Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pocahontas8k

moje dziecię ma 7,5 m-ca i jeszcze nie siedzi

Polecane posty

Gość pocahontas8k

j.w. w temacie. troszkę się martwię czy juz nie powinien usiasc. Co prawda dźwiga się juz konkternie ale jeszcze nie siedzi. Jak było z waszymi pociechami ????? Ale juz mówi ma-ma :) i to jest cudowne, a poerwszy raz powiedział w walentynki, ach co za data :) napewno bede pamiętać :)

mój ma prawie 8 miesięy siedzi już od 6 miesiąca wtedy teżmu wyszły 2 zęby. A co do tego że twój nie siedzi nie martw się każde dziecko rozwija się swoim tempem jedne robi coś szybciej inne póżńiej normalne

Gość ja karmilam dziecko
moja tez ma 7,5 miesiaca, siedzi od 6 miesiaca sama, teraz juz raczkuje od 2 tygodni, mowi mama, tata, baba, dada. nie masz sie czym martwic, znajomej dziecko siedzialo dopiero ok 9 miesiaca:) kazde dziecie jest inne wiec sie nie stresuj. skoro sie dzwiga to moze niedlugo usiadzie:)

Gość też mama
siedmiomiesięczne dziecko powiedziało mama??? To jakiegoś geniusza wyhodowałaś :P Co do rozwoju dziecka, tego jest tyle w necie a nie znalazłaś? Szukanie naprawdę nie boli. Dziecko siada jak nauczy się raczkować.

Gość zimna cola
Każde dziecko jest inne, mój siedział jak miał 5,5 miesiąca. A sam zaczął siadać jakiś tydzień temu czyli 6,5. Ja bym sie udała do lekarza, tylko tak z ciekawośći zapytać, ale z tego co wiem to dziecko mając 9 miesiecy powinno siadać same.

Gość ja karmilam dziecko
a co w tym dziwnego ze takie dziecko mowi mama? jak sie duzo do niego mowi to chyba to nic nadzwyczajnego? moja pierwsze sylaby mama mowila nieswiadomie ok 6,5 miesiaca zycia teraz juz swiadomie mowi mama, tata, baba, robi papa daje "czesc"

Gość pocahontas8k
dzięki dziewczyny :) mój ma juz 4 zęby, pierwszy mu wyszedł jak miał 4,5 m-ca, więc dosc szybko, ale na szczęscie nie było jakiegos wielkiego marudzenia- oby tak dalej z pozostałymi zebami było. A co do siedzenia to bardzo bym chciała zeby juz siedział bo wydaje mi się ze juz mu tak niewiele brakuje :/ tyle ze on juz się dźwiga od bardzo dawna i teraz jest własnie jakis zastój :/ dlatego się troszkę martwię :/

Gość też mama
Dziewczyny nie sadzajcie swoich dzieci!!!!!!! Jak słyszę że dziecko siedzi od 6 m-ca a nauczyło się raczkować w w 8 to mnie krew zalewa. Przecież żeby usiąść dziecko musi! nauczyć się raczkować. Taka kolej rzeczy.

Gość ja karmilam dziecko
wlasnie taki zastoj moze oznaczac ze zaraz siadzie:) u mnie tak bylo. dzwigala sie, pozniej jakby zapomniala o co chodzi, i za chwile bach siedzi:)

Gość zimna cola
a jak ty to zrobiłaś ze już mówi mama? Uczyłaś? Czy za Tobą powtarzałó? bo mój to nawet nie gaworzy , tylko charczy.

Gość ja karmilam dziecko
tez mama, ale co mam zrobic jak moje dziecko chcialo siedziec? pediatra pozwalala, teraz juz jak raczkuje(nauczyla sie sama-nie zmuszalam jej) to usiadzie z kazdej pozycji, i z kazdej pozycji przejdzie do czworakowania. co w tym dziwnego bo nie rozumiem?

