Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milk999

ANGIELSKI

Polecane posty

Gość milk999

witajcie. Wyjeżdzam niedługo do UK do pracy. Znam dużo słów (rozumiem 90%, jestem w stanie prawie wszystko powiedzieć, znam słowa, ale niegramatycznie za bardzo), ale mam problem z czasami takimi jak past perfect, present perfect continuous czy mową zależną. Czy Brytyjczycy używają wszystkich czasów czy tylko te podstawowe? Czy oni posługują się "książkową" gramatyką?

Gość simple present,present perfect
simple present continuous,mowa zalezna - to najczesciej stosuje sie na codzien.

Gość simple present,present perfect
na codzien podstawowe czasy w zupelnosci wystarcza :)

Gość Bhhfee
To zależy o jakich Brytyjczyków Ci chodzi. CHAWS nie używają prawie wcale ale już lekarze , nauczyciele , prawnicy, i inni raczej mówią poprawnie.

Gość juioiji
sorry, ale nie trzeba byc prawnikiem, aby uzywac czasu present perfect continuous. Jak zapytasz sie kogos od kiedy uczy sie angielskiego? Te czasy sa podstawa jezyka angielskiego, wiec musialabys rozmawiac z jakims totalnym tepakiem, aby ich nie uslyszec. To tak jakby sie zapytac czy Polacy uzywaja wszystkich przypadkow. jestem w stanie prawie wszystko powiedzieć, znam słowa, ale niegramatycznie za bardzo Skoro nie jestes w stanie sklecic gramatycznie poprawnego zdania, to nic nie jestes w stanie powiedziec, no bo jak?? Na zasadzie: ja chciec pracowac w ta firma? Zabierz sie do roboty i nastaw sie na ciezka prace, bo skoro nie bylas nigdy w UK, to tylko ci sie wydaje, ze rozumiesz 90% i jestes w stanie sie komunikowac:D

Gość Ohhhhoooooho
Jak to mówi znajoma moja ; ważne aby cię zrozumieli :D:D w UK jest pól roku i twierdzi ze już gada i nie potrzebuje się uczyć a tak naprawdę to ona nic nie rozumie co do niej mówią tylko sobie dopowiada:D a gada owszem tak jak słyszy a ze złe czasem usłyszy to powtórzy ...... :-/

nie wiem jak z angielskim, bo ja akurat wyjechałam do wiednia, ale... przed wyjazdem uważałam siebie wręcz za asa jeśli chodzi o język niemiecki :) jednak gdy dobiłam na miejsce to przez pewien czas miałam sporo problemów, by zrozumieć co kto do mnie mówi (mówili często za szybko, skracali zdania itp.) wszystko jednak wchodzi powoli w krew :) myślę, że na miejscu też na początku możesz się trochę wystraszyć, ale nie bój się uzywać języka, z czasem idzie się wiele nauczyć, może dobijesz kiedyś do 100% i nie będziesz stronić od wyżej wymienionych czasów :)

Gość milk999
dziękuję za odpowiedzi. W UK bywam często ale tylko turystycznie i rozumiem naprawdę prawie wszystko, mnie też rozumieją, często słyszę że mówię bardzo dobrze po angielsku. Jestem w stanie prowadzić swobodną konwersację, biorę często udział w szkoleniach prowadzonych po angielsku itp. ale ja po prostu chciałym mówić super poprawnie gramatycznie. Chodzi mi o to że nie zawsze wiem jakiego czasu użyć, czy bardziej pasuje np. czas present perfect czy inny. Niby znam wszystkie zasady kiedy jakiego czasu użyć ale czasem mam problem by je odróżnić

poprawne mowienie po angielsku polega na tym, ze nie zastanawiasz sie jakiego czasu uzyc tylko samo sie wie. cos jak jazda samochodem- nie zastanawiasz sie: a teraz naciskas sprzeglo, wrzucas trzeci bieg, puszczasz sprzeglo, wciskasz gaz, tylko wykonujesz to automatycznie bez myslenia o kolejnych czynnosciach. tak naprawde bedziesz umiala komunikatywny angielski jak nie bedziesz sie zatsnawiala jak mowisz. oczywiscie ze brytyjczycy uzywaja poprawnej gramatyki, nie zauwazylam zeby jacys mowili niegramatycznie. nie zastanawiaj sie co to za czas - jakis perfect cos tam- tylko po prostu musisz to instynktownie wyczuwac. a najlepiej nauczyc sie chyba w praktyce. pocieszajace jest to ze czy mowisz z bledami czy niegramatycznie to brytyjczyk jest do tego przyzwyczajony bo spotyka cudzoziemcow na codzien.

Gość ja mama nie jestem
"oczywiscie ze brytyjczycy uzywaja poprawnej gramatyki, nie zauwazylam zeby jacys mowili niegramatycznie. " :D a to mnie rozbawiłaś a może tylko ja spotykam takich tłumoków:) o literowaniu już nie wspominając..

Gość taniocha