Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zaniepokojona1

Ząb - co zrobić?

Polecane posty

Bardzo proszę o pomoc. Więc mam 19 lat, mam jednego krzywego zęba (górną 2). Gdy miałam 13-15 lat miałam aparat ortodontyczny, ale niestety przez moje problemy zdrowotne nie mogłam go nosić ;( Chciałabym coś zrobić z TYM zębem żeby ładnie to wyglądało i wszystko było ok. Na aparat stały mnie nie stać. Co mogłabym zrobić?? Bardzo proszę o pomoc - to dla mnie bardzo ważne.

Gość kokoranka
Witaj, moje pierwsze pytanie, czy rozmawialaś o TYM zębie ze stomatologiem? Ortodontą? Skąd jesteś?

Mieszkam jakieś 40km od krakowa, nie rozmawiałam z nikim, więc najpierw chciałam napisać tutaj... Nie mam zbyt dużo kasy, więc nie wiem czy wgl da sie coś z tym zrobić ;( Wszystkie zęby mam zdrowe, tylko ta dwójka... ;(

Gość kokoranka
cóż, nie jestem specjalistą, więc Ci nie powiem. Uważam, że dentysta będzie najlepszym wyjściem. Możesz udać sie na wizytę "rozpoznawczą", która nic nie kosztuje. Lekarz obejrzy, pogada:) Na pewno zaproponuje CI najlepsze wyjście z sytuacji, dostosowane do Twoich potrzeb. Co myślisz?

A jak myślicie, czy w moim wieku mogłabym nosić aparat tylko taki wyciągany? Nie wiem właśnie jak to jest... Ta moja ZMORA nie jest taka tragiczna, ale chciałabym żeby to lepiej wyglądało, bo czułabym sie wtedy lepiej ;D

Gość małgorzata123
można wyrwać i wstawić sztuczną koronke

Gość izabelcia1979
mozna założyć aparat zakładany na noc i na kilka godzin w dzień np.ja tak miałam ,proces trwał dość długo ale się udało-bolało naturalnie ale przy pomocy tabletki przeciwbólowej dało się wytrzymać-no i bez takich kosztów jak ze stałym aparatem

izabelcia1979 ,a możesz mi powiedzieć jaki był koszt mniej więcej tego aparatu wraz z wizytami... I ile mniej więcej go nosiłaś? Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość Matyldas
Od kiedy do koronki wyrywa sie zęba?? ło maj god, ok, jeśli jest nieznacznie wysunięty to można założyć licówkę, spiłowuje się przednią część zęba a na to nakłada taką nakładkę, ale tylko z przodu. Różnica z koronką jest taka, że do założenia koronki piłuje się całego zęba(znaczy w okól niego) ,zostawia takiego kiełka, robi się odcisk i preparuje porcelanową koronkę, po czym cementuje się. Wygląda jak prawdziwy ząb, jeśli dobrany jest idealny kolor. Kosz rzędu 500-1000 zł, zależy naturalnie gdzie. Pozdrawiam

Gość upupu123
podbijam bo mnie interesuje

Gość stały bywalec u stomatologa
Zaniepokojona1 - są dwa wyjścia (trzecie moim zdaniem jest tak bezsensowne, że szkoda o nim w ogóle rozmawiać). Pierwsze to stały aparat ortodontyczny, który da najlepsze efekty (czas - trudno powiedzieć, zależy od zęba - koło roku tak plus/minus). Koszt w sumie aparat + wizyty od 2500 zł w górę. Drogo. Rozwiązanie drugie - nic z nim nie robić. Taka uroda. Pozdrawiam

Gość izabelcia1979
zaniepokojona1 ze wszystkimi wizytami razem (chyba4)przymiarka,aparat zapłaciłam ok400zł,myślę nie największy koszt.Myślałam że trzeba bęedzie nosić dłużej,nosiłam ok.8 miesiecy,przypominam tylko że przymiarki sąa nieprzyjemnee ble,i trochę bolą,sama podkręcasz-regulujesz aparat jest ok.polecam