Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wrocławianka27

Która parafia we Wrocławiu najtańsza???

Polecane posty

Gość wrocławianka27

jeżeli chodzi o śluby?? mam zaplanowany termin slubu na 6 sierpnia a ksiadz chce min 400 zł i do tego ma swoją ekipe, ktora ustraja kościół tez za niezłą kwotę i jeszcze organista 300 i jego zona spiewaczka 300!!! no jak dla nas za duzo troszke:( czy znacie moze jakies inne parafie, które tyle nie zdzierają???

Gość najtańsza????
a odkąd to sukienki ślubne rozdaje sie za darmo, a weselicha urządza "za piękny uśmiech"???? to ważna jest przysięga, czy hulanie nad schabowym kotlecikiem???? drogie są - katedra (z reguły ponad 1000zł, organista conajmniej 400), św. Jadwiga na Kozanowie (organista wychodzi przed ceremonią przed kościół i żąda dodatkowej kasy - tak do 500 zł), w uniwersyteckim swietni organiści za to chciwy proboszcz popytaj w parafiach zakonnych - uchodzą za "tańsze" - franciszkanie na karłowicach, jezuici na Alei Pracy, paulini na św. Antoniego, dominikanie przy galerii ;) ale i u nich zyskasz obniżkę "ceny" jeśli udowodnisz, że nie robicie wesela, i ważne jest dla was, by się pobrac - wtedy ok; co innego Panna Młoda, co kupuje kieckę za pare tysięcy, urządza super weselicho, a na ceremonię sępi... niestety najczęściej sępią te pary, które na same ciuchy ślubne wydają horrendalne sumy i urządzają weseliska w najdroższych restauracjach; a księża to nie ludzie, i jak motylki pyłkiem kwiatowym się żywią??? ludzka sprawa...

Gość wrocławianka27
przepraszam bardzo ale ja sukienke kupiłam na wyprzedazy za 600 zł i sie strasznie martwiłam, ze sa takie drogie i ani mi sie sni dawac wiecej ani ksiedzu ani nikomu innemu bo mnie na to nie stac i tyle

Gość Bartek34
ja nie wiem skąd ludzie biorą takie stawki. u mnie w mieście... wcale nie małym standard to organista 100 kościelny 50 ministranci 10... księża to już różnie jest parafia gdzie impreza kosztuje 700 ale są też takie gdzie ksiądz mówi ile łaska i tak jest faktycznie. Moim zdaniem rozsądnie jest dać księdzu MAX 300 zł. Jeżeli chce więcej zawsze można zapytać w kurii od kiedy sakramenty w kościele katolickim są płatne.. Zastanawia mnie skąd niektórzy organiści biorą takie stawki... mnie by sumienie nie pozwoliło wyciągnąć za godzinę pracy 300 zł.

Gość wrocławianko - ale weselisko
to pewnie będziesz miała na cztery fajery??? z talerzykiem za ponad 150 zł od łebka??? mimo niedrogiej sukienki??? bo nic nie piszesz, że będziesz miała tylko skromny obiad w domu albo niedrogiej restauracji... no to nie narzekaj na koszty w kościele - który trzeba posprzątac, ogrzać, przeprowadzać non-stop niezbędne remonty; to nie jest perpetuum mobile a ten, któ pisze, że dac organiście "za godzine pracy" to przesada - a ile płacisz na przykład dentyście???? na pewno dużo są czasem takie akcje, że księża obiecują ślub za darmo, byle młodzi w grzechu nie żyli ;) popytaj w kurii, może znajdziesz coś takiego we Wro ;)

Gość wrocławianka27
za dentyste nic nie płace bo chodze prywatnie wesele do 24tej bez poprawin w knajpie mojej ciotki wiec sie odczepcie pisowskie moherowe berety ...zawistne toto wszystko a do kosciołka to pewnie latasz co chwilka

Gość Bartek34
do osobnika który się nie przedstawił tak się składa że byłem kiedyś organistą i w życiu bym nie wpadł na to żeby za ślub wziąć więcej niż 3krotność normalnej mszy. Skoro standardowa stawka dla organisty to 30zł za mszę to dlaczego za ślub ma żądać 300? swoją drogą ciekawe czy za te 300 zł wystawia rachunek... a co do dentysty... chociaż nie wiem co to ma do rzeczy płacę 50 za plombę światłoutwardzalną.

