjelam nazwisko meza. Dziecko bedzie rejestrowane za granica, w kraju niemieckojezycznym. Chcialabym zeby dzieci mialy koncowki ski albo ska w zaleznosci od plci. nazwisko dziecka wg aktu slubu po niemiecku mamy ustalone na ski albo ska i zastanawiam sie czy to zostanie uznane.

Gość baryłłka
No to nie wiem, skoro macie w akcie slubu napisane, że bedzie zależnie od płci, to moze będzie. Ale raczej mi sie wydaje, że bedzie SKI

Gość baryłłka
Ah, akt slubu po niemiecku - sorry, jestem totalnie rozkojarzona. Nie wiem, nie mam pojęcia.

Gość tez mieszkam za granica
w klasie u mojego dziecka jest dziewczynka z nazwiskiem konczacym sie na -ski. Dziecko ma nazwisko po ojcu, w Polsce jest podzial na meska i zenska koncowke -ski i -ska, za granica ma wpisane jak ojciec.

Gość to wszystko zalezy
czy chcesz miec nazwisko po sobie-matce czy po ojcu. jak po matce to bedzie-ska jak po ojcu to -ski. musicie tylko oby dwoje wyrazic zgode,ze chcecie nazwisko po matce-jak bedzie dziewczynka. u nas w rodzinie dziewczynki i chlopcy maja-ski.