Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anneke621

Walka z trądzikiem

Polecane posty

Witam Nigdy wcześniej nie miałam większych problemów z trądzikiem. Raz na jakiś czas wyskoczył jeden, czy dwa. Nic więcej. Wszystko zmieniło się około pól roku temu. Od tamtego czasu dostałam okropnego wysypu. Nie było tak źle, jak maja niektórzy, ale nie czułam się z tym dobrze. Mam trądzik grudkowo-krostkowy. Do tego tłustą cerę z licznymi przebarwieniami. Próbowałam najróżniejszych metod. Stosowałam od kosmetyków przeciwtrądzikowych z Avon, po liczne maście z apteki. Dużo było też sposobów domowych, jak przemywanie twarzy rozcieńczonym sokiem z cytryny, wodą utlenioną (ponoć rozjaśnia skórę), spirytusem salicylowym, etc. Twarz myłam specjalnym mydłem siarkowym, następnie przemywałam różnymi tonikami przeciwtrądzikowymi (zawierającymi alkohol). Czasami zmiany chorobowe bezpośrednio nacierałam wacikiem nasączonym spirytusem salicylowym. Używałam najróżniejsze maści, głównie te zawierające nadtlenek benzoilu. Nigdy nie miałam przesuszonej skóry, bo mam ją bardzo tłustą. Ze swojej diety dawno wykluczyłam pikantne potrawy, ketchup (jem tylko łagodny), musztardę, fastfoody, rzeczy słone, czekoladę (jem tylko gorzką, ale też sporadycznie). Piję dużo wody i codziennie biorę trzy kapsułki tranu. Ponad tydzień temu poszłam do naprawdę dobrego dermatologa, który przypisał mi "konkretne" leki. Do mycia twarzy mam Cetaphil Emulsja. Jest bardzo delikatny i dogłębnie oczyszczający. Żadnych podrażnień. Chorobowo zmienioną skórę smaruję maścią Duac (na noc). Rano i wieczorem (po nałożeniu Duac) na twarz nakładam Cetaphil MD Dermoprotektor, który zapobiega przesuszeniu skóry i powstawaniu zaskórników. Wszystkie poprzednie specyfiki odstawiłam. Duac nie można stosować m.in. z alkoholem i siarką. Pierwsza widoczna poprawa pojawić się ma po około 2 tygodniach regularnego stosowania. Dziś mija tydzień i czuję się o wiele lepiej. Wrażenie poprawy miałam już po pierwszym stosowaniu. Skóra wydawała mi się tak czysta, "lekka". Nie było na niej ciemnych zaskórników. Nie przetłuszczała się tak szybko. Wcześniej, wracając ze szkoły zawsze miałam tłustą cerę. Dzięki nowym lekom, moja skóra nie przetłuszcza się. Jest odpowiednio nawilżona, jędrna, miękka, zdrowo wyglądająca. Oczywiście ciągle mam liczne syfy, ale po Duac znikają znacznie szybciej, a też powstaje znacznie mniej nowych. Do zaleczenia trądziku potrzeba 4-6 tygodni regularnego stosowania. Mam nadzieję, że te leki naprawdę mi pomogą. Jestem dobrej myśli. Wiem, że przynudzam, ale mam nadzieję, że ktoś zechce to przeczytać. Z trądzikiem walczyłam długo i do tej pory, bez żadnych efektów. Oby tym razem się udało. Pozdrawiam

Gość Tez walcze.
Cetaphil jest ok ;) tez uzywam emulsji i balsamu, jest lagodny i nie podraznia, tylko troszku drogi

Gość qwerty ... .... ...
tylko dobry dermatolog te miałem problemy trądzikiem i to przez kilka lat, do dzisiaj mam nawroty jak się zbliża jesień i zimno, ale już nie takie no i blizny pozostały