Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 grabbing hands

Mieszkam pod lasem gdzie jest duzo wilkow .Jaki pies najlepszy do ochrony?

Polecane posty

Go艣膰 pitbull na lisy
to podaj miejscowosc bom ciekawa:)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ft7fuygu
To powinna艣 si臋 cieszy膰, 偶e w og贸le w Polsce "S膭" wilki. Po prostu zg艂o艣 to do grupy ochrony wilk贸w albo do parku wilczego. Tylko im nie rob krzywdy. Niech si臋 tym zajm膮 odpowiedni ludzie. Ale to oczywi艣cie prowo bo w Polsce wilk贸w prawie nie ma wi臋c teskt "du偶o" wyklucza prawd臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 d偶ozefina
akita jest podobna do 艂ajki w艂a艣nie, te偶 rasa pierwotna, no a kaukaz faktycznie mo偶e by膰 niez艂ym str贸偶em, m贸j s膮siad kiedy艣 mia艂 kaukaza, ale to by艂 wariat, kiedy艣 im przeskoczy艂 przez p艂ot, rzuci艂 si臋 na nasz膮 艂ajk臋, nie mogli艣my ich rozdzieli膰, moja mama la艂a na nie zimn膮 wod臋 a ja 艂ajk臋 odci膮ga艂am za 艂apy, no i naderwa艂am mu stawy, potem kaukaz polecia艂 do kolejnego s膮siada i do艣膰 dotkliwie go pogryz艂, facet kilka miesi臋cy dochodzi艂 do siebie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 grabbing hands
I slusznie postapil ze uspil bo cielatko nie nadawalo sie juz do niczego i meczylo sie okrutnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 grabbing hands
To przyjedz do mnie to zobaczysz czy nie ma "duzo".. Jedynie nie zgadzam sie z tym panemk ktory napisal ze w lubuskim sa wilki. akurat tak sie sklada ze mam rodzine w miedzyrzeczu i nigdy nikt o czyms takim nie wspominal.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 grabbing hands
moj kaukaz jest tresowany. Tyle kasy poszlo na tresure tych psow ze masakra. Oczywiscie w dzien siedza w boksach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 d偶ozefina
ja tylko dopisz臋, 偶e zazdroszcz臋 bardzo miejsca zamieszkania, cho膰 sama mieszkam pod lasem, ale 20km od wawy, no i fajnych ps贸w, bo jestem mi艂o艣niczk膮 ras pierwotnych, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ladymakbet85
wypuszczanie m臋偶a 偶eby pilnowa艂 to nie najlepszy pomys艂 - dobry z niego pies na baby a nie na wilki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 grabbing hands
Ja mam kr贸liki, indyki. perliczki i kury.. z tergo zyjemy, wiec nie mogee sobie pozwolic na intruzow.

Udost臋pnij ten post

Pami臋taj tylko o tym, 偶e te wszystkie "zimowe" i pierwotne rasy wymagaj膮 do艣膰 sporego zaanga偶owania ze strony w艂a艣cicieli. Piszesz, ze w dzien siedz膮 w boksach, a czy wychodzisz z nimi na spacery, by mog艂y si臋 wybiega膰? Alaskany powinny przebiega膰 dziennie co najmniej kilka kilometr贸w, 偶eby p贸藕niej nie mie膰 problem贸w ze stawami, poza tym uwielbiaj膮 ruch. Mam nadzieje, 偶e nie wypuszczasz ich tylko z boks贸w na noc, kiedy i tak 艣pi膮 i nie maj膮 okazji si臋 wybiega膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Phoebe20
okolice niegos艂awic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 d偶ozefina
a to co pisze tabou to prawda, alaskany, tak jak akity musz膮 du偶o biega膰 i latanie po podw贸rku im nie wystarczy, ze wzgl臋du na stawy i na to, 偶e te psy po prostu g艂upiej膮 jak si臋 nie wybiegaj膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mieszkam w warmi艅sko- maz
呕adne prowo. Autorka pisze prawde. Te偶 mieszkam w warmi艅sko- mazurskim i u nas jest du偶o wilk贸w. mieszkam na sporej wsi i tu jeszcze nie przysz艂y ale w s膮siedniej wiosce ju偶 ludzie widzieli. teraz podobno wataha jest jakie艣 20km od mojego miejsca zamieszkania

