Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana mamaa

Co do picia podczas biegunki?

Polecane posty

Gość zatroskana mamaa

Mogę podawać wodę niegazowaną? Czy herbata lepsza?

Gość Karolyne...
Herbata lepsza, ale ówniez cola działa stosunwo dobrze - ale musi być wygazowana

Gość zatroskana nmamaa
ale mnie chodzi o picie żeby dziecko się nie odwodniło. Cola chyba najlepszym pomysłem nie jest. Słyszałam, ze działa w sensie lekarstwa w malutkich ilościach podawana ale u nas się nie sprawdziło więc nie próbuje już więcej.

herbata czarna najlepiej gorzka lub lekko słodka siemię lniane wy-gazowana pepsi

Gość fqert
wodę bardzo często małymi łyczkami. Smecta

Gość zwykłe uczulenie
woda czysta do nawadniania. herbata - zawiera garbniki dzialające przeciwbiegunkowo. byle nie słodzona! - cukier to raj dla bakterii, beda sie mogły jeszcze lepiej namnażac w przewodzie pokarmowym.

Gość borówka suszonaona
Kup w aptece noeówkę suszoną działa wstrzymująco i zwykłą herbatę niech pije

Gość borówka suszonaona
Kup w aptece borówkę suszoną działa wstrzymująco i zwykłą herbatę niech pije

Gość Kalina mi się podoba
ok daje herbatę i smekte też. Borówki nie mam, a cola i pepsi odpada. Mam złe doświadczenia.

Gość Edzinka13
Kup Enterol 250 mg (kapsułki) rozpuszczaj je w ok. 30 ml wody i stopniowo podawaj. Dodatkowo Floridal saszetki ( probiotyki i elektrolity). Nam pomogło. Dziecko się nie odwodniło. Pozdrawiam.

Gość Edzinka13
Miało być FLORIDRAL.

oprócz tych rzeczy można jeszcze hipp ors ale nie jest za dobry w smaku i nie kazde dziecko wypije

Gość Orsalit- uzupełni braki
elektorlitów +probiotyk. Żadną smectę- organizm powinien miec możliwość oczyszczenia i samodzielnej obrony, bo przeciez jakaś przyczyna biegunki jest.

najlepsza jest czysta niegazowana woda, a nie cola czy inne wynalazki,

Ja właśnie z córą przechodziłyśmy jelitówkę. Do nawadniania dla dziecka Orsalit bądź Gastrolit są te same składniki co w kroplówce w szpitalu, poza tym dla dziecka dobre bakterie Dicoflor 30, smecte w razie bólu brzucha Nurofen bądź No-spa ja brałam to samo:)

Bezwzględnie pamiętaj aby podawać Twojemu maluchowi płyny, które pozwolą na zbilansowanie utraconych podczas biegunki elektrolitów. maluszek powinien dostawać ok. 150 ml płynów na każdy kilogram masy ciała. Najlepiej podawaj mu przegotowaną i wystudzoną wodę dla niemowląt (np. rekomendowaną przez Centrum Zdrowia Dziecka wodę Mama i ja). Ze względu na zbilansowany skład taka niskozmineralizowana woda źródlana bardzo dobrze nawadnia organizm dziecka, chroniąc przed konsekwencjami niedoboru płynów. Ciepła woda z kranu może nasilić wymioty, a dosładzane cukrem soki i herbatki mogą potęgować odczucie pragnienia. Uważaj też z podawaniem dziecku wody wysoko i średniozmineralizowanej, która ze względu na znaczną zawartość minerałów, może dodatkowo obciążyć już osłabiony układ pokarmowy malucha. Podawaj napoje łyżeczką, kilka razy w ciągu dnia i uważaj by nie dopuścić do zachłyśnięcia. Jeżeli maluch nie chce pić wody, dodatkowe płyny można podawać mu pomiędzy kolejnymi porcjami posiłku.

W sumie lekarka też mi mówiła że jeśli nie jest ostra ta biegunka to nie dawać dziecku smecty niech wirus zostanie wydalony z organizmu. Woda do picia jak najwięcej.