Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość stiudentka

praca - dylemat natury etycznej...

Polecane posty

Gość stiudentka

Hey Kochani. Skończyłam studia na kierunku turystyka i rekreacja: licencjat o specjalizacji odnowa biologiczna, a mgr turystyka uzdrowiskowa i spa. praktyki na studiach odbyłam w szpitalu na fizykoterapii i muszę powiedzieć, że bardzo mi się to podobało. Odkąd zaczęłam studiować marzyły mi się studia fizjoterapii, ale wyszło inaczej... Teraz zastanawiam się nad kontynuowaniem studiów. Skończeniem innego kierunku. Myślę o fizjoterapii albo kosmetologii. Tylko licencjat to kolejne 3 lata w takim jakby zawieszeniu. Z drugiej strony studia podyplomowe to nie jest to samo, Choć zainteresowało mnie kilka kierunków właśnie na podyplomówce: 1) NOWOCZESNE METODY FIZJOTERAPII W LECZENIU UKŁADU RUCHU Celem kursu jest przygotowanie wysokospecjalistycznej kadry do pracy z największą grupą pacjentów pacjentów z zespołami bólowymi układu ruchu. Absolwenci zdobędą wiedzę i umiejętności pozwalające na mechaniczne diagnozowanie zaburzeń funkcjonalnych układu ruchu i ich leczenie w sposób bezpieczny i skuteczny, przygotowanie spersonalizowanych zaleceń i zestawu ćwiczeń dla pacjenta jako kontynuacji leczenia, oraz bedą w stanie profesjonalnie współpracować przy prowadzeniu pacjentów przygotowanych do operacji jak i pooperacyjnych. Przedstawienie szerokiego wyboru bezpiecznych i skutecznych metod terapii pozwoli na znalezienie metody odpowiedniej dla każdego pacjenta; ułatwi również wybór dalszej drogi kształcenia w zakresie pełnych kursów wybranych metod terapeutycznych. 2)SPA&WELLNESS Celem studiów podyplomowych SPA & Wellness jest wykształcenie najwyższej klasy specjalistów na stanowiska organizacyjne oraz kosmetologów pracujących bezpośrednio z klientem w ośrodkach SPA, Day-SPA, MEDI-SPA, gabinetach odnowy biologicznej w hotelach, uzdrowiskach, gabinetach kosmetycznych z rozbudowaną ofertą zabiegową. Specjalista tej dziedziny uzyska wiedzę z zakresu najnowszych zabiegów pielęgnacyjnych i odnowy biologicznej, profesjonalnych urządzeń i kosmetyków. Atutem absolwentów będzie posiadanie rozszerzonej wiedzy z zakresu marketingu, ekonomii, organizacji i zarządzania. Specjaliści z tej dziedziny przygotowani będą do samodzielnego organizowania, prowadzenia i zarządzania ośrodkami SPA. Przede wszystkim będą przygotowani do pracy w: szkołach - ukończenie studiów daje uprawnienia do nauczania teoretycznych przedmiotów zawodowych we wszystkich szkołach kształcących w zawodzie: - technik usług kosmetycznych oraz technik masażysta. Podstawa prawna: Rozporządzenie MENIS z 7 września 2004 roku w sprawie standardów kształcenia nauczycieli (Dz.U. Nr 207, poz. 2110), salonach odnowy biologicznej, uzdrowiskach, gabinetach kosmetycznych z rozbudowaną ofertą o zabiegi SPA, ośrodkach SPA , DAY-SPA, MEDI-SPA, firmach i zakładach produkujących i dystrybuujących kosmetyki SPA, środki higieniczne i sprzęt SPA, laboratoriach i ośrodkach analizujących i oceniających jakość i wartość produktów SPA, hurtowniach i sklepach wyrobów SPA. 3) MASAŻ I FIZYKOTERAPIA Celem kształcenia na studiach podyplomowych masaż i fizykoterapia jest przygotowanie wysokokwalifikowanej kadry zawodowej w zakresie terapii manualnej, masażu i wykonywania zabiegów fizykalnych w profilaktyce i rehabilitacji kosmetycznej. Do priorytetów kształcenia w WSNoZ w