Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dANECZK_A

urlop WYCHOWAWCZY, zmiana wyimaru etatu

Polecane posty

Gość dANECZK_A

Witam,. Jeśli jest tu ktoś kto się zna na tych sprawach to prosiłabym o odpowiedź. Do połowy kwietnia mam urlop macierzyński i chciałabym później wziąć 2- 3 miesiące urlopu wychowawczego tylko nie wiem czy : 1. najpierw będę musiała wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy, a dopiero wtedy wychowawczy? 2. pracodawca ma prawo odmówić mi udzielenia urlopu wychowawczego? 3. czy przed powrotem z wychowawczego mam prawo złożyć podanie o skrócenie wymiaru godzin pracy o 30 min, dziennie - tak żebym mogła być przez rok czasu objęta ochroną przed zwolnieniem z pracy?

Gość dANECZK_A
up up

Gość dANECZK_A
halo, dziewczyny proszę Was...

Gość jesli ma umowe na czas okreslo
gdzie wyczytałas to o tych 30 min? musisz najpierw wykorzystac urlop

najpierw wykorzystujesz urlop wypoczynkow, 2 dni okolicznosciowego i mozesz ty lub maz 2 dni opieki na dziecko, na dwa tyg przed końcem piszesz podanie o wychowawczy jezeli wracasz do pracy po maciez a karmisz nalezy ci sie skrócony czas pracy o godzine

pracodawca nie ma prawa odmówić jeśli pracujesz na czas nieokreslony możesz wziąc urlop nawet do skończenia przez dziecko 4r.ż. a jeśli na czas określony pracujesz to urlop wychowawczy możesz do końca umowy

nie tyle skrócony czas pracy co przerwa a w zasadzie 2 pólgodzinne przerwy na karmienie... kwestia dogadnia z szefem

tak dwie przerwy po 30 min albo możesz np godz wcześniej wyjść lub póżniej przyjść, no i trzeba zaświadczenie od lekarza że karmisz i tak jest bez względu na to czy masz na czas okreslony umowe czy nie

tak umowa nie ma tu nic do rzeczy, nick z innego topicu ;-)

Gość do autorkII/a
mozesz po jakiejs czesci wychowawczego wrocic na obnizony etat ale to sie wyraza w ulamkach a nie minutach :D np 7/8 etatu + jesli bedziesz karmic piersia 1 godz gratis :) ten obnizony etat jest zamiast wychowawczego czyli mozesz to wykorzystac tylko w okresie kiedy Ci sie nalezy wychow czyli do 4 roku zycia dziecka. niestety jeszcze nikt mnie nie oswiecil (nawet na forum prawnym) czy moze byc tak: rok wychowawczego, rok obnizonego etatu i znowu rok wychowawczego... urlop to raczej wykorzystujesz przed wychowawczym ale proporcjonalnie za okres prze wychow (bo na wychow urlop sie nie nalezy

Gość dANECZK_A
Dziękuję za odpowiedzi. do autorkII/a - właśnie o ten paragraf mi chodziło, tylko nie wiedziałam czy wykorzystując tylko 3 miesiące wychowawczego zaraz po macierzyńskim mi się należy :) czytałam, gdzieś, że można w podaniu zaznaczyć że to ma być 30 min, dlatego użyłam takiego wyrażenia.

Gość aniae
urlop wypoczynkowy zaległy trzeba wykorzystać do końca marca danego roku. więc jeżeli wracasz w kwietniu, to teoretycznie urlop musisz wykorzystać do końca marca przyszłego roku-w tym wypadku nie jest to zaległy, lecz bieżący urlop, tak mi się wydaje ;). pracodawca nie ma prawa odmówić Ci urlopu wychowawczego, jak i obniżenia wymiaru czasu pracy. jeżeli nie korzystasz z wychowawczego, możesz do 4tego roku życia dziecka obniżać czas pracy , jak Ci sie podoba, że tak powiem. ja obecnie jestem na 3/4, wczesniej pracowałam na cały etat. po prostu składasz wniosek, z dokładnym określeniem terminu, na jaki chcesz obniżyć czas pracy. ja przedłużam co 3 mce.

jakbyś była na wychowawczym to siedziałabyś w domu a nie pracowałabyś na pół etatu- chyba, że mówisz o innej firmie?

Gość do aniaeg
wytlumacz mi przez jaki okres mozesz mic obnizony wymiar etatu? bo ja wiem tylko o 12 m-cach, ktore sa zamiast urlopu wychow i wowczas kobieta jest chroniona przed zwolnieniem... a co dalej?

Art. 1867. 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika

no dokladnie przez 12 mc a pozniej nie wiem, ja sie dogadalam ze bede miala przez rok a pozniej wracam na caly etat, no ale zobaczymy jak to bedzie

Ale to oficjalnie jesteś na wychowawczym i pracujesz na pół etatu czy po macierzyńskim wróciłaś do pracy zmieniając umowę na pól etatu?

Gość ella 79
witam wszystko co napisałyście Panie ?Panowie przeczytałam i proszę o poradę 1. czy mogę wziąć tylko 2,5 mies urlopu wychowawczego- od 17 kwietnia do 29 czerwca 2012 r dlatego takie daty bo potem sa wakacje i bym miała płacone a tak to nie mam płatnego wychowawczego 2. w szkole przysługuje tez 2 dni urlopu okolicznościowego??? i co napisać ze dlaczego proszę o taki urlop?