Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agaczar13

kiedy zaczęły mówić Wasze pociechy

Polecane posty

Gość MamusiaMalegoSzkraba
Zalezy o jakie mówienie Ci chodzi? Typu tylko mama, tata, baba, papa czy może o budowanie zdan? Moj synek w wieku 4,5 msc powiedzial pierwsze slowo: tata. Zaraz potem była baba. Po skonczeniu 6 mieisecy doszla mama i papa. Potem długo nic i jakoś przed rokiem dochodziły nowe slowa typu "daj,nie, tak". Po roku juz zaczęło się wiecej słow,a zaraz potem juz budowanie zdan typu, ze mama je, dzidzia spi itp. Obcenie ma niecale 20 miesiecy. Wiekszosc slow mowi w miare zrozumiale, ale sa slowa, ktore mowi po swojemu. Buduje juz zdania nawet 4 wyrazowe. Potrafi liczyc do 6 i zna polowe alfabetu.

Gość ramboambo
Tak koleżanko wyżej, i może w wieku roczku już znał tabliczkę mnożenia i mówił wiersze z pamięci ? Trochę dystansu kobieto, kolejna mama, co przedabrza umiejętności swego dziecka. Ten temat to istna przyneta dla chwalaczek, by pochwalić się, że ich dzieci mówią w wieku 2 miesięcy albo i wczesniej.

Gość ramboambo
W wieku 4,5 miesiąca niemowlę nie powie Ci nic świadomie. Jeśli nawet powiedziało tata, to był to tylko przypadkowy zlepek sylab, których dziecko nie rozumiało. Może autorko zaznacz, by pisano tu kiedy dzieci zaczeły mówić świadomie, i że nie chcesz przechwałek, bo inaczej zachwalą się te mamusie na zabój, co te ich dzieci już nie umieją.

moje ma prawie 8 miesięcy po swojemu gada dużo ale z takich słów o znaczeniu to mama tata i baba i nie

Gość dżozefina
jak tylko zobaczyłam ten temat to sobie pomyślałam:to się kobietki będą przechwalać:-))no i co-gadające dziecko 4,5mieś:-))szkoda, że w tym wieku dzieci nie mówią nic świadomie, więc pewnie sobie mały sylabizował

Gość mama synka 2,5 - letniego
moje dziecko zaczęło mówić w wieku 2 lat

Gość takaaaa mammmaa
moj tak w wieku 8 msc ladnie juz mowil mama,tata,baba ale chyba nie wiedzial kto mama,kto tata tylko tak mowil teraz ma rok i doszlo kilka innych sylab typu dam,bam,am am ,di di di,te.Teraz juz wie,ze tata to tata,mama to mama,am am to jedzenie,jak cos chce mowi eee eee albo da, bam jak spadnie,ne ne ne jak czegos nie chce, mysle,ze ta jedna kolezanka wyzej troche przesadzila,w wieku 4 i pol miesiaca dziecko nie mowi mama i tata!najwyzej sobie pod nosem cos w stylu mamamamama,memememe

Gość pytam pytammm
moje w wieku 18 mies. recytowało Pana Tadeusza

Gość tradycjonalistka
a ja sie zastanawiam..jak to jest ???moja pierwsza corka urodzila sie w polsce i zaczela mowic jak skonczyla rok,druga corka urodzila sie za granica ,obecnie ma 1,5 roku i mowi mama, tata, to, tamto, nie.w domu rozmawiamy tylko i wylacznie po polsku,ale ..ogladamy tv i bajki w jezyku ang.i wlasnie sie zastanawiam czy to nie ma wplywu na nia ze opoznia sie z mowieniem,co wlasciwie o tym myslicie?

Gość camerun
a to drugie masz z murzynem?

Gość tradycjonalistka
nie wyobrazam sobie obcokrajowca za meza i ojca moich dzieci,co nie znaczy ze jestem rasistka

Gość takaaaa mammmaa
tradycjonalistka-nie,to na pewno nie ma wplywu ze jestes zagranica.To zalezy od dziecka kiedy zacznie mowic.jedne wczesniej,drugie pozniej. ja podobno mowilam szybko,a moj brat to dlugo nie mowil.W polsce oboje sie wychowalismy

Gość pełnymi zdaniami
córka zaczęła w 15 miesiącu, synek w 24 a wczeniej córka mówiła od początku tzn wiecie o co chodzi jakieś gaworzenie, głużenie potem pojedyncze slowa i coraz wiecej i więcej. A syn milczał jak zaklety. Ani słowa w naszym języku i kilka dni prze 2 urodzinami wstal rano i zaczał mowić pełnymi zdaniami. Nie mogliśmy uwierzyć.

Gość takaaaa mammmaa
pelnymi zdaniami-dobry ten twoj synek he he nie chcialo mu sie widocznie mowic:)

Gość tradycjonalistka
takaaaa mammmaa zdaje sobie sprawe ze kazde dziecko jest inne ,tylko sie zastanawiam czy wplyw dwoch jezykow nie wplywa na opoznienie mowy mojej corci

Gość tradycjonalistka
pełnymi zdaniami niejednokrotnie slyszalam o tym jak dziecko z dnia na dzien zaczelo mowic zdaniami,zeczywiscie jest to zaskakujace dla rodzica,i mile..

Gość motylekkolorowy
moj syn zaczal mowic majac 2o mcy - wczesniej tylko da, nie. Dopiero w 20 mcu byla mama, tata itd. Przez cztery mies. rozkrecil sie bardzo, dzis mowi zdania trzywyrazowe, zadaje pytania.