Gość pocahontas8k
do tez mama powiem Ci szczerze ze nie widzę problemu w tym ze siedmiomiesięczne niemowlę mówi mama- czy cos w tym dziwnego ???? Bardzo duzo do dziecka mówimy, czytamy mu bajki więc dziecko oswaja się z mowa :p

Gość Wiecie co,laski
chore jesteście. Dziewczyna pisze temat, że martwi się, że jej dziecko jeszcze nie siedzi, a Wy gwiazdy wyskakujecie z chwaleniem się, jak to szybko Wasze dzieci nie siedziały, a ile zębów już mają, a na końcu dopiska - "Ale nie przejmuj się, każde dziecko rozwija się inaczej." No co za ironia, fałszywość i głupota. Chwalicie się szybkimi osiągnięciami swych dzieci i pocieszacie, że ma się dziewczyna nie martwić, co to za pocieszenie ? To nie temat, byście się chwaliły, że Wasze dzieci siedziały już 2 miesiące wcześniej niż dziecko autorki, tylko temat, by dać konkretne,szczere odpowiedzi na temat rozwoju dziecka pod kątem siedzenia w tym wieku. Autorko, dziecko ma spokojnie czas, by jeszcze nauczyć się siedzieć, 7,5 misiąca to jeszcze nie jakaś tragedia. Ma prawo nauczyć się do 8-9 miesiąca i wszystko będzie w normie.Na razie się nie przejmuj, wszystko jest na moje ok, zapytaj lekarza, jeśli masz wątpliwości. Ja z moim małym też poradziłam się lekarza, jak w wieku 9 miesięcy nie podnosił się jeszcze do stania ani nie chciał raczkować. Okazało się, że wszystko w porządku i w tym wieku wcale nie ma obowiązku wstawania. Na pewno podobnie jest z siedzeniem.

Gość też mama
ja karmiłam dziecko: teraz już nic dziwnego. sama napisałaś że juz sam siada. No właśnie. Jak jest gotowy to siada, Jeżeli dziecko niegotowe to nie raczkuje bo kręgosłup ma jeszcze słaby na takie sadzanie.

Gość ja karmilam dziecko
ok juz ciebie rozumiem:)

Gość pocahontas8k
cały czas doniego mówię, jak tylko nie spi. Nawet jak mam cos do zrobienia to biore go do bujaka ze soba i gadam do niego :p Jak się uczyłam na obronę pracy magisterskiej to cały czas powtarzałam rozne rzeczy, a on patrzył we mnie jak zahipnotyzowany- niwazne ze gadałam o deficycie budzetowym czy o krzywej Loffera, wazne było e mówiłam

nie martw sie kazdy dzidzius inaczej sie rozwija.moja corka siedziala stabilnie jak miala 8 mieisiecy i odrazu z dnia na dzien raczkowala.nie sadzaj na sile jesli bedzie odpowiedni moment to sam usiadzie i bedzie czul sie pewnie:) moja ''mama'' mowila od 9 miesiaca swiadomie a wczesniej to mowila ale raczej nieswiadomie:)

Gość Wiecie co,laski
Oczywiście powyższe to tylko zarzut do niektórych, które się tu wypowiedziały, nie do wszystkich. Mój miał w wieku 8 miesięcy 8 zębów i co z tego,kogo to obchodzi, tu pyta się dziewczyna o siedzenie.

Gość ma-ma...
mój synek najpierw raczkował, a potem zaczął siadać. Było to ok. 9 m-ca. Nigdy go nie sadzałamco budziło zdziwienie znajomych, części rodziny. Moja szwagierka swoje 4 m-czne dziecko sadza, otacza 10 poduszkami i jest dumna, że siedzi... Nie martw się, daj dziecku się rozwijać w swoim tempie. A jescze masz wątpliwości to porozmawiaj z pediatrą.

Gość pocahontas8k
dzięki kolezanko za obronę, bo widzę ze tutaj co niektórzy oczywiscie przede wszystkim lubia ATAKOWAĆ Ty człowieku masz problem i chcesz się wygadać a taka jedna pisze znajdź sobie odp w internecie. Więc ja pytam się po co do jasnej chol*ery jest to forum ????

Gość Wiecie co,laski
Tutaj widzę też pełno gwiazd, co twierdzą, że 7-miesięczne niemowlaki już świadomie mówią. Naprawdę nie róbcie geniuszy z tych dzieci. I tak wszyscy będą mówić, siedzieć, siadać, chodzić. I to nie ma znaczenia, czy zaczną to robić w wieku kilku miesięcy czy 2 lat. Czym się tak podniecacie ?

