Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aksa

koszty utrzymania domu ok.160 m?

Polecane posty

Mam na oku dom (3 letni , ocieplony, ogrzewanie z butli gazowej i kominek) o powierzchni całkowitej 160m mieszkalnej 120m. Proszę osoby, które mają podobne domy aby wpisały ile kosztuje orientacyjnie ogrzewanie, wywóz śmieci, woda, podatki, prąd. Dodam, że dom jest w województwie kujawsko - pomorskim. Moja rodzina liczy 5 osób. Dziękuję.

Gość jedendwatrzy123
Ogrzewanie ok.800zł.Prąd 270 , nieczystości licz 30zł miesięcznie.Podatki płacisz raz w roku ,300zł ? /

Gość zulka1777
o 123- dużo 800/m-c ogrzewania. Chyba samym gazem? A dom jaką ma powierzchnię mieszkalną? Ja płacę 400 za ekogroszek a dom ma pow.mieszkalną 135m.

Gość zuzlandia
Racja z tym gazem. Zależy jak dobrze ocieplony jest dom, jak szczelne są okna, drzwi. Gaz z butli jest drogi, ogrzewanie nim tak dużego domu może kosztować nawet znacznie więcej, niż ktoś wyżej napisał. Najlepiej zapytać o to poprzedniego właściciela i poprosić o pokazanie rachunków za gaz. Bo inaczej to jest gdybanie. Ogrzewanie groszkiem jest nawet kilka razy tańsze, więc porównanie trochę nie na miejscu.

ma spory dom, 2 osoby; gotujemy, czasem pieczemy ciasto, mięso, robimy przetwory... podam dawne opłaty, bo teraz znacznie wzrosną -2 łazienki, kuchenka gazowa 380 pl/ 2 miesiące /2 lata temu w bloku płaciłam 190 pl/ -prąd 90 pl /miesiąc -int. z telefonem 100pl -podatek 220/rok --woda+ ścieki 120pl/2mce staram się oszczędzać! ale nie wychodzi, połowę robią waty i opłaty przesyłowe -ogrzewamy węglem na zimę kupiliśmy 2x wegiel po 1600 pl+ drzewo/mamy na 2 lata akurat tańsze/więc ok.4 tys. wyszło na rok -gazu nawet nie włączamy, bo by nas puścili z torbami.. ...powiem tyle, utrzymanie mieszkania było znacznie tańsze, ale też mniejsze i bez ogrodu...

dodam, że do tych opłat dochodzi abonament za siłę i 2 piecyki łazienkowe, kuchenka, piec gazowy do co, tu wyższy abonament! ok. 100pl gazu używam ok. 100-120 m3/2miesiące może dwufunkcyjny wychodzi taniej? gdyby ktoś podał ile płaci za gaz?

Gość ruanda
Dom 200m, 3 osoby - ogrzewanie i podgrzanie wody gazem z sieci - 5400 rocznie, prąd rocznie - 2200. Ogólnie wychodzi mi średnio 1200 zł miesięcznie, wliczając w to wszystkie rachunki za dom, łącznie z telefonem, ubezpieczeniem, ochroną, internetem i tv kablową. Ceny wywozu śmieci bardzo się różnią - u mnie to prawie 100 zł miesięcznie (20 zł za jeden pojemnik).

dziękuję za wpisy, ja mam mieszkanie 90m i dziakę rekreacyjną. Chcę sprzedać obydwie nieruchomości, dobrac kredytu 150000 i kupić dom ale nie wiem czy uciągnę finansowo. W tej chwili utrzymanie mieszkania i działki wynosi niecałe 1200 zł ale jak się wyprowadzę do domu to będę musiała jeszcze ratę ok 700 zl płacić. Ciekawe czy Waszym zdaniem warto?

Gość martulkaaaa
Pod względem finansowym się nie opłaca. Chyba, że ktoś bardzo dobrze zarabia i nie musi się tym przejmować. Dom ssie pieniądze w zastraszającym tempie. I nie są to tylko opłaty stałe. Zresztą ciężko Wam będzie się zmieścić w 1200 złotych za opłaty w takim dużym domu. Moim zdaniem to nierealne. Do tego dojdzie jeszcze wiszący nad głową kredyt bez dodatkowego zabezpieczenia, skoro pozbędziecie się też działki. Jeżeli nie zarabiacie wiele, to odradzam, bo strasznie się umęczycie finansowo.