Gość wrocławianka27
nie chodze prywatnie miało byc co do tego ze ksiedzu dach przecieka...to niech sie wezmie do NORMALNEJ pracy a nie ciagnie kase od biednych ludzi!!!!

Gość ktoś tu od moherowych beretów
wyzywa, a sam obłudą zieje jak smok wawelski ogniem ;) laluniu, złość piękności szkodzi ;) do dentysty jesli chodzisz na NFZ, to dostajesz w ofercie wyłącznie przegląd (raz na ruski rok) i plomby amalgamatowe!!! za każdą światłoutwardzalną, każdy zastrzyk znieczulający, każde RTG panoramiczne dopłacasz dodatkowo; nikt przy zdrowych zmysłach się dziś na amalgamaty nie godzi (są szkodliwe - zawierają czystą rtęć!!) więc nie klep, że nic nie płacisz za dentystę jesli tak Cie boli że w kościele trzeba płacić, weź ślub w USC - tam zapłacisz niecale 100 zł za formalności, i pani czy pan w łańcuszku formułkę wypowie ;) a USC we Wro ładne i wyremontowane, więc gituś A tekst o "normalnej pracy księży" wybitnie żałosny - jak Ty to sobie wyobrażasz??? że ksiądz zasuwa np. na budowie, a potem jeszcze msze ranne i wieczorne odprawia, chrzci i po kolędzie chodzi??? księża często pracują - po szkołach, są wykładowcami na uczelniach, uczą religii w szkołach (pensje nauczycielskie są imponujące, jak wiadomo), są kapelanami po szpitalach i więzieniach - wtedy mają jakiś dodatkowy dochód; ale proboszcz żadnej pensji ani od kościoła, ani od państwa nie dostaje. A laska im każe "do roboty się brać"??? Żeby nie było - nie jestem za chciwością księży. Ale księżą to LUDZIE - mają swoje słabości, a jeść muszą!!! ni emówiąc o przeciekających dachach - chyba że chcesz, żeby lało Ci się ze stropu na śliczny ślubny welonik... powietrzem nikt nie przeżyje, panno tylez bezczelna, co zachłanna... Bartku - no to chyba byłes organistą od 14 boleści, ziutkiem-samoukiem, takiemu to i te 30 zł żal dać ;) albo miałeś wyjątkowo buraczastych parafian - są tacy co i pięciozłotówkę dają i się dziwią, ze to przeciez dużo, bo na chałkę starczy!!! we Wrocławiu stawka 200-250 zł dla organisty jest normalna, ale dotyczy muzyka po szkole muzycznej I i II stopnia, studiach i studiach doktoranckich, wykładającego na wyższej uczelni - łatwo podliczyć, że ktoś taki uczył się i zdobywal kompetencje conajmniej 20 okrągłych lat Jeśli wysokiej stawki żąda klawiszoklap bez kompetencji, należy go pogonić

zapominasz tylko ze księża tez maja ustalone cenniki za ślub pogrzeb i liczenie sobie 1000zł za 45minut to przesada, do tego jeszcze z taca lata a za zawodzenie organista sobie życzy 300zł no nie przeginaj.

Gość nie ma czegoś takiego jak
"stawki" a parafii - jest "co łaska"; jeśli pojawia się lista z kwotami w gablocie parafialnej, albo gdy ksiądz mówi "nie mniej niż", można złożyć formalną skargę do kurii - i proboszcz zostanie ostro zdyscyplinowany a organista koncertujący (są tacy w Polsce) wart jest nawet 500 zł honorarium

Gość Jasiek______
Czemu nie pytasz, który lokal na przyjęcie we Wrocławiu najtańszy? Albo - Który jest tam najtańszy fotograf? Może uskładało by się tyle, że ksiądz byłby zadowolony? Tu zaoszczędzić, tam zaoszczędzić i niech się ksiądz cieszy razem z wami, że mu się zarobek trafił. Wszystkiego dobrego. Czyżbyś była z Poznania?

Gość wrocławianka27
Załosna panno na NFZ mam wizyte, przegląd pląbe amal. i swiatło tez, przeswietlenie tez....zalezy jacy ludzie, jak zachłanni jak księza i ty to sie nie dziwe, ze trzeba bulic!!!! czemu całej swojej wypłaty nie oddasz pingwinowi??? wkur...mnie takie lalunie moherowe co pewnie grzeszy jak nie wiem co ale ksiedzu da i zadowolona tak sie składa, ze lokal mamy za free od ciotki co ma knajpke i nie jest tak zawistna i nic sobie nie liczy wiec mi sie tu nie wymadrzaj panno przemądrzalska !!! chore to forum i chore pisowskie zawistne ludziska!!!!!!!