Gość pocahontas8k
i jeszcze mi wygarnij ze pewnie jestem zacofaną, głupia i beznadziejna matką i będzie ok

Gość Wiecie co,laski
I co za głupota, nie sadzać. Mój siedzi stabilnie, jak się go posadzi, bez podpórek, wyginając się na wszystkie strony. Plecy ma prosto i nie potrzebuje żadnej podpory, ale jeszcze sam nie usiądzie, bo nie umie dobrze raczkować. Dopiero zaczyna teraz, ale to znaczy, że miał do 10 miesiąca leżeć, mimo że umiał siedzieć, tylko nie usiadł sam ? Przecież dziecko najpierw siedzi posadzone, potem siada i to normalne.

Gość też mama
"pocahontas8k dzięki kolezanko za obronę, bo widzę ze tutaj co niektórzy oczywiscie przede wszystkim lubia ATAKOWAĆ Ty człowieku masz problem i chcesz się wygadać a taka jedna pisze znajdź sobie odp w internecie . Więc ja pytam się po co do jasnej chol*ery jest to forum ????" Jak rozumiem to było do mnie. Nie chciałam cię urazić, absolutnie. Tylko moim zdaniem więcej o rozwoju dziecka dowiesz się czytając fachowe artykuły albo strony dla mam. Forum owszem jest do wymiany poglądów, do dyskusji, ale tu nie dowiesz się prawdy. Każdy jest tu anonimowo więc mogą wypisywać bzdury. Naprawdę :)

Gość ja karmilam dziecko
prawda odpowiedzi w internecie sa, ale tam sa ksiazkowe ramy czasowe co kiedy dziecko powinno potrafic. i po to autorka pyta na forum zeby zobaczyc jak inne dzieciaczki sie rozwijaja pod tym wzgledem. jak by patrzec na te odpowiedzi na roznych portalach to czlowiek by zglupial bo okazuje sie ze juz 2 miesiace wczesniej dziecko powinno umiec to i to a nadal nie umie:O

a mój w wieku 8 miesiecy miał zero zębów, siadł stabilnie jak skończyl 7 mies., a usiadł - nie mylić z siedzeniem stabilnym - w wieku ok 9 mies. i wtedy właśnie zaczął raczkować, co trwało może 2 dni, bo zaraz to juz na nózki hop i tyle autorko jak widzisz wszystkie dzieci robią różne rzeczy inaczej, nie martw się ma jeszcze czas na siedzenie, raczkowanie, chodzenie fajnie Cię ktoś pociesza a moja to siadła w wieku 5 mies, raczkowała w 6 miesiącu i zaraz to pewni na studia pójdzie autorce nie chodziło o to, żebyśmy sie przechwalały umiejętnosciami naszych pociech, ale o słowa otuchy i pocieszenia, tak trudno "wsłuchać sie" w słowa innych?

Gość behemotowa
Autorko, nie martw się. Dziecko ma czas na samodzielne siadanie do 9 miesiąca. Kładź dziecko dużo na brzuchu, żeby wzmacniało, w ten sposób, mięśnie kręgosłupa.

Gość też mama
Wiecie co,laski Nie mówię żeby dziecko trzymać do 9 miesiąca w pozycji leżącej. Ale są przecież foteliki, huśtawki i tam dziecko jest w pozycji połleżącej. To wystarczy. Dla bobasa co nie raczkuje sadzanie go jest zbytnim obciązeniem kręgosłupa.

Gość pocahontas8k
W sumie to załozyłam ten watek po to własnie aby mieć rozeznanie jak to jest w przypadku innych dzieciaczków, w celu wymiany pogladów. Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile musiałam w zyciu wycieprieć aby mieć to dziecko :( chociaz jestem dosc młoda mamą

ja trzymałąm maluszka właśnie w półleżącej czy tam półsiedzącej na swoich udach jego nóżki a głowa na moim brzuchy po jakimś czasie sam podciągał mi sie do siedzenia i nie dał się za nic już położyć do tej półleżącej pozycji sam był na tyle silny, zeby tak właśnie sie dźwignąć nigdy sama go nie sadzałam na łóżku, choć moja wspomniana teściowa usiłowała, bo sprawdzała raczej porównywała go do drugiego wnuka, który był wcześniakiem, tylko było to 7 lat temu i twierdziła, że tamten wnusio robił wszystko wcześniej od mojego miałam to gdzieś i śmiać mi sie chciało, bo dokładnie pamiętam kiedy zaczął siadać chodzić itd ponieważ byłam u nich codziennie, bo tak lubiłam tego malucha