Gość martulkaaaa
Chociaż ja mieszkam pod Warszawą, u mnie pewnie są wyższe stawki za różne usługi typu wywóz śmieci itp.

czy do o powierzchni mieszkalnej jest strasznie duży (całkowitej ok.150)? Wydawało mi się, że mały wybrałam :)

Gość martulkaaaa
Strasznie duży nie :-) Poza tym duży to pojęcie względne. Dla jednych duży, dla drugich niekoniecznie. To dom dla rodziny. Wielkość dobra ;-) Chodzi mi raczej o to, że taki dom trzeba ogrzać, oświetlić itp. To pochłania kupę kasy. Nie mówiąc już o remontach, które są nieuniknione co jakiś czas.

Gość martulkaaaa
Ja mam dom podobnej wielkości, odrobinę większy powiedzmy. 3 sypialnie na górze, jedna na dole, dwie łazienki, duży salon, kuchnia itp. Kiedy się wprowadziłam odwiedził mnie kolega z czasów studenckich i stwierdził, że mieszkam teraz jak królowa i że ten dom to istny pałac i że pewnie się w nim ciągle gubię. A w lecie przyjechał inny dawny znajomy, który mieszka teraz za granicą i stwierdził, że mam uroczy, mały i przytulny domek. Sama widzisz, zależy jak na to patrzeć. Z jednej strony duży, a z drugiej wcale nie taki duży ;-)

miałam nadzieję, że koszty będą przybliżone, mam duże mieszkanie i działkę letniskową (która wciąż wymaga nakładów) i chciałabym się skoncentrować tylko na domu niedużm :). Czy mam rozumieć, że w domach mieszkają ludzie tylko zamożni?

Gość cykucykucyku
Zapraszam, ostatnie sztuki: BIAŁA: http://www.ibutik.pl/ogloszenie/biala-sukienk a-cekiny-na-sylwka-i-studniowke-sexy-sklep-335768 BIAŁA Z KWIATEM: http://www.ibutik.pl/ogloszenie/biala-sukienk a-na-jedno-ramie-z-kwiatem-r-38-m-340614 KREMOWA: http://www.ibutik.pl/ogloszenie/sukienka-r-38 -m-kremowa-z-paskiem-wzory-sexy-sklep-335788 RÓŻOWO-CZARNA: http://www.ibutik.pl/ogloszenie/sukienka-tiul -czarno-rozowa-kwiaty-floral-na-sylwester-i-studniowke-sklep -335766 CZERWONA: http://www.ibutik.pl/ogloszenie/sexy-czerwona -sukienka-na-sylwestra-sklep-r-s-m-340611 CZARNA: http://www.ibutik.pl/ogloszenie/sukienka-czar na-na-sylwestra-sexy-sklep-r-s-36-m-38-340608 ZAPRASZAM !!!

Gość hgfbnbnb
hej zastanów się dlaczego ktoś chce sprzedać 3 letni dom? Wiem z opini znajomych aż 2 rodziny znam, co takich domów się pozbywały, a powód był oczywisty. W domu był grzyb, zła izolacja i woda do domu się dostawała. Myślę, że gdybyście sami zaczęli budować domek to byłoby taniej

Gość Tik Tak 8776
W żadnym rejonie polski nie opłaca sie kupować domów. Domy sie buduje!! O wiele taniej sie na tym wyjdzie bo zsumowaniu wszystkiego (trzeba sie znac na rzeczy) ale kupowac dom to głupota. Skoro masz działkę to dlaczego nie wybudujesz sobie domu na własną rękę?

Gość Tik Tak 8776
Ktoś chce sprzedać ten dom, dlatego ze chce na nim zarobić. Moi znajomi tez tak zrobili. Wybudowali ale za kilka lat sprzedali i zarobili na tym ponad 100 tysięcy. Nie pozwól, żeby ktos zarabiał na Tobie, wybuduj dom na wlasną rękę.

Gość martulkaaaa
Bzdura. Budowanie domu w tej chwili jest bardzo drogie. Materiały są nieporównywalnie droższe niż kilka lat temu. Ale oczywiście warto wyniuchać, dlaczego właściciel sprzedaje dom po zaledwie 3 latach od budowy. Poprosić go o pokazanie rachunków, zwłaszcza za gaz, pogadać z sąsiadami, poprosić kogoś, kto się na tym zna, żeby pojechał z Wami obejrzeć dokładnie nowy dom. Nic to nie kosztuje, a może dzięki temu uda się uniknąć wpadki.