Gość Jasiek______
Gdzie na NFZ dostajesz za darmo światłoutwardzalną plombę? W klinikach resortowych to możliwe, ale normalnie zawsze musiałem płacić i to za partactwa często. Podaj namiary na dentystę, jeśli możesz! Nie zawistne, tylko wyrozumiałe dla wszystkich, dla księdza też. Naprawdę nie jesteś z Poznania?

Gość wrocławianka27
dr Gryga prywatnie ale leczy tez na NFZ i własnie w zeszłym tyg zrobiła mi swiatłoutwardzalną pląbe na jedynkach, zapłaciłam tylko za znieczulenie 20 zł moja mama u niej robiła kanałowe z przeswietleniem na miejscu i nic nie płaciła tylko sie bała bo nerwy były zakrecone, ze trzeba bedzie na kliniki i odpłatnie ale dała sobie rade i za free i do tego robiła sobie szczęke;) tez za free taka jakas jak teraz nowe sa

Gość pisze się plOMba
panienko agresywna & niedouczona!!! tylko nie pobij mężusia w noc poślubną, gdy coś nie tak zrobi, bo jeszcze bidaczek zwieje i zostaniesz rozwódką, co za wstyd ;) i daj se spokój z obelgami moherowymi, to raczej ty jesteś moher-obłudnica, skoro tylko na przyoszczędzeniu zależy Jasiek - ona może ze Szkocji jest, albo z Kraka, tam są centusie że ho ho, poznaniacy przy nich to małe miki ;)

Gość ta dentystka to chyba fundację
charytatywną prowadzi!!!! muszę sprawdzić, czy serio we Wro jest taka hojna dentystka, bo to na bajeczkę jakąś wygląda ;)

Gość EmmaRabba
wrocławianka27 po co ci ślub kościelny skoro obrażasz tutaj ludzi od pisowskich moherów. Wiesz co ja wolę byc jak ty to mówisz pisowskim moherem niż tak jak ty wyborca PO z ust której zieje jad i nienawiść. Znam proboszcza który i za darmo udzieli ślubu ale ci nie powiem za te mohery pisowskie wiesz co ja głosuje na PIS i słucham Radia Maryja i nie czuje się przez to gorsza. Poza tym ten proboszcz głosuje na PIS więc za pewne nie chciałabyś ślubu od niego i jest bardzo porządnym człowiekiem który nie ogląda się na kasę tak jak niektórzy proboszczowie we Wrocławiu głosujący na PO. To Tusk dzieli ludzi na moherów i nie moherów czyli wyborców PO. Ja wolę być moherem i głosować na PIS niż mieć tak skrzywioną psychikę jak ty i być wyborcą PO.

Gość pisowcy zieją jadem i tyle
won

Gość EmmaRabba
Bardziej skrzywionej psychiki od wyborców PO to mieć nie można bo już sam fakt głosowania na PO świadczy o bardzo poważnych i nieuleczalnych zaburzeniach psychicznych osób głosujących na tę nienormalna partię przestępców i aferzystów. No tak ale ludzie głosujący na PO sami mają wiele na sumieniu więc wspierają partię oszustów i przestępców jaką jest PO. A co do ziania jadem to wystarczy sobie włączyć szkło kontaktowe do którego dzwonią w 99% wyborcy PO głownie starsze kobiety ciągle te same bardzo prostackie i niewykształcone chamki niepotrafiące się poprawnie wysłowić i jakim jadem zieją te osoby przeciwko PISowi i robią to w bardzo prostacki i prymitywny sposób.

Gość sierpniowa żona
łooo matko ale sie obrzucacie błotem ale zaczął wszytsko PIS;) no bo sie kobita pyta a tu zaraz nagonka nanią zal.........

Gość EmmaRabba
Tą wojnę zaczęło PO i takie są fakty tylko głupcy i kretyni wierzą że to PIS zaczął wojnę. Wojna PO zaczęła się w 2005 roku kiedy PO podwójnie przegrało wybory i od tamtego momentu ciągle atakuje PIS takie są fakty a z faktami się nie dyskutuje. Tys POmatołka jest i masz gówno we łbie i tego nie widzisz.