Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam problem natury prawnej....

Czy jest tu jakiś prawnik? Proszę o poradę.

Polecane posty

Witam. W 1997 roku umarła moja matka zostawiając sześcioro dzieci. Przed śmiercią nie spisała testamentu, jedynie jak twierdzi moja siostra w formie ustnej. Zatem przechodzę do sedna sprawy. Siostra sama spisała testament i "wynajęła" świadków by poświadczyli słowa mojej zmarłej matki, z których wynikało, że całość majątku należy się właśnie jej. Sądownie wraz z rodzeństwem dochodziliśmy praw do majątku, aczkolwiek nic to nie dało. Kilka lat później siostra przyznała się do wynajęcia świadków poświadczających testament. Dlatego też wraz z rodzeństwem chcemy obalić testament. I związku z tym mam pytanie: gdzie musimy złożyć pozew oraz czy siostrze mogą jeszcze grozić konsekwencje prawne? Zaznaczam, że siostra zajęła ziemię po matce, wszystkie nieruchomości, narzędzia rolnicze i cały inwentarz. I gdyby nie udało się nam obalić testamentu czy mi i mojemu rodzeństwu należy się zachowek? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Będę bardzo zobowiązana.

A co z majątkiem? Dziękuje za szybką odpowiedź:)

świadkowie i siostra pójdą siedzieć za fałszerstwo po drugie taki testament można obalić bo ustne powinno się robić w obecności urzędnika państwowego/samorządowego. po trzecie mimo tego testamentu i tak wam się należy zachowek tylko niestety już chyba za późno na niego

dyrektore ty mój kochany, nawet mnie w stopce mnie masz. Ty się na prawdę we mnie zakochałeś. Przepraszam autorko za tą konkluzję nie na temat. Już nie będę

A czy zeznanie siostry wystarczy do obalenia testamentu? Zwłaszcza, że siostra1 proponowała siostrze2 łapówkę za dochowanie tajemnicy.

mam problem natury prawnej.... -> wystarczy bo przecież testament jest fałszywy

A pismo muszę złożyć w sądzie, czy też mam zgłosić się do prokuratury?

gdziekolwiek. bo sąd i tak pewnie nakaże wszczęcie postępowania ze względu na kłamstwo świadków

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź:)

po prostu trochę się znam na tym ;] ale fakt jeśli ci świadkowie się nie złamią lub siostra się do tego nie przyzna przed sądem to raczej niewiele autorka zdziała

w szpileczkach Ty mi wyglądasz na sorbet albo żelka, czy zgadza się???

Gość lamella
Zgodnie z przepisem art. 1007 1 K.c.: „roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu. Więc już raczej po zawodach, skoro autorka pisze, że po kilku latach dowiedziała się o oszustwie. Teraz należałoby chyba założyć sprawę karną, ale przecież siostra się wyprze wszystkiego, więc szanse, że cokolwiek się udowodni są znikome.

Levviatan>>> każda Twoja wypowiedź z zakresu "prawa", to stek bzdur, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jaki urzędnik państwowy/samorządowy? Poczytaj o formie testamentów szczególnych.

Nie oszukuj, kobiety nie lubią musztardy rosyjskiej, najwyżej miodową. :D

Gość orjkgojoijj
dyrektore jestes moim idolem!!! kocham Cie!!!

Gość mam problem natury prawnej
w ubiegłym roku zmarł mój brat i wówczas dowiedziałam się o tym, że należał mu się zachowek w sumie równej 70 tysięcy. Moja siostra skontaktowała się ze mną i resztą rodzeństwa by podpisać jakieś papiery związane z tym zachowkiem. Czyli zachowek nie mógł się przedawnić. A jeśli chodzi o moją siostrę, to na pewno nie przyzna się przed sądem, świadkowie też się raczej wszystkiego wyprą dlatego szukam innego rozwiązania. Może nagram naszą rozmowę i przedstawię nagranie jako dowód w sądzie?