Gość Tik Tak 8776
Nie prawda, budowanie domu jest tansze. No chyba ze sie zatrudni firme budowlana i wykonczeniowa ktora musi zarobic na pracowników i na prezesika ktory tylko pierdzi w stołek to fakt, wtedy jest drogo. Zatrudnia sie zwykłych pojedynczych murarzy + pomocników.

Gość Joela
Ktoś sprzedaje dom bo -wyjeżdza za pracą , stracił pracę (kredyty),potrzebuje większego (mniejszego) ,rozwodzi się ,musi wrócić do rodziców , .Mówi się ,że dobrze jest wybudować sobie trzy domy -i dopiero ten ostatni będzie idealny .Tak więc nie zawsze sprzedaż 3 -letniego domu to tylko chęć zysku czy pozbycia się fuszery ale kupując należy dobrze wszystko sprawdzić

Aksa... przemyśl sprawę czy to okazja? bo teraz zły czas na inwestycje i budowy, drogi vat.... może poczekaj weź pod uwagę, dojazd! /to koszty! porównywalne z utrzymaniem domu/do szkoły, pracy, lekarza... nie radze w tym momencie wpieprzyć się w kredyty, sytuacja niestabilna...jeśli dzieci...to nauka kosztuje, podręczniki, lekcje...i czy to dobre zaszyć się za miastem? jeśli miały blisko np szkoły? ...albo wolnymi kroczkami budować, na ile Was stać...

Bardzo Wam dziękuję za sugesie, ale z pewnością nie będę się budować bo: - działka, którą sprzedajemy z mężem jest rekreacyjna - nie znamy się na budowie i nie mamy czasu by jej pilnować - przechodziliśmy niedawno gruntowny remont i mamy dość pseudo fachowaców z ich pomocnikami - uważamy że domy potaniały a ten o którym piszę jest polecony przez znajmoych i do tego jest w miejscowoći gdzie jest dobra szkoła podstawowa i gimnazjum. Cena domu została obniżona z 720 000 na 490 000 bo inwestor wymięka z kredytem i myślę, że jeszcze opuści. Małżeństwo postawiło ten do w czasie bumu budowlanego z myślą zysku ale przyszedł kryzys. Do tego na przeciwko był zakład pogrzebowy który właśnie kończy działalnośc. - Chcę wiedzieć tylko czy utrzymanie domu jest na tyle kosztowne że stać na niego tylko osoby zamożne, bo tak zrozumiałam z Waszych wpisów. Dzięki :)

Gość zullla7777
nie koniecznie zamożne ale wiedzące że dom to nie tylko przestrzeń i słonko w ogróku. Myślę że koszty utrzymania niewielkiego domu będą podobne do utzrymania dużego mieszkania

weź pod uwagę to czy mąż "kocha" majsterkowanie , bo wzywać do wszystkiego "fachowca "to poważny koszt bez pewności czy zrobi dobrze , czy jesteście gotowi na poranne odśnieżanie , w lecie koszenie trawy , czyszczenie rynien , dojazd do pracy , z dzieckiem na dodatkowe zajęcia ,mycie ok. 15-tu okien drzwi , zbieranie psich odchodów i wiele , wiele innych tematów których nie masz w bloku ....

Gość anolepsze
to niż gapienie się w tv

Dlatego wybudowałem domek bo: jestem u siebie , lubie obserwować ryby w sadzawce , rano przejść się boso po rosie , skubać prosto z grządki truskawki, winogrona , maliny, być z przyrodą ---a wszystko to rekompensuje opisane wcześniej utrudnienia .Trzeba mieć tego świadomość.

Jakie są uroki i wady mieszkania w domu wiem, bo moi rodzice mają dom i teściowei, poza tym mam domek letniskowy. Chciałabym wiedzieć czy przy dzisiejszej technologii budownictwa, ocieplania ścian, ogrzewania miałem czy ekogroszkiem, energooszczędnym sprzęcie domowym wydam kasę porównywalną do utrzymania mieszkania w mieście. Moje mieszkanie ma 90m a dom który mi się spodobał około 120m powierzchni mieszkalnej.

Gość ta niedobra pupaa
Ceny wywozu śmieci bardzo się różnią - u mnie to prawie 100 zł miesięcznie (20 zł za jeden pojemnik). a jaka firma wam wyzozi odpady? Bo ja mam jeden niewielki kosz w Rethmanie i płacę 45 zł na mc, jak dla mnie duzo...