Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opium12345

Czy któras z Was urodziła " wczesnego "wcześniaka ?

Polecane posty

Gość opium12345

Czy któras z Was urodziła " wczesnego "wcześniaka ? Ja urodziłam w 25 tyg .ciąży .Czy Wasze dziecko ma jakies problemy?

ja co prawda nie urodziłam ale moja przyjaciółka owszem. W 6 miesiacu. Nikodem ma teraz 3 latka, nie widzi dobrze, słyszy ale nie mowi, nie chodzo, i wazy jakies 8 kg.

Gość ................ .............
ja jestem takim wczesniakiem 26 tygodni. teraz juz mam 23 lata. problemy mam ze wzrokiem, nerka jedna ledwo pracuję, no i mam jedną nogę słabszą, przez co utykam. co jeszcze chcesz wiedziec?:) wszystko zalezy od indywidualnego przypadku.

Gość opium12345
Mój syn tez jest niewidomy własnie ,oczywiście lekarze zaniedbali badan

Gość zimna cola
moja koleżanka urodziła w 30 tyg, Dziecko rozwija sie kiepsko, waży 8kg a ma 19 miesiecy, do tego zez, WNM, i ogólne problemy ze wzrokiem.

Gość opium12345
Kiedys ktoś mi powiedział ,że w życiu powinno byc jak w przyrodzie "Ci silny powinni przezywać a słabi ginąć " .wtedy poprostu jakby ktoś mnie w twarz strzelił.teraz pomimo tego ze syn jest niewidomy jest najwspanialszym facetem na świecie.

ja mam tylko wadę wzroku, założę soczewki i widzę.

Powiem Ci ze moja kolezanka dostała jakiegos zapalenia narzadów wewnetrzynych i jej facet dzwonic do mnie w nocy co on ma robic, ja wezwałam kartke mimo ze nie mieszkamy w tym samym miescie, i nigdzie jej w Poznaniu nie chcieli przyjac bo twierdzili ze wymysla. W koncu gdzies ja w koncu wzieli ale lekarz jak "wyciagnał" małego to..wrzucił go do kosza z brudnymi rzeczami. Jak to jej facet zobaczyl to malo nie zatukł tego lekarza. Mały tez był troche zaniedbany przez lekarzy. I moja kumpela stale z nim do lekarzy lata, bo to albo jakis mocny kaszle, albo zapalenie płuc/oskrzeli. Wiecznie cos. a no i ma jeszcze padaczke.

Gość mamachichi
moja koleżanka urodziła pod koniec piątego miesiąca, dziecko miało ok 500gr, i przeżyła, teraz ma z 5 lat, jest wesołą dziewczynką, rozwiniętą, nie ma problemów zdrowotnych, poza oczami -14dioptrii, ale do zoperowania, koleżanka spędziłam z małą prawie rok w szpitalu

ile lat ma twoj syn autorko?

Gość opium12345
Ja jak zajechałam do szpitala ,miałam jakies zapalenie i powiedziano mi albo ja albo dziecko,potem przyszykowali wiadro i powiedziano mi ze nic z dziecka nie będzie .Poprostu szok! Przez 3 lata tez non stop po szpitalach i lekarzach a teraz nie pamietam kiedy mi syn chorował.Ma 14 lat i facet 184 cm.A urodził sie to miał zaledwie 900 gram

Nikodem tez ważył nie całe 600 gram. i był taki maciupki ze jak go wziełam na rece juz po wyjsciu z szpitala a wyszedł po 4 miesiacach to głowke miał na zgieciu łokcia a stopki ledwo mu siegały do dloni:(

ja w 26 tyg mialam prawie 2 kg, wszyscy się dziwili, ze jak na ten czas to duzo.

Gość opium12345
Wiecie co jest najgorsze ? Ze jest się cudownym małżenstwem a jak cos się dzieje to facet odchodzi ,tzn w moim przypadku tak było.

Gość opium12345
to ile ważyło dziecko jak je urodziłas?

oni tez byli fajna para przed narodzinami a jak pojawiła sie dzidzia to on juz nic w domu nie robi, tylko sie na nia wydziera,ze to jest jej wina ze mały taki jest.

Gość mamachichi
a może uda się mu zoperować oczy? ta moja koleżanka mówiła,że można małej zoperować oczy, tyle,że na własny koszt, no i jak będzie starsza, ona w ogóle była okrzyknięta jako cudem, lekarze są nadal w szoku, że dziecko tak potrafi nadrobić

to do mnie? chyba tak:) ja nie mam dzieci, sama jestem wczesniakiem, urodziłam się w 26 tyg. i miałam 1kg i 900g dokładnie.

Synek kuzynki urodził się początkiem 7 miesiąca. Ważył niecałe 600 gr. Pół roku szpitala. teraz młody ma 11 lat, wadę wzroku , kłopoty z nerkami i ogólnie ma problemy z nauką.

tu mozesz też pogadać, tu same wczesniaki http://forum.gazeta.pl/forum/f,15302,Wczesniaki.html a u nas wszystko dobrze, mieliśmy szczęscie naprawde jestem wdzięczna losowi. jedynie Nati malutko waży bo niecałe 9,5 na dwa latka ale co z tego jak jest zdrowa

1900 w 26 tygodniu? tak dużo? albo się pomyliaś albo zapowiadaaś się na 5kg bobasa

widocznie zapowiadałam się:) mój brat siedział do końca i wazył 5kg:)

Gość opium12345
tak czytam i własnie myslę ,ze największe problemy to są własnie ze wzrokiem .Mój syn miał operacje w CZD ale się nie udała ,ma on retinopatie wcześniaczą i z tego co sie orjentuję to operacje robi sie na to schorzenie ale do roku czasu ,później nie ma szans .Tzn .każdy się łudzi ,że może ktoś coś wymysli ...ale czasem chyba lepiej się pogodzić a nie żyć nadzieją.

Ja jestem z ciąży bliźniaczej- też wczesniaki- 7 miesiac. Generalnie jest dobrze, mój brat jest alergikiem, a reszta ok. Wadę wzroku mam, ale to dopiero na studiach się nabawiłam i niedużo- mam + 0,75.

Gość opium12345
też jestem w szoku 1900? Mój syn jak sie urodził tio niby mówili ,że też duży jak na ten czas :)

no tak było:)

Gość acton town
ja też się urodziłam w 26 tyg. ważyłam 1400 gram. nie mam żadnych problemów jestem zupełnie zdrowa mam 25 lat. jak tam czytam to widzę że miałam DUŻO szczęścia

Gość opium12345
Tylko pozazdrościć!Naprawdę miałas dużo szczęścia bo mój syn urodził sie z wylewem ,ale z czasem na szczęscie to się wchłonęło. Co do oczu ,to powiedziano mi w szpitalu ,że jedno na 1000 dzieci ma takie schorzenie co mój syn i że u niego to postępuje w kosmicznym tępie .Szkoda , tylko że zorjętowali się dopiero w 4 stopniu retinopatii.

ja urodzilam skrajnego wczesniaka 24/25 tc niestety u mnie to szczesliwie sie nie skonczylo moj synek przezyl tylko 40 dni mial wylew 4 stopnia i problemy krazeniowe co przyczynilo sie do przestania pracy nerek i odszedl :(