Udost臋pnij ten post

Autorko a dok艂adniej jaki powiat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 d偶ozefina
a偶 mnie ciarki przechodz膮, jakbym by艂a na tyle zamo偶na, 偶eby si臋 o prac臋 i pieni膮dze nie martwi膰, to bym zaraz na mazury si臋 wyprowadzi艂a, w jakie艣 odleg艂e miejsce

Udost臋pnij ten post

Ale to nie jest takie fajne. u nas we wsi s膮 takie domy po艂o偶one dalej od reszty zabudowa艅, pod lasem- kolonia po prostu mam nadzieje ze wiecie o co chodzi. no wi臋c tam mieszkaj膮 2 rodziny i te rodziny mia艂y 2 pieski kundelki ma艂e kt贸re biegaly luzem no i te psy pewnego dnia posz艂y w las i nie wr贸ci艂y. nikt nie wie co si臋 z nimi stalo ale ludzie domy艣laj膮 si臋 ze to mog膮 byc wilki

Udost臋pnij ten post

chodzi o to 偶e psy nie wroci艂y z lasu i ludzie domy艣laja si臋 ze mog艂y zostac zagryzione przez wilki co艣 chaotycznie pisz臋, spac mi sie chce to dlatego;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 d偶ozefina
wiesz, gdybym wilka zobaczy艂a czy us艂ysza艂a gdzie艣 w pobli偶u to bym si臋 chyba ze strachu zsika艂a, ale my艣l o takich miejscach "dziewiczych" jest dla mnie bardzo kusz膮ca

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja mam pytanie do autorki
Sama si臋 nie boisz wilk贸w? W ko艅cu to bardzo agresywne zwierzeta, podejrzewam 偶e gdyby艣 si臋 z nim zetkn臋艂a to by od razu zaatakowa艂. Mam rozumie膰, 偶e po zmroku nie wychodzisz z domu w og贸le?

Udost臋pnij ten post

Oj ja te偶 bym si臋 zla艂a w gacie ze strachu. na razie nikt go u nas nie widzia艂 ale ludzie z s膮siedniej wioski widzieli wi臋c s膮 niedaleko, mo偶e i do nas przyjd膮. te ma艂e psiaki s膮 zagadk膮, zgine艂y ju偶 ze 2 tyg temu i 艣lad zagin膮艂 a ci ludzie mieszkaj膮 przy lesie. ja moj膮 sunie pilnuje jak oka w g艂owie, jest du偶a i raczej z grozniejszych ras ale z takim wilkiem nie ma szans wi臋c nawet nie moge jej wzi膮c gdzie艣 na pole by pobiega艂a, bo si臋 boje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Phoebe20
jakie agresywne? Wilk nie zaatakuje cz艂owieka, chyba 偶e jest g艂odny. I nie w dzie艅 raczej. Ciekawostk膮 jest fakt, 偶e dla wilk贸w zapach cz艂owieka jest odpychaj膮cy ;D powiedzia艂 mi to trener kt贸ry jest my艣liwym. Albo 偶e zwierz臋ta (np. dziki) wyczuwaj膮, mo偶e nawet "widz膮" (podkre艣lam cudzys艂owie) pozosta艂o艣ci 艣rodk贸w chemicznych u偶ywanych do prania, dlatego wielu my艣liwych nie u偶ywa ich, a zamiast tego pierze str贸j na polowanie po prostu w szarym mydle. Dla takiego wilka spotkanie z cz艂owiekiem to 偶adna przyjemno艣膰. Dop贸ki nie musi, nie podejdzie ani nie zaatakuje. Chyba 偶e z g艂odu albo z poczucia zagro偶enia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lesne stfory
Ja mam strach gdy mam isc do lasu. Boje sie ze z zza krzaka wyskoczy niedziedz albo kuguar ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 d偶ozefina
ale wilki nie s膮 tak niebezpieczne jak nam sie wydaje, ludzi atakuj膮 tylko gdy nie maj膮 naturalnej bazy 偶ywieniowej, tak to raczej unikaj膮 ludzi, my艣l臋, 偶e du偶o du偶o wi臋cej ludzi ginie przez psy ni偶 przez wilki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Werewolf192
Wiedz臋 偶e nie macie du偶ego poj臋cia o wilkach i o walce z nimi. Kaukaz i dwa malamuty to dobra i silna ekipa. Stanowczo odradzam kupowania owczark贸w niemieckich bo dla wilk贸w nie s膮 one 偶adn膮 przeszkod膮 a odstraszanie szczekaniem na wiele si臋 tu nie zda poniewa偶 wilki nie oceniaj膮 szans poprzez to jak g艂o艣no pies szczeka ale przez to jaki jest du偶y, silny i agresywny. Akita inu jest wporz膮dku ale lepsza jest ameryka艅ska bo jest wi臋ksza i silniejsza. A wybieraj膮c psa nie kieruj si臋 jego wielko艣ci膮 bo ja mia艂em leonbergera by艂 znakomitym psem str贸偶uj膮cym ale kiedy艣 na spacerze w lesie trafili艣my na trzy wilki kt贸re go rozszarpa艂y na moich oczach jakie艣 50m ode mnie wi臋c niech ci pseudo znawcy wilk贸w nie m贸wi膮 jakie to wilki s膮 艂agodne i jak bardzo si臋 boj膮 ludzi bo nawet moja obecno艣膰 nic nie da艂a a psa mi zabi艂y i dopiero wtedy uciek艂y. Dobrym posuni臋ciem by艂oby dorzucenie do twoich ps贸w karelskiego psa na nied藕wiedzie bo on nie ma zahamowa艅 w walce a o strachu nigdy nie s艂ysza艂. Dobry w tej grupie by艂by te偶 mastif tybeta艅ski albo owczarek 艣rodkowo azjatycki bo one by艂y do tego stworzone. Tak na marginesie wilki nie znaj膮 lito艣ci zw艂aszcza w stosunku do ps贸w i przy ka偶dej nada偶ajacej si臋 okazji b臋d膮 je zabija膰 i tylko silna grupa mo偶e si臋 z nimi zmierzy膰 lub je odstraszy膰. A skoro jeszcze wilki nie zaatakowa艂y twoich ps贸w to znaczy 偶e maj膮 obawy bo kaukaz i dwa malamuty du偶e zagro偶enie dla wilk贸w a potencjalne rany dla wilka mog膮 by膰 jego ko艅cem. 呕ebym jeszcze wiedzia艂 ile tych wilk贸w tam jest to bym lepiej sprecyzowa艂 wypowied藕.

Udost臋pnij ten post

Najpierw wilki rozszarpi膮 te psy ;) wilki poradz膮 sobie z tym, je艣li ich jest z 3-4 - wystarczy, mo偶esz po偶egnac si臋 z pupilami :)

Udost臋pnij ten post

Jak ja bym chcia艂a tak pomieszkac, no moze nie na d艂ugo ale...miec las pod nosem i wyjace wilki i sarny pod oknami. zazdroszcz臋 troch臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocham Wilki
22:21 [zg艂o艣 do usuni臋cia] ft7fuygu "" To powinna艣 si臋 cieszy膰, 偶e w og贸le w Polsce "S膭" wilki. Po prostu zg艂o艣 to do grupy ochrony wilk贸w albo do parku wilczego. Tylko im nie rob krzywdy. Niech si臋 tym zajm膮 odpowiedni ludzie. Ale to oczywi艣cie prowo bo w Polsce wilk贸w prawie nie ma wi臋c teskt "du偶o" wyklucza prawd臋.'' Sorry, ale wiesz co oni prawdopodobnie z wilkami zrobi膮? Zamkn膮 w klatce, ddadz膮 do zoo, rozmno偶膮 i/lub wypuszcz膮. Po co odbiera膰 wilkom wolno艣膰? Stresowa膰? Zostaw jak jest...

Udost臋pnij ten post

A ty, werewolf, nie doceniasz wilk贸w. Wilki to nie hodowane, uzale偶nione od cz艂owieka psy. S膮 to dszikie zwierz臋ta. Wi臋c nie wypowiadaj si臋, pseudo-znawco wilk贸w.

Udost臋pnij ten post

Psy zawsze pozostana psami. Jak nie ma cz艂owieka - to psy zgin膮. A wilki? Pff... bez cz艂owieka sobie poradz膮. I niemartw si臋, spotka艂am si臋 ju偶 nie raz z wilkami. Dlategoi uwa偶am 偶e s膮 cudne, bo widzia艂am je na 偶ywe oczy, a nie W INTERNECIE JAK INNI WIELBICIELE WILK脫W!!!!!

Udost臋pnij ten post