Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ModliszaAaAaAAAaaaaaaa

Jak to jest z tym PAST SIMPLE ?! Proszę o pomoc !

Polecane posty

Witam. Do czego zmierzam?! otóż nie rozumiem jednego , w czasie Past Simple do czeasownika dodaje sie koncówke "ed" , w takim razie o co chodzi z tabelką czasowników nieregularnych , np nieść-bear-bore-born gdzie bore to PAS SIMPLE , moje pytanie jest następujące czy tej drugiej odmiany czasownika uzywa sie tylko wlasnie w czasie past simple?!

Gość tfjhfj
tak

Aha , czy nie mogę drugiej odmiany użyć w innych czasach tak?! no ok dziekuje za wyjasnienie :)

A ktorych czasów uzywa się najczęsciej w mowie ???

Podnosze !!

Gość qawsdfghqaw
ja znam biegle angielski i nawet nie wiem co to past simmple- zawsze mi z gramatyki sie pierdolilo ale mowie i pisze swietnie - w ogole to zignoru i zamiast tego poczytaj sobie ksiazki http://www.youtube.com/watch?v=u-je21AZA_U

No zignorowac nie moge jestem w 6 klasie podstawowki i musze umiec angielski , jest tu ktos kto odpowie mi na pytanie?

Gość gość1234
Jeśli ktoś ma problemy z czasem past simple, to zapraszam: http://e-zeszyt.pl/nauka/gramatyka/czasy/past-simple Na stronie znajdziemy nie tylko jasno wytłuczone reguły dotyczące tego czasu, ale również ćwiczenia, gry i wiele innych przydatnych informacji:)

Gość ooffermaa
właśnie chodzi o to że niektóre czasowniki są NIEREGULARNE i nie tworzą formy czasu przeszłego przez dodanie "ed" tylko w sposób nieregularny czyli w twoim przykładzie słowa "bear" pas simple nie jest "beared" (przez dodanie ed) tylko "bore".

Gość gość
bo czasowniki w angielskim dziela sie na regularne i nieregularne . Regularne to te z koncowka ed w czasie przeszlym , a nieregularnych musisz sie nauczyc na pamiec . Sa spisane w tabelkach . Jak wykujesz nieregularne , to wszystkie inne ( nie bedace w tabelkach ) sa juz regularne i tworzysz czas przeszly prosty poprzez dodanie koncowki ed. Ale pamietaj ,ze angielski ma jeszcze inne czasy .A nieregularne musisz po prostu umiec na pamiec.

Gość gość
ludzie ten topic jest z 2011 i autor chyba juz wie co to jest past simple :D

Gość gość
Co to ma wspolnego z forum uczuciowym?