Bydgoszczy należy: fachowe przygotowanie praktyczne w połączeniu z przygotowaniem teoretycznym z przedmiotów: biologii medycznej, anatomii, fizjologii, patologii a także technicznych, ekonomiczno-prawnych i marketingowych, które są niezbędne do realizacji przedmiotów ściśle specjalistycznych i zawodowych na poziomie studiów podyplomowych. Absolwenci dzięki specjalności o szerokim profilu wiedzy teoretycznej biologiczno medycznej oraz dużych umiejętnościach praktyczno zawodowych zdobytych w nowoczesnych pracowniach, gabinetach, salonach rehabilitacji kosmetycznej pod kierunkiem wybitnych specjalistów w tej branży będą mogli podjąć pracę w wielu gałęziach gospodarki i usług. Przede wszystkim będą przygotowani do pracy w: 1) szkołach - ukończenie studiów daje uprawnienia do nauczania teoretycznych przedmiotów zawodowych we wszystkich szkołach kształcących w zawodzie: - technik masażysta Podstawa prawna: Rozporządzenie MENIS z 7 września 2004 roku w sprawie standardów kształcenia nauczycieli (Dz.U. Nr 207, poz. 2110) 2) salonach kosmetycznych, pielęgnacji urody, odnowy biologicznej, 3) gabinetach, poradniach rehabilitacyjnych i relakasacyjnych, 4) uzdrowiskach, sanatoriach, ośrodkach SPA i Wellness, 5) hurtowniach i sklepach ze sprzętem rehabilitacyjnym. 4) KOSMETYKA ESTETYCZNA Celem kształcenia na studiach podyplomowych z kosmetyki estetycznej jest przygotowanie wysokokwalifikowanej kadry zawodowej w zakresie kosmetyki stosowanej, produktów kosmetycznych oraz stylizacji i wizażu. Do priorytetów kształcenia w WSNoZ w Bydgoszczy należy: fachowe przygotowanie praktyczne w połączeniu z przygotowaniem teoretycznym z przedmiotów biologii medycznej, farmacji, kosmetologii, chemii, a także technicznych, ekonomiczno-prawnych i marketingowych, które są niezbędne do realizacji przedmiotów ściśle specjalistycznych i zawodowych na poziomie studiów podyplomowych Absolwenci dzięki uzyskanemu wykształceniu będą posiadali umiejętności w dziedzinie pielęgnowania urody, opóźniania procesów starzenia i profilaktyki zdrowotnej, a także niezbędne kwalifikacje do właściwego zaplanowania i świadomego przeprowadzenia zabiegów pielęgnacyjnych, leczniczych i upiększających ze szczególną starannością, zgodnie z zasadami etyki zawodowej i uregulowaniami prawnymi. Przede wszystkim będą przygotowani do pracy w: 1. szkołach - ukończenie studiów daje uprawnienia do nauczania teoretycznych przedmiotów zawodowych we wszystkich szkołach kształcących w zawodzie: - technik usług kosmetycznych Podstawa prawna: Rozporządzenie MENIS z 7 września 2004 roku w sprawie standardów kształcenia nauczycieli (Dz.U. Nr 207, poz. 2110) 2. salonach kosmetycznych i odnowy biologicznej, 3. gabinetach i poradniach kosmetyczno - higienicznych, 4. firmach i zakładach produkujących i dystrybuujących kosmetyki, środki higieniczne i sprzęt kosmetyczny, 5. laboratoriach i ośrodkach analizujących i oceniających jakość i wartość produktów kosmetycznych, i higienicznych, 6. hurtowniach i sklepach wyrobów kosmetyczno -higienicznych i sprzętu kosmetycznego. Dodam również, że jestem osobą niepełnosprawną. Może nie jest ona widoczna ale astma i problemy z kręgosłupem jak wiadomo mogą być kłopotliwe, a w szczególności na takich właśnie kierunkach. Boję się, że nie dam rady, a z drugiej strony... dla chcącego nic trudnego. Proszę poradźcie mi coś.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować