Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

asi24ulka

Badanie-pomożcie zinterpretować!

Polecane posty

Z badania moczu wynika że mam białko 30mg/dl a norma jest po niżej 25mg/dl urobilinogen 4 mg/dl a norma jest poniżej 1mg/dl i liczne szczawiany wapnia o czy to może świadczyć?

Gość ależ nie ma za co
:classic_cool:

Gość odpowiedziałem powaznie
bo przy tych wynikach zostało ci juz niewiele właściwie tylko wybór pozycji w której chcesz umrzec

co do urobilinogenu jego nadmiar w moczu może świadczyć o zwiększonej produkcji bilirubiny, na przykład przy rozpadzie krwinek czerwonych (hemoliza). Może to być również pierwszy objaw uszkodzenia wątroby (np. zaczynające się wirusowe zapalenie wątroby), a przed badaniem jadłaś coś bardzo tłustego ?!

Jeśli zwiększenie urobilinogenu w moczu nie jest spowodowane nadmiernnym wysiłkiem fizycznym lun uprzednio zjedzonym dość tłustym posiłkiem i długo się utrzumuje powinnas isc do lekarza i wykonac morfologie i innych badan ktore zleci lekarz.

Zwiększone wydalanie białka z moczem jest najczęściej następstwem uszkodzenia błony filtracyjnej kłębuszków nerkowych, ale może też wynikać z upośledzenia reabsorpcji białek przez cewki nerkowe, stanu zapalnego dróg wyprowadzających mocz oraz obecności w moczu białek patologicznych, w przebiegu chorób rozrostowych. Białkomocz może mieć również (zwłaszcza u młodych osób) charakter czynnościowy. Pojawia się on okresowo m.in. po większym wysiłku fizycznym, w pionowej pozycji ciała , w okresie gorączki lub stanów podgorączkowych, a nawet może być związany z emocjami i palpacyjnym badaniem okolicy nerek.Tak czy inaczej radze wybrac sie do lekarza , moge tutaj spekulować ale niestety jestem tylko studentką medycyny;)

Gość wiec jak sama przeczytałas
wątroba ci sie rozpada